Αίσθηση προκαλεί άρθρο του συναδέλφου Αλέξανδρου Τάρκα, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση καλείται να λάβει μια απόφαση που αφορά την ενίσχυση της Ουκρανίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, μια απόφαση σημαντική «για τη διπλωματική και αμυντική θέση της χώρας στο εξωτερικό, η οποία θα έχει επιπτώσεις και στην εθνική οικονομία»

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει ως τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, στις 9 Ιουλίου, να έχει αποφασίσει αν συναινεί ή διαφωνεί με την –προ τριμήνου– πρόταση του Γενικού Γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ να ενισχυθεί η Ουκρανία με € 100 δισ. την περίοδο 2025-2030. Αν η πρωτοβουλία Στόλτενμπεργκ εγκριθεί, η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει, μέσω του κοινού προϋπολογισμού της Συμμαχίας, πάνω από € 200.000.000 ετησίως ή συνολικά € 1 δισ. την πενταετία. Ο Στόλτενμπεργκ, μάλιστα, «έχει ήδη αναθεωρήσει την αρχική του πρόταση, ζητώντας πλέον το διπλασιασμό της λεγόμενης “οικονομικής δέσμευσης” προς την Ουκρανία, στο ποσό των 200 δισ. ως το 2030, με αποτέλεσμα οι Σύμμαχοι να έχουν διχαστεί».

Ασφυκτική πίεση των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Όπως αναφέρεται, ειδικά για την Ελλάδα, «η αναθεωρημένη πρόταση Στόλτενμπεργκ μπορεί να μη σημαίνει μόνο διπλασιασμό των ετήσιων καταβολών από € 200.000.000 σε € 400.000.000, αλλά ποσό ακόμα και μεγαλύτερο των € 500.000.000». Η Ουάσιγκτον που “καίγεται” για την ολοκλήρωση αυτής της συμφωνίας, φέρεται να έχει ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει πολυτέλεια χρόνου. Σε απλά ελληνικά, πιέζει ασφυκτικά. Όπως διευκρινίζεται, επιδίωξη των ΗΠΑ είναι να ληφθούν αποφάσεις, έστω επί της αρχής, ακόμα και πριν τη Σύνοδο της Συμμαχίας στις 9 Ιουλίου.

Για να χρυσώσουν το χάπι στην Αθήνα, οι Αμερικανοί προβάλλουν ότι θα συνυπολογιστεί στις εθνικές αμυντικές δαπάνες η αξία της απευθείας στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο, καθώς και η αξίας της πάσης φύσεως συνδρομής μέσω της ΕΕ. Για τον συνυπολογισμό πιέζει η Γαλλία, με τον Μακρόν να το έχει θέσει ως όρο για να υπογράψει τις προτάσεις Στόλτενμπεργκ. Οι Γάλλοι διαμηνύουν ότι πίσω από την πίεση της Ουάσινγκτον διακρίνουν προσπάθεια στήριξης των αμερικανικών αμυντικών βιομηχανιών.

(η συνέχεια στο slpress.gr)