Ο OPEC Δεν Βλέπει Κορύφωση της Ζήτησης Πετρελαίου – Κατηγορεί τον ΙΕΑ Ότι Προκαλεί «Ενεργειακή Αστάθεια» με τις Εκτιμήσεις του

Ο OPEC Δεν Βλέπει Κορύφωση της Ζήτησης Πετρελαίου – Κατηγορεί τον ΙΕΑ Ότι Προκαλεί «Ενεργειακή Αστάθεια» με τις Εκτιμήσεις του
επιμέλεια: Δημήτρης Φάρος
Πεμ, 13 Ιουνίου 2024 - 19:13

Ο OPEC δεν βλέπει κορύφωση της ζήτησης πετρελαίου στις μακροπρόθεσμες προβλέψεις του και αναμένει ότι η ζήτηση θα αυξηθεί στα 116 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως το 2045, ενώ είναι πιθανόν να είναι και υψηλότερη, όπως δήλωσε την Πέμπτη ο Γενικός Γραμματέας του. Υπενθυμίζεται ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) ανέφερε σε έκθεσή του την Τετάρτη ότι βλέπει τη ζήτηση πετρελαίου να κορυφώνεται έως το 2029, σταθεροποιούμενη στα 106 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) περίπου προς το τέλος της δεκαετίας

Από την πλευρά του OPEC, o Hathaim Al Ghais, γράφοντας στο Energy Aspects, χαρακτήρισε την έκθεση του IEA «επικίνδυνο σχόλιο, ειδικά για τους καταναλωτές», εκτιμώντας ότι «θα οδηγήσει μόνο σε ενεργειακή αστάθεια σε δυνητικά άνευ προηγουμένου κλίμακα».

Ο OPEC+, ο οποίος αποτελείται από τον OPEC, στον οποίο κανοναρχεί η Σαουδική Αραβία, και τους συμμάχους του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, έχει προβεί σε μια σειρά από βαθιές περικοπές της παραγωγής από τα τέλη του 2022 για να στηρίξει την αγορά.


Τα μέλη του OPEC+ προχωρούν σε μείωση της παραγωγής τους κατά 5,86 εκατομμύρια bpd συνολικά, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου στο 5,7% της παγκόσμιας ζήτησης. Σε αυτή περιλαμβάνονται περικοπές ύψους 3,66 εκατομμυρίων bpd, τις οποίες ο όμιλος συμφώνησε στις 2 Ιουνίου να παρατείνει κατά ένα χρόνο μέχρι το τέλος του 2025, και περικοπές 2,2 εκατομμυρίων bpd, τις οποίες ο OPEC+ θα καταργήσει σταδιακά μέσα σε ένα χρόνο, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο.

Ο IEA, που εδρεύει στο Παρίσι, και ο οποίος εκπροσωπεί τις βιομηχανικές χώρες, στη νέα του έκθεση αναθεώρησε για αργότερα την χρονολογία κατά την οποία προβλέπει ότι θα κορυφωθεί η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, καθώς τον Οκτώβριο είχε ανακοινώσει ότι την προέβλεπε για το 2030. Ειδικότερα, είχε αναφέρει ότι η ζήτηση πετρελαίου θα αρχίσει να συρρικνώνεται το 2030, ενώ οι ΗΠΑ και άλλες χώρες εκτός OPEC θα πίεζαν ανοδικά την προσφορά.

Ο Γ. Γ. του OPEC, Hathaim Al Ghais τόνισε ότι παρόμοιες εκτιμήσεις έχουν αποδειχθεί λανθασμένες στο παρελθόν, όπως η πρόβλεψη του IEA για κορύφωση της ζήτησης βενζίνης το 2019 ή της ζήτησης άνθρακα το 2014.
 

«Στον ΟΠΕΚ, βλέπουμε αύξηση της ζήτησης πετρελαίου κατά 4 mb/d κατά τη διετία 2024 και 2025, ενώ άλλοι φορείς που ασχολούνται με τις προβλέψεις βλέπουν επίσης αύξηση άνω των 3 mb/d. 


Ακόμη και ο IEA βλέπει αύξηση 2 mb/d κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ακολουθούμενη από άνοδο 0,8 mb/d το 2026. Έπειτα, [ενν. σύφωνα με τον ΙΕΑ, η ζήτηση] κατακρημνίζεται δραματικά σχεδόν στο μηδέν για τα επόμενα τέσσερα χρόνια έως το 2030», είπε. «Αυτό είναι ένα μη ρεαλιστικό σενάριο, ένα σενάριο που θα επηρεάσει αρνητικά τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο. Είναι απλώς μια συνέχεια της αφήγησης του ΔΟΕ κατά του πετρελαίου», πρόσθεσε ο Γ. Γ. του OPEC