Ειπώθηκαν πολλά στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για τις ευρωεκλογές αλλά έλειψαν οι εξηγήσεις για ποιο λόγο το εγχείρημα «Ενωμένη Ευρώπη» είναι στην καλή περίπτωση στάσιμο και στη χειρότερη μπορεί, μελλοντικά, ακόμα και να διαλυθεί όπως έχει συμβεί στο παρελθόν όταν η ήπειρος επιχείρησε να ενωθεί «εις σάρκα μία»

Μένουν εκτός οθόνης οι κοινωνικές ανισότητες, οι ιστορικές διαφορές και κρατιέται στο παρασκήνιο ο υπεύθυνος της σύγχυσης: οι ΗΠΑ και ο βοηθός τους, η Γερμανία. Οι δυο τους θέλουν την Ευρώπη ενωμένη. Μόνο που οι ΗΠΑ θέλουν την ΕΕ υποταγμένη σ’ αυτούς και την Γερμανία «πατημένη στο χώμα», επιστάτη τους στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η Γερμανία προσώρας υποτάσσεται αλλά «πίσω έχει η αχλάδα την ουρά».
 
Περίμενε μισό αιώνα για να κολλήσουν τα δυο κομμάτια της. Τώρα πάλι στην αναμονή έως ότου αποφασίσει αν, πότε και με ποιον θα πάει, όπως στις παραμονές του Β’ Πολέμου. Αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι οι ΗΠΑ είναι διχασμένες και έχουν κάπως αποδυναμωθεί. Οι Γερμανοί μένουν στη «σωστή πλευρά» αλλά δυσανασχετούν επειδή θεωρούν ότι η Γερμανία είναι «υπεράνω όλων» όπως έλεγαν ανέκαθεν.

Χαρακτηριστικά, το 21% των Γερμανών απάντησε σε δημοσκόπηση της τηλεόρασης ότι θα ήθελε περισσότερους λευκούς ποδοσφαιριστές στην Εθνική Ομάδα ενώ το 60% αυτοσυγκρατήθηκε και απόφυγε να απαντήσει… Είναι αποκαλυπτικό ότι τέθηκε τέτοιο ερώτημα, σε λαϊκό κοινό…

(η συνέχεια στο slpress.gr)

^Ο Απόστολος Αποστολόπουλος είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Σμύρνη με μικρασιατική παιδεία, από τη μητέρα του. Ο παππούς και ο πατέρας του ήταν επίσης δημοσιογράφοι. Σπούδασε κοινωνιολογία στο Παρίσι, στα χρόνια της δικτατορίας. Ξεκίνησε δημοσιογραφία στην Αυγή και, μεταδικτατορικά, σε εφημερίδες, περιοδικά και στο δημοτικό ραδιόφωνο 9,84. Από το 1974 ως το 2000 ήταν ως παρουσιαστής του Δελτίου Ειδήσεων στην ΕΡΤ, ρεπόρτερ και αρχισυντάκτης.