Το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο Απαγορεύει στην Gazprom να Προσφύγει σε Ρωσικό Δικαστήριο για Διένεξη με την CEZ

Το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο Απαγορεύει στην Gazprom να Προσφύγει σε Ρωσικό Δικαστήριο για Διένεξη με την CEZ
energia,gr
Παρ, 24 Μαΐου 2024 - 16:36

Δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC) απαγόρευσε στη ρωσική Gazprom να συνεχίσει τη διεξαγωγή της νομική διαδικασία κατά της CEZ στα δικαστήρια της Ρωσίας, όπως ανακοίνωσε η τσεχική ενεργειακή εταιρεία

Συγκεκριμένα, σε δήλωσή της αργά την Πέμπτη, η CEZ έκανε γνωστό ότι το δικαστήριο του ICC ενέκρινε αίτημα που επιβεβαίωσε ότι οι διαφορές μεταξύ των εταιρειών θα πρέπει να επιλύονται υπό τη δική του διαιτησία και όχι στα ρωσικά δικαστήρια.

Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο του 2023, η CEZ ζήτησε αποζημίωση περίπου 1 δισεκατομμυρίου κορωνών (44 εκατομμύρια δολάρια) από την Gazprom λόγω χαμηλότερων από τις συμβατικές παραδόσεις ποσοτήτων φυσικού αερίου το 2022, στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο ελεγχόμενος από το Κρεμλίνο ενεργειακός κολοσσός Gazprom κατέθεσε αγωγές κατά της CEZ και άλλων, καθώς στόχευε να μεταφέρει την επίλυση δικαστικών υποθέσεων από τη διεθνή διαιτησία στα δικαστήρια της Ρωσίας .

Η τσεχική CEZ σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι η Gazprom δεσμεύεται από μια ρήτρα διαιτησίας που συμφωνήθηκε με την CEZ και βάσει της οποίας οι διαφορές που σχετίζονται με τις προμήθειες φυσικού αερίου οφείλουν να επιλύονται ενώπιον του ICC. Στην προκειμένη περίπτωση είχε ζητήσει την επιβολή προσωρινών μέτρων προσωρινό μέτρο, αίτημα το οποίο έγινε δεκτό.

«Το Δικαστήριο δέχθηκε το αίτημά μας, επιβεβαιώνοντας ότι οι διαφορές μεταξύ των εταιρειών θα πρέπει να επιλύονται στη διαιτησία του ICC, όχι ενώπιον των ρωσικών δικαστηρίων», δήλωσε η CEZ.

Η Gazprom δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Την Τετάρτη, δικαστική απόφαση στη Ρωσίααπαγόρευσε στην αυστριακή ενεργειακή εταιρεία OMV Gas Marketing and Trading GmbH να συνεχίσει τη διαδικασία διαιτησίας στη Στοκχόλμη κατά του εξαγωγικού βραχίονα της Gazprom. Το δικαστήριο απείλησε με πρόστιμο 575,2 εκατ. ευρώ την OMV. Η αυστρακή εταιρεία ανακοίνωσε ότι θεωρεί τη ρωσική νομική διαδικασία παράνομη.

Ας σημειωθεί ότι η Τσεχική Δημοκρατία ήταν σχεδόν πλήρως εξαρτημένη από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, κυρίως μέσω του αγωγού Nord Stream και της Γερμανίας, μέχρι το 2022 όταν η Ρωσία μείωσε τις αποστολές καθώς οι σχέσεις με τη Δύση επιδεινώθηκαν απότομα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Η χώρα έχει αντικαταστήσει τις προμήθειες με αέριο μέσω αγωγών από άλλες πηγές, καθώς και με αέριο LNG.