Πτώση της χονδρεμπορικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας καταγράφηκε το Σαββατοκύριακο των ευρωεκλογών, αφενός εξαιτίας της περιορισμένης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και της σταδιακής ανόδου της συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο  ενεργειακό μίγμα. Ειδικότερα, το Σάββατο η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) ήταν στα 81,82 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) ενώ χθες  Κυριακή, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η μέση ΤΕΑ στη χονδρεμπορική αγορά διαμορφώθηκε  στα 77,55 ευρώ ανά MWh, καταγράφοντας πτώση κατά 5,2% σε σύγκριση με το Σάββατο. 

Η χαμηλότερη τιμή χθες ήταν στα 15 ευρώ ανά MWh (μεγαβατώρα) και η υψηλότερη στα 153,41 ευρώ/MWh.

Ως προς το μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, στην πρώτη θέση την Κυριακή βρίσκονταν οι ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) με ποσοστό 38,13%, ενώ μαζί με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά η πράσινη ενέργεια έφτασε στο 44,43%. Ακολούθησε το φυσικό αέριο με 28,24% και οι εισαγωγές με 22,88% ενώ οι ΑΠΕ της Κρήτης έδωσαν 2,3%. Αντίστοιχη ήταν και οι εικόνα το Σάββατο με τις  ΑΠΕ να καταγράφουν ποσοστό 43,1% και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά   6,4%. Ακολούθησε το φυσικό αέριο με 30,6% και οι εισαγωγές με 15,2% ενώ οι ΑΠΕ της Κρήτης έδωσαν 2,2%.   Σχετικά με τον λιγνίτη,  παρέμεινε όλο Σαββατοκύριακο στο 0%,  καταρρίπτοντας άλλο ένα ρεκόρ, δηλαδή 28 ημέρες χωρίς «κάρβουνο» στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας.

Όσο για την χθεσινή μέση τιμή ρεύματος στο Χρηματιστήριο Ενέργειας  έπεσε σημαντικά  χαμηλότερα από την τιμή των 119,27 ευρώ/MWh που είχε καταγραφεί περίπου μια εβδομάδα πριν. Η χαμηλότερη τιμή χθες καταγράφηκε στις 11 π.μ. στα 16,15  ευρώ/MWh και η υψηλότερη 144,80 ευρώ/MWh στις 11 μ.μ..
 
Η αποκλιμάκωση των τιμών από το υψηλό των 119,27 ευρώ/MWh της περασμένης Δευτέρας 3 Ιουνίου, ξεκίνησε σταδιακά από την Τρίτη. Τότε άρχισε και μια σταδιακή μικρή πτώση των τιμών φυσικού αερίου στο ευρωπαϊκό hub αερίου (TTF). Ωστόσο, είχε προηγηθεί μια δύσκολη εβδομάδα. Σύμφωνα με την ανάλυση του ΙΕΝΕ, την εβδομάδα 27 Μαΐου με 2 Ιουνίου 2024, οι ΤΕΑ είχαν κινηθεί ανοδικά, με τη μέση τιμή να φτάνει στα   €86.47/MWh,  αυξημένη κατά 3,11% από την μέση ΤΕΑ της αμέσως προηγούμενης  εβδομάδας.  
 
Σε κάθε περίπτωση, τελικά οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στο λιανεμπόριο ρεύματος στην Ελλάδα τον Μάιο ήταν χαμηλότερες από το μέσο όρο της ΕΕ. Σύμφωνα με  τον  HEPI (Household Energy Price Index / Δείκτης Τιμών Ενέργειας Νοικοκυριών) ο οποίος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις των τιμών λιανικής ρεύματος σε όλη την Ευρώπη, σε μηνιαία βάση, σε συνεργασία με την εταιρεία Vaasa ETT. Η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας τον προηγούμενο μήνα  στη χώρα μας, σύμφωνα με τον HEPI ήταν  19,63 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα μαζί με τους φόρους, από 23,93 λεπτά που ήταν ο μέσος όρος στην ΕΕ. Σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, η τιμή στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 23,77 λεπτά έναντι 25,69 λεπτά στην ΕΕ.