Την ώρα που στη Μέση Ανατολή επικρατεί έντονος  αναβρασμός, στην Ουκρανία οι Ρώσσοι  κερδίζουν έδαφος και τα μέτωπα των συγκρούσεων αντί να μειώνονται αυξάνονται, Πεκίνο και Μόσχα κάνουν πράξη αυτό που είχαν από καιρό εξαγγείλει

Τον σχηματισμό ενός ισχυρού αντιδυτικού μετώπου με ξεκάθαρο στόχο την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Δύσεως και μάλιστα σε μια στιγμή που ΕΕ, ΗΠΑ και Βρεταννία όχι μόνο διανύουν προεκλογική περίοδο αλλά παρουσιάζουν σημαντικές αδυναμίες  στην διαχείριση των παγκόσμιων προκλήσεων.

Σε ένα μανιφέστο 9000 λέξεων που υπογράφηκε από τον Ρώσσο Πρόεδρο Βλαντιμήρ Πούτιν και τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ  εκφράζεται με μεγαλύτερη σαφήνεια παρά ποτέ η πρόθεσίς τους να συνεργαστούν στενά, σε όλους τους τομείς, προκειμένου να επιτύχουν την ανατροπή της καθεστηκυίας τάξεως.  «Ως ανεξάρτητα κέντρα του αναδυόμενου πολυπολικού κόσμου, η Ρωσσία και η Κίνα θα κάνουν πλήρη χρήση του δυναμικού των διμερών σχέσεων προκειμένου να προωθήσουν αυτή τη διαδικασία με ισότιμο και τακτικό τρόπο, να εκδημοκρατίσουν τις διεθνείς σχέσεις και να εδραιώσουν τις προσπάθειες για την οικοδόμηση ενός δίκαιου και ορθολογικού πολυπολικού κόσμου», αναφέρεται ξεκάθαρα στο κοινό ανακοινωθέν τους. Απόλυτα ευθυγραμμισμένες παρουσιάζονται οι δύο χώρες και όσον αφορά την εξωτερική πολιτική τόσο στην διένεξη της Κίνας με την Ταιβάν όσο και στο ουκρανικό μέτωπο. Η ρωσσική πλευρά επιβεβαίωσε την δέσμευσή της στην αρχή της «μίας Κίνας», αναγνωρίζοντας ότι η Ταϊβάν είναι αναπόσπαστο μέρος της Κίνας και υπεστήριξε  σθεναρά τις ενέργειες της κινεζικής πλευράς για την προστασία της δικής της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας, καθώς και για την ενοποίηση της χώρας.  Από την άλλη η κινεζική πλευρά δήλωσε την υποστήριξή της  -έστω  και πιο συγκεκαλυμμένα-  στις προσπάθειες της ρωσσικής πλευράς για διασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας, της εθνικής αναπτύξεως και ευημερίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας και αντιτίθεται στις εξωτερικές παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσσίας.  

Η σύμπλευσις των δύο χωρών στα θέματα εξωτερικής πολιτικής έγινε ακόμη πιο εμφανής και από την  αντίδραση αμφοτέρων στον θάνατο του Ιρανού Προέδρου Ιμπραχίμ Ραϊσί στο αεροπορικό δυστύχημα της περασμένης Κυριακής. Aμφότεροι αναφέρθηκαν με ιδιαιτέρως θερμά λόγια στον εκλιπόντα, δείχνοντας το αυξημένο επίπεδο συνεργασίας τους και με την Τεχεράνη αλλά και τις επιδιώξεις τους για το μέλλον. Σε μια επιστολή που απευθυνόταν στον Χαμενεΐ, ο Πούτιν χαρακτήρισε τον θάνατο του Ραΐσί «μια τεράστια τραγωδία» για τον ιρανικό λαό. «Ως αληθινός φίλος της Ρωσίας, συνέβαλε στη δημιουργία σχέσεων γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών μας και κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να τις ανυψώσει σε επίπεδο στρατηγικής εταιρικής σχέσης», αναφέρει η επιστολή του Πούτιν, που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου. «Είχα την τύχη να γνωρίσω τον Ιμπραχίμ Ραισί  περισσότερες από μία φορές και θα τον θυμάμαι για πάντα ως τον πιο υπέροχο άνθρωπο», έγραφε η επιστολή. Ο Κινέζος Πρόεδρος είπε από την πλευρά του ότι ο θάνατος του Ραΐσι ήταν μια μεγάλη απώλεια για τον ιρανικό λαό και «ο κινεζικός λαός έχασε έναν καλό φίλο».

Είναι άλλωστε γνωστό ότι το ιρανικό καθεστώς είναι στρατηγικός σύμμαχος τόσο της Μόσχας όσο και του Πεκίνου. Τον περασμένο μήνα, αξιωματούχοι της ΕΕ κατηγόρησαν την χώρα ότι είναι έτοιμη να προμηθεύσει την Ρωσσία με βαλλιστικούς πυραύλους κατά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Επίσης, η Κίνα υπήρξε σημαντικός αγοραστής ιρανικού πετρελαίου, υποστηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς τον πόλεμο αντιπροσώπων της χώρας με το Ισραήλ. Είναι προφανές ότι το Ιράν παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην προσπάθεια τους να προκαλέσουν ρωγμές στο κυρίαρχο δυτικό σύστημα. Όπως σημαίνοντα ρόλο αναμένεται να παίξει και η συμμετοχή και των τριών αυτών δυνάμεων  στην διευρυμένη ομάδα των BRICS,  η οποία σύμφωνα με την JP Morgan αναμένεται να καθιερωθεί  το 2024 ως παγκόσμια δύναμη.

(από την εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ»)