Η πρόσφατη εξαγορά της Pioneer Natural Resources από την Exxon έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των διεθνών αγορών τις τελευταίες εβδομάδες. Αυτό οφείλεται όχι μόνο στο υψηλότατο τίμημα των 60 δις, αλλά και στην ενίσχυση του πετρελαϊκού κολοσσού στον τομέα των φυσικών πόρων

Εντούτοις, μία άλλη πτυχή της εξαγοράς φαίνεται να οδεύει προς τα δικαστήρια.

Πιο συγκεκριμένα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ ενέκρινε μεν την εξαγορά —παρ’ όλο που η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί ανάπτυξη μονοπωλίου— απέκλεισε δε τον CEO της Pioneer, Scott Sheffield, από το να συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της Exxon, μία συνήθης πρακτική για τέτοιου είδους εξαγορές. Ο λόγος για αυτή την απόφαση είναι η υποψία ότι ο Sheffield συνεργάστηκε παράτυπα με τον OPECώστε να διατηρήσει ψηλά τις τιμές του πετρελαίου.

Η κατάσταση φαίνεται να δυσχεραίνει για τον ισχυρό άντρα του Τέξας, καθώς 23 Δημοκρατικοί Γερουσιαστές των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής της πλειοψηφίας, Chuck Schumer, ζητούν πλέον από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να ερευνήσει επισήμως αυτές τις κατηγορίες. Σύμφωνα με το συμπέρασμα της ΟΕΕ, ο Sheffield χρησιμοποίησε την ισχυρή επιρροή του στην πετρελαϊκή βιομηχανία προκειμένου να πείσει άλλους Αμερικανούς παραγωγούς να μειώσουν την παραγωγή τους. Η προσέγγιση αυτή είναι παρόμοια με εκείνη που ακολουθεί ο OPEC, δηλαδή τις συντονισμένες μειώσεις στην παραγωγή πετρελαίου, ώστε να διατηρήσει τις τιμές σε υψηλά επίπεδα.

Παλιότερα, η κυβέρνηση Biden είχε πιέσει τον OPECεναντίον της επιβολής μειώσεων στην παραγωγή πετρελαίου, με στόχο να ρίξει τις τιμές των καυσίμων, αλλά και τον επακόλουθο πληθωρισμό. Ο Λευκός Οίκος απέφυγε να σχολιάσει την υπόθεση έναντι του Sheffield, δήλωσε όμως πως τέτοιες πρακτικές απομυζούν τα αμερικανικά νοικοκυριά. Με φόντο την προεκλογική εκστρατεία για τις Προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, μία έρευνα εναντίον των μεγάλων πετρελαϊκών μπορεί να ενισχύσει το προφίλ των Δημοκρατικών στους περιβαλλοντικά ευαίσθητους πολίτες, αλλά και στα μεσαία ή κατώτερα οικονομικά στρώματα που νιώθουν πρώτα τα σκαμπανεβάσματα των τιμών.