Σχολιάζοντας την περασμένη εβδομάδα τις πληροφορίες ότι ο Τζο Μπάιντεν επέτρεψε τη χρήση αμερικανικών όπλων ακριβείας εντός της ρωσικής επικράτειας, ώστε να ανασχεθεί η επίθεση των Ρώσων στην ουκρανική επαρχία του Χαρκόβου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ προέβη σε μία απειλητική και ταυτοχρόνως δηκτική δήλωση

“Θα ήθελα να προειδοποιήσω τους Αμερικανούς ηγέτες να μην κάνουν λάθος υπολογισμούς που μπορεί να έχουν μοιραίες συνέπειες. Για άγνωστους λόγους, υποτιμούν τη σοβαρότητα της απάντησης που μπορεί να λάβουν”. Σε συμφωνία δε με την όλο και λιγότερο διπλωματική γλώσσα που κυριαρχεί όσο κλιμακούται η κρίση στις σχέσεις Ρωσίας και Δύσεως ο Ριάμπκοφ πρόσθεσε: “"Καλώ αυτά τα πρόσωπα στις ΗΠΑ να αφιερώσουν τμήμα του χρόνου τους, τον οποίο προφανώς δαπανούν, κρίνοντας από την ελαφρότητα της προσέγγισής τους, σε κάποιου είδους βιντεοπαιχνίδια, για να μελετήσουν λεπτομερώς τι λέγεται από τον Πούτιν".

Όμως τι ακριβώς λέγεται από τον Πούτιν όσο οι Δυτικοί ιθύνοντες νομίζουν ότι παίζουν ένα ριψοκίνδυνο “βιντεοπαιχνίδι”;

Σε συνέντευξη Τύπου, επίσης την προηγούμενη εβδομάδα, κατά την επίσκεψή του στην Τασκένδη, ο Ρώσος πρόεδρος σχολίασε τη στάση της Ατλαντικής Συμμαχίας ως εξής: “Οι αξιωματούχοι από τις χώρες του ΝΑΤΟ, ειδικά αυτοί που εδρεύουν στην Ευρώπη και πιο ειδικά στις μικρές ευρωπαϊκές χώρες, θα πρέπει να έχουν πλήρη επίγνωση του τι διακυβεύεται. Θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι οι χώρες τους είναι μικρές και πυκνοκατοικημένες και αυτό είναι ένας παράγοντας που πρέπει να υπολογίσουν πριν αρχίσουν να μιλούν για χτύπημα βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος”. Ποτέ ένας υπαινιγμός δεν υπήρξε περισσότερο απειλητικός.

Αλλά περισσότερο συγκεκριμένα, ο ένοικος του Κρεμλίνου επεσήμανε ότι τα όπλα ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς για τα οποία γίνεται λόγος, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς διαστημική αναγνώριση, ενώ η σχετική αποστολή εκτόξευσης μπορεί να γίνει μόνο από εξειδικευμένο προσωπικό, προφανώς των προμηθευτών του οπλισμού, με βάση αυτοματισμούς που δεν προϋποθέτουν τη συμμετοχή του ουκρανικού στρατού.
Με άλλα λόγια, η ρωσική ηγεσία ερμηνεύει τη σχετική συζήτηση ως προαναγγελία ενεργού (ή μάλλον εμφανέστερης από την τωρινή παρουσία “εκπαιδευτών” και “εθελοντών”) εμπλοκής δυτικού στρατιωτικού προσωπικού σε επιθέσεις εναντίον ρωσικού εδάφους. Ομοίως την αποστολή μαχητικών F-16 την αντιμετωπίζει, λόγω των δυνατοτήτων των εν λόγω σκαφών, ως πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων. Και ασφαλώς αξιολογεί (αν και δεν τις έχει παραδεχθεί) τις ουκρανικές επιθέσεις που φέρονται να έχουν διαπραχθεί εναντίον δύο από τα δέκα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για εισερχόμενους πυραύλους σε ρωσικό έδαφος.

Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα το μήνυμα που εστάλη δια του πρώην προέδρου και νυν αντιπροέδρου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ ήταν οι βάσεις εκτόξευσης τέτοιων όπλων εναντίον της ρωσικής επικράτειας (συμπεριλαμβανομένης και της “νέας”, ήτοι της Κριμαίας και των προσαρτηθέντων μετά το 2022 εδαφών) θα πληγούν, σε οποιαδήποτε χώρα και αν βρίσκονται.

Την Τετάρτη, όμως, ο ίδιος ο Πούτιν πήγε ένα βήμα παραπέρα. Μιλώντας σε τρίωρη συνέντευξη στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρουπόλεως τόνισε:”Εάν κάποιος νομίζει ότι είναι δυνατόν να προμηθεύσει με τέτοια όπλα εμπόλεμη ζώνη για να επιτεθεί στο έδαφός μας και να μας δημιουργήσει προβλήματα, γιατί εμείς δεν έχουμε το δικαίωμα να προμηθεύσουμε δικά μας όπλα, ίδιας κατηγορίας σε περιοχές του κόσμου για να υπάρξουν πλήγματα σε ευαίσθητες εγκαταστάσεις αυτών των χωρών;”. Πρόκειται ασφαλώς για συνταγή παγκοσμιοποιήσεως της συγκρούσεως.

Μολονότι δε απέρριψε με αθυρόστομη γλώσσα τον ισχυρισμό της Δύσεως ότι η χώρα του σκοπεύει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ, διότι διακατέχεται από σύνδρομο επεκτάσεως, δεν παρέλειψε να επαναφέρει την πυρηνική απειλή. “Διαθέτουμε” είπε “πυρηνικό δόγμα. Δείτε τι λέει: εάν οι ενέργειες κάποιου απειλήσουν την κυριαρχία και τη εδαφική μας ακεραιότητα, θεωρούμε ότι είναι δυνατό να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας”.

Ιδιαίτερα στάθηκε μάλιστα στη Γερμανία, τονίζοντας ότι μετά το αρχικό σοκ της εμφανίσεως (για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο) γερμανικών αρμάτων σε πρώην σοβιετικά εδάφη, τυχόν αποστολή πυραύλων που θα πλήξουν στόχους εντός της Ρωσίας σημαίνει ότι οι “γερμανο-ρωσικές σχέσεις καταστρέφονται”.

Διόλου τυχαία, η δημόσια συζήτηση στη Γερμανία έχει λάβει αντίστοιχα χαρακτηριστικά.

“Η Ρωσία άνοιξε νέο μέτωπο εναντίον του Χαρκόβου κοντά στα σύνορα και μαζί με τους εταίρους συμφωνήσαμε ότι η Ουκρανία έχει, κατά το διεθνές δίκαιο, το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της από επιθέσεις στο έδαφός της, στις πόλεις της και στους πολίτες της και να χρησιμοποιήσει τα όπλα που παρέχουμε εμείς και οι σύμμαχοί μας”, δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς από το βήμα της Bundestag και πρόσθεσε ότι η απόφαση ελήφθη έπειτα από πολλή σκέψη και αφού είχε προηγηθεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ο Σολτς διαβεβαίωσε ταυτόχρονα τους πολίτες ότι θα κάνει το παν προκειμένου να διασφαλίσει ότι η Γερμανία δεν θα παρασυρθεί στον ρωσικό πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας. “Ως καγκελάριος, φέρω αυτή την ευθύνη, να διασφαλίσω ότι κανένα παιδί που γεννήθηκε στην Γερμανία δεν θα βιώσει ποτέ πόλεμο στη χώρα μας. Αυτό για μένα είναι η απόλυτη προτεραιότητα”, είπε χαρακτηριστικά και αναγνώρισε ότι πολλοί πολίτες φοβήθηκαν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να κλιμακωθεί και να τεθεί σε κίνδυνο η ειρήνη και η ασφάλεια στην Γερμανία. «Δεν υπάρχει τίποτα αφελές στο να ανησυχεί κανείς για την ειρήνη», ανέφερε, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα χρειαστεί ακόμη χρόνος μέχρις ότου ξεκινήσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ρωσία, καθώς το Κρεμλίνο πιστεύει ότι μπορεί ακόμη να κερδίσει στο πολεμικό πεδίο.

Ο αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) κατηγόρησε από την πλευρά του τον καγκελάριο για συνεχή δισταγμό και φόβο στην υποστήριξη της Ουκρανίας. «Αυτό δεν είναι σύνεση. Είναι δισταγμός, είναι φόβος, είναι μια έκφραση πολιτικής με λάθος αξιολόγηση της κατάστασης», δήλωσε και καταλόγισε μεγάλη καθυστέρηση στις αποφάσεις της κυβέρνησης. «Μια μέρα θα συμφωνήσετε και για την αποστολή πυραύλων Taurus στην Ουκρανία. Αλλά τότε θα είναι πολύ αργά για τους χιλιάδες ανθρώπους και τους στρατιώτες στην Ουκρανία που θα έχουν στο μεταξύ χάσει τη ζωή τους», τόνισε ο Κρίστιαν Μερτς, απευθυνόμενος στον καγκελάριο, ο οποίος έως τώρα απορρίπτει το ενδεχόμενο.

(από την εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ»)