Την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας για την πώληση στην δεύτερη ενός αριθμού μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16, της πλέον προηγμένης διαμορφώσεως «Block 70-Viper», χαιρέτισαν από κοινού η Αμερικανική Πρεσβεία στην Άγκυρα, το τουρκικό υπουργείο Αμύνης αλλά και το Σταίητ Ντηπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον.

Πρόκειται για μίαν εθνική ήττα για την Ελλάδα. Και τούτο, διότι, συμφώνως προς τις πληροφορίες που υπάρχουν, ουδεμία δέσμευσις ανελήφθη ως προς την χρήση των μαχητικών από την τουρκική Αεροπορία στο Αιγαίο.

Δηλαδή, εις πείσμα των όσων ελέγοντο και διεδίδοντο, δεν προκύπτει να έχουν τεθεί όροι που θα περιόριζαν την διενέργεια παραβάσεων του FIR Αθηνών και του ελληνικού εναερίου χώρου στο Αιγαίο από τα μαχητικά αυτά. Απ’ εναντίας, οι θριαμβευτικοί τόνοι των εκατέρωθεν διακηρύξεων ή και «διαρροών» δεικνύουν ότι δεν υφίσταται πρόβλεψις που θα απέτρεπε τους Τούρκους από του να επαναλάβουν την τακτική των παραβιάσεων.

Συγκεκριμένα, πρώτος ανεκοίνωσε το γεγονός ο Αμερικανός πρέσβυς στην Άγκυρα Τζέφφ Φλαίηκ, ο οποίος προέβη σε ανάρτηση στην οποία αναφέρει: «Ένα σημαντικό βήμα προόδου έγινε σήμερα (χθες) για την απόκτηση από την Τουρκία τελευταίας γενιάς μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70 και τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου στόλου F-16. Αυτό είναι καλό για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας και τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ».

Παραλλήλως, το Γραφείο Πολιτικών-Στρατιωτικών Υποθέσεων του Σταίητ Ντηπάρτμεντ ανέφερε, επίσης, με ανάρτηση ότι: «Οι ΗΠΑ είναι υπερήφανες που ανακοινώνουν ένα σημαντικό βήμα προόδου στην αγορά από την Τουρκία νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70 –τα πιο προηγμένα F-16 που κατασκευάστηκαν ποτέ και τα οποία είναι διαθέσιμα μόνο στους στενότερους συμμάχους και εταίρους. Αυτό είναι απλώς το πιο πρόσφατο παράδειγμα της διαρκούς δεσμεύσεως των ΗΠΑ για εταιρική σχέση ασφαλείας με την Τουρκία».

Από τουρκικής πλευράς εξ άλλου, πηγές του υπουργείου Αμύνης ανέφεραν ότι η διαδικασία της πωλήσεως και του εκσυγχρονισμού των F-16 προχωρεί κανονικώς και συμφώνως προς το συμπεφωνημένο χρονοδιάγραμμα. Συνέχισαν δε ότι συμφώνως προς την συμφωνία, η Τουρκία θα παραλάβει 40 νέα F-16 και συλλογές εκσυγχρονισμού για άλλα 79 που είναι ήδη εντεταγμένα στην Αεροπορία της.

Υπενθυμίζεται ότι το ύψος της συμφωνίας ανέρχεται σε 23 δισ. δολλάρια, ήδη δε από τον περασμένο Φεβρουάριο έχει εγκριθεί από το Κογκρέσσο.

Το τραγικό είναι ότι αφ’ ότου απεμακρύνθη ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ δεν υπήρξε ουσιαστική αντίδρασις στις προσπάθειες της Τουρκίας. Η ελληνική Κυβέρνησις παρακολουθούσε τις εξελίξεις απαθώς.

Δυστυχώς, όμως, δεν πρόκειται για την μοναδική εθνική ήττα της χθεσινής ημέρας. Με την ίδια απάθεια που βλέπαμε τα πράγματα να εξελίσσονται στις ΗΠΑ, φαίνεται ότι αντιμετωπίζει το υπουργείο Εξωτερικών τις κλιμακούμενες προκλήσεις των ενεργουμένων της Αγκύρας στην Θράκη, όπου το μειονοτικό κόμμα ΚΙΕΦ, αφού σε κάθε περίπτωση χαρακτηρίζει την μειονότητα «τουρκική», τώρα ομιλεί και για «μακεδονική» μειονότητα.

Δεν φθάνει δηλαδή που έχουμε ανεχθεί τα –καθοδηγούμενα από την Άγκυρα– μέλη της μουσουλμανικής μειονότητος της Θράκης να υποστηρίζουν ότι είναι Τούρκοι. Δεν φθάνει που το κόμμα ΚΙΕΦ (Κόμμα Ισότητος Ειρήνης και Φιλίας) κατέρχεται στις ευρωεκλογές διακηρύσσοντας ότι είναι «τουρκικό», τώρα παρουσιάζει και υποψηφία από την περιοχή της Εδέσσης για την οποία υποστηρίζει ότι είναι μέλος της «μακεδονικής μειονότητος» που υποτίθεται ότι υπάρχει στην Ελλάδα. Πρόκειται για πολλαπλή παραβίαση συνθηκών και συμφωνιών, την οποία το ελληνικό Κράτος ανέχεται. Και αυτό είναι το χειρότερο.

Η παραδοχή από την επί κεφαλής του ΚΙΕΦ Τσιγδέμ Ασάφογλου ότι το κόμμα εκπροσωπεί την «τουρκική μειονότητα» αντίκειται στην Συνθήκη της Λωζάννης διά της οποίας ορίζεται σαφώς ότι η μειονότης είναι μουσουλμανική. Και αφού επετράπη στο κόμμα αυτό να μετάσχει στις ευρωεκλογές, οι εκπρόσωποί του αποθρασύνθηκαν. Έτσι η κ. Ασάφογλου παρουσίασε την υποψηφία Ευγενία Νατσουρλίδου διακηρύσσοντας ότι ανήκει στην «μακεδονική μειονότητα» και υποστηρίζοντας ότι είναι «μια γυναίκα πολιτικός που θα κάνει τη φωνή της “μακεδονικής μειονότητας” να ακουστεί.»

Τι ακόμη πρέπει να γίνει για να «ξυπνήσει» η Αθήνα;

(Από την ΕΣΤΙΑ)