Οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου της Κίνας θα μπορούσαν να φτάσουν σε επίπεδα-ρεκόρ το 2024, σύμφωνα με επίσημη πρόβλεψη της PetroChina που δημοσιεύθηκε  την Τετάρτη

Ο κορυφαίος εισαγωγέας του υπερψυκτού καυσίμου στον κόσμο φαίνεται ότι θα αποστείλει συνολικά όγκους μεταξύ 78-80 εκατομμυρίων μετρικών τόνων LNG φέτος, καθώς ο βιομηχανικός και εμπορικός τομέας αυξάνει τη ζήτηση, δήλωσε ο Zhang Yaoyu, παγκόσμιος επικεφαλής LNG και νέων ενεργειών της PetroChina International, σε βιομηχανικό συνέδριο στην Μπανγκόκ.

Ο Zhang προβλέπει αύξηση της τάξης του 9-12% σε σχέση με τους 71,2 εκατομμύρια μετρικούς τόνους που εισήχθησαν το 2023, σύμφωνα με τα τελωνειακά στοιχεία της Κίνας.

Η Κίνα πραγματοποίησε εισαγωγές-ρεκόρ 78,8 εκατομμυρίων μετρικών τόνων LNG το 2021.

«Με βάση τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου, αυτό είναι εφικτό», σημείωσε ο Zhang.

Πρόσθεσε ότι η Κίνα έχει αποστείλει σχεδόν 20 εκατομμύρια τόνους LNG ήδη κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με τις βιομηχανίες χημικών, χαρτιού, χάλυβα και τσιμέντου να οδηγούν στην αύξηση της ζήτησης. «Εξάλλου, δεν έχουμε δει ακόμα χειμερινή ζήτηση».

Όσον αφορά τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην Κίνα, ωστόσο, οι τιμές του LNG θα πρέπει να πέσει κάτω από τα 6 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu) για να αυξηθεί η κατανάλωση, πρόσθεσε ο Zhang, ο οποίος μίλησε στο Reuters στο περιθώριο του συνεδρίου Future Energy Asia.

Οι τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ασία διαπραγματεύονταν έως και περίπου 8 $/mmBtu τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, λόγω ασθενούς ζήτησης στην Ασία και την Ευρώπη. Ωστόσο, οι ανησυχίες για τις θερμότερες του συνηθισμένου καιρικές συνθήκες και την προμήθεια οδήγησαν έκτοτε τις τιμές στα 10,50 $/mmBtu.

Ο Zhang είπε ότι αναμένει ότι ο άνθρακας θα στηρίξει τη σταθερότητα του δικτύου στην Κίνα, ενώ δεν προβλέπει υιοθέτηση του LNG ως καυσίμου στην παραγωγή ενέργειας εν μέσω αυξανόμενης χρήσης των ΑΠΕ.

«Δεν μπορείς να βασιστείς αποκλειστικά στην ανανεώσιμη ενέργεια. Η αξιοπιστία τους δεν είναι κάτι εύκολο. Ωστόσο, με δεδομένο αυτό, η βάση είναι ακόμα ο άνθρακας. Έτσι (βραχυπρόθεσμα), μην ανησυχείτε», επισήμανε το στέλεχος της της PetroChina.