Lisbon Energy Summit & Exhibition 2024 : Η Ενεργειακή Μετάβαση της Μεσογείου Περνά Μέσα από τις Διασυνδέσεις

Lisbon Energy Summit & Exhibition 2024 : Η Ενεργειακή Μετάβαση της Μεσογείου Περνά Μέσα από τις Διασυνδέσεις
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 30 Μαΐου 2024 - 11:24

Οι ηγέτες της παγκόσμιας βιομηχανίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συζήτησαν εκτενώς για τις φιλόδοξες στρατηγικές απαλλαγής από τον άνθρακα των χωρών της Μεσογείου, με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για το 2030 

και την ενσωμάτωση των ΑΠΕ στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, και αποφάνθηκαν ότι τα «πράσινα» χρηματιστήρια ηλεκτρικής ενέργειας αντιπροσωπεύουν μια σημαντική επένδυση σε υποδομές.

Κατά τη δεύτερη ημέρα του Lisbon Energy Summit & Exhibition 2024 που πραγματοποιήθηκε στην Λισαβόνα, σε πάνελ που διοργάνωσε η McKinsey & Company, κορυφαία στελέχη της αγοράς ενέργειας εξέτασαν τα σχέδια για την μετάβαση των χωρών της Μεσογείου στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας .

Μεταξύ αυτών ήταν ο Grammenos Mastrojeni, Ανώτερος Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, της οργάνωσης «Ένωση για την Μεσόγειο», η Leila Benali, Υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης και Αειφόρου Ανάπτυξης του Μαρόκου, ο Jerónimo Cunham, Γενικός Διευθυντής, της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας και Γεωλογίας, από την Πορτογαλία, ο M. Tarik Hamane, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, της Masen από το Μαρόκο και ο João Emanuel Afonso, Διευθυντής Σχεδιασμού Δικτύου της REN.

Τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν:

Ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις και ευκαιρίες για τη διασύνδεση της ηλεκτρικής ενέργειας; 

Πώς οι διασυνδέσεις θα προωθήσουν την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δίκτυο; 

Πώς έχουν προχωρήσει τα σχέδια δράσης;  

Η κα Leila Benal υποστήριξε ότι πρέπει να τριπλασιάσουμε τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να πενταπλασιάσουμε τις επενδύσεις στα δίκτυα έως το 2030, ώστε να υποστηρίξουμε τη μαζική ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των εφαρμογών τους.

Από την πλευρά του, ο Grammenos Mastrojeni είπε: «Η Ευρώπη μπαίνει σε δύο κλιματικές ζώνες και αυτό σημαίνει ότι τα συμφέροντά μας αποκλίνουν. Μπορεί να φαίνεται λίγο ανθρωπολογικό, αλλά δεν είναι», ενώ ο Jerónimo Cunha τόνισε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να λαμβάνουν αποφάσεις και χρειαζόμαστε τις κυβερνήσεις να τηρούν τις αποφάσεις τους.

Ακόμη, ο M. Tarik Hamane, ανέφερε ότι το Μαρόκο υπήρξε πρωτοπόρος στην ενεργειακή μετάβαση. «Από το 2009, δημιουργήσαμε ένα σαφές όραμα με σαφή στόχο να φτάσουμε τουλάχιστον στο 52% της εγκατεστημένης ισχύος μας μέχρι το 2030. Επενδύουμε σχεδόν περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και στην αναβάθμιση του δικτύου για τη σύνδεση όλων αυτών των σημείων.»

Επίσης, ο João Emanuel Afonso υποστήριξε ο καθένας από εμάς, στα σπίτια μας, στις χώρες μας, πρέπει πραγματικά να καταλάβουμε ότι είναι μια κοινή προσπάθεια για να οικοδομήσουμε πραγματικά αυτή τη νέα πρόκληση για μια πολύ ισχυρή ενεργειακή μετάβαση.

Τέλος, ο André Anacleto, εταίρος στην McKinsey & Company δήλωσε:

«Η ενεργειακή μετάβαση στην Πορτογαλία και την Ισπανία στοχεύει όχι μόνο στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, αλλά και στην οικονομική ανάπτυξη μέσω νέων και διευρυμένων βιομηχανιών, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πάνω από 1,5 εκατομμύριο θέσεις εργασίας. Αξιοποιώντας φυσικά πλεονεκτήματα όπως οι 300 ετήσιες ηλιόλουστες ημέρες (που μειώνουν το κόστος της ηλιακής ενέργειας κατά 45% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ), και σημαντικές αχρησιμοποίητες εκτάσεις, οι χώρες αυτές είναι έτοιμες να ηγηθούν της πράσινης ενέργειας. Το κλειδί για να καταστεί αυτό εφικτό είναι οι σημαντικές επενδύσεις στον εκσυγχρονισμό του δικτύου και οι στόχοι χωρητικότητας διασύνδεσης που έχουν τεθεί έως το 2030, αξιοποιώντας τις υφιστάμενες συνδέσεις με τη Γαλλία και το Μαρόκο.»