Η Ενεργειακή Πολιτική της Ευρώπης “Κλείνει το Μάτι” στα…Προβλήματα! – Το Παράδειγμα του Τέξας

Η Ενεργειακή Πολιτική της Ευρώπης “Κλείνει το Μάτι” στα…Προβλήματα! – Το Παράδειγμα του Τέξας
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 11 Ιουνίου 2024 - 12:51

Η Ευρώπη έχει αποκηρύξει εδώ και χρόνια τα ορυκτά καύσιμα και έχει στραφεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το 2019, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσίασε το οραματικό σχέδιο της Πράσινης Συμφωνίας και δεσμεύτηκε να καταστήσει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις πιο φιλικές προς το κλίμα. Αυτή τη φορά όμως, στην προεκλογική της εκστρατεία εν όψει των ευρωεκλογών, η κα φον ντερ Λάιεν επικεντρώθηκε στην ανάγκη οι πολιτικές της Ένωσης για το κλίμα να είναι πιο …φιλικές προς τις επιχειρήσεις!

 

"Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει ανταγωνιστική οικονομία χωρίς προστασία του κλίματος. Αλλά δεν υπάρχει επίσης προστασία του κλίματος χωρίς ανταγωνιστικές επιχειρήσεις", είχε πει χαρακτηριστικά σε μια από τις πρόσφατες ομιλίες της.

Η οβιδιακή μεταμόρφωση –οι ανεύθυνοι λαϊκιστές το αποκαλούν κωλοτούμπα- της απερχόμενης (διεκδικεί την επανεκλογή της) προέδρου της Κομισιόν αποτελεί μια έμμεση παραδοχή της αμετροέπειας με την οποία αντιμετώπισαν οι Βρυξέλες τα υπαρκτά προβλήματα της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, στον ολοένα και πιο κατακερματισμένο σύγχρονο κόσμο, και τα οποία μεγέθυνε η σχεδόν εμμονική επιδίωξη του πρασινίσματος των πάντων κατά την περασμένη πενταετία.

Πώς λειτουργούν στις ΗΠΑ

Όμως, στις χώρες που δεν επικρατούν οι πιουρίστικες θεωρίες των Ευρωπαίων, οι επιδόσεις της οικονομίας είναι απείρως πιο βελτιωμένες, κυρίως επειδή η πολιτική κοσμοθεωρία των ηγεσιών τους χαρακτηρίζεται από μια τάση συμπερίληψης όλων των πηγών ενέργειας που μπορούν να συμβάλουν στην ευρύτερη ευημερία.

Το energia.gr παρουσιάζει στους χρήστες του, μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Το 2023, σε όλη την Αμερική, παρατηρήθηκαν έντονες διαφοροποιήσεις στην περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη, που οφείλονται σε διαφορές στη σύνθεση της βιομηχανικής δραστηριότητας και στη δυναμική του πληθυσμού.

Με βάση τα στοιχεία του Bureau of Economic Analysis από τις περιφέρειες  των ΗΠΑ με την υψηλότερη αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ, κατά το περασμένο έτος, εκείνη που ξεχώρισε ήταν η νοτιοδυτική και τούτο, χάρη στη ραγδαία αύξηση του πληθυσμού και την άνθηση της παραγωγής πετρελαίου στην πολιτεία του Τέξας!

Ευρισκόμενο στη δεύτερη θέση του σχετικού καταλόγου, με το ΑΕΠ να φθάνει σε 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε όρους προσαρμοσμένους στον πληθωρισμό, κατά το περασμένο έτος η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της πολιτείας παρήγαγε περίπου 72 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως σε τοπικούς και πολιτειακούς φόρους εκτός από τα πολιτειακά δικαιώματα. Περίπου το ήμισυ των εξαγωγών αργού πετρελαίου των ΗΠΑ αποστέλλονται από το λιμάνι του Κόρπους Κρίστι.

Επιπλέον, στο Τέξας, η Tesla ανέπτυξε ένα τεράστιο βιομηχανικό σύμπλεγμα, έκτασης 304.800 τετραγωνικών μέτρων, καθώς και ένα εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών και συναρμολόγησης, αξίας 320 εκατομμυρίων δολαρίων στην Οκλαχόμα. Ο συνδυασμός του χαμηλότερου κόστους γης, εργασίας και ηλεκτρικής ενέργειας προσελκύει ολοένα και περισσότερες εταιρικές επενδύσεις στην περιοχή.

Γιγαντιαίο κοίτασμα πετρελαίου στην Ανταρκτική

Στην αντίπερα όχθη του Ειρηνικού η Ρωσία που έχει γονατίσει, υποτίθεται, από τις διεθνείς κυρώσεις, συνεχίζει τον μονήρη αγώνα της για ανάπτυξη με βρώμικα καύσιμα.

Σύμφωνα με έγγραφα που παρουσιάστηκαν στην Επιτροπή Περιβαλλοντικού Ελέγχου της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων, στις αρχές Μαΐου, φέρεται να έχει ανακαλύψει κολοσσιαία αποθέματα πετρελαίου στο βρετανικό έδαφος της Ανταρκτικής.

Η ανακάλυψη έγινε από ρωσικά ερευνητικά σκάφη στη Θάλασσα Weddell, τμήμα της Ανταρκτικής που διεκδικεί το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα αποθέματα που ανακαλύφθηκαν εκτιμάται ότι περιέχουν περίπου 511 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, ήτοι, περίπου 10 φορές την παραγωγή της Βόρειας Θάλασσας τα τελευταία 50 χρόνια.  

Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι απαγορεύεται η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ανταρκτική, καθώς, με βάση την Συνθήκη της Ανταρκτική, το 1959 που τέθηκε σε ισχύ το 1961, η ήπειρος προορίζεται μόνο για ειρηνικές δραστηριότητες και δεν μπορεί να γίνει «ούτε σκηνικό ούτε αντικείμενο διεθνών διαφορών». Ως εκ τούτου, η Ανταρκτική χρησιμοποιείται κυρίως για επιστημονικούς σκοπούς, ιδίως για την έρευνα της κλιματικής αλλαγής.

Η ρωσική ανακάλυψη προκάλεσε ανησυχίες στην επιστημονική κοινότητα. Ο Klaus Dodds, ειδικός στην Ανταρκτική και καθηγητής στο Royal Holloway College του Λονδίνου, φέρεται να δήλωσε στους Βρετανούς βουλευτές ότι η ρωσική έρευνα θα μπορούσε να είναι «μια συνειδητή απόφαση για την αποδυνάμωση των προτύπων της σεισμικής έρευνα στην Ανταρκτική, και τελικά ένα πρώτο βήμα προς μελλοντικές επιχειρήσεις εκμετάλλευσης".

Όπως δείχνει αυτό το infographic, που βασίζεται στην πιο πρόσφατη ετήσια έκθεση του OPEC, το μέγεθος των αποθεμάτων πετρελαίου που ανακαλύφθηκαν στην Ανταρκτική είναι σημαντικό, καθώς τα 511 δισεκατομμύρια βαρέλια που βρέθηκαν σε αυτήν, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο απόθεμα αργού πετρελαίου ανά περιοχή στον κόσμο, πίσω μόνο από εκείνο της Μέσης Ανατολής, της οποίας τα αποδεδειγμένα αποθέματα ανέρχονταν σε πάνω από 871 δισεκατομμύρια βαρέλια το 2022. Επίσης, η ρωσική ανακάλυψη αντιπροσωπεύει σχεδόν το διπλάσιο των γνωστών αποθεμάτων της Σαουδικής Αραβίας!