Μαίρη Μπόση: Η «Πολεμική Κατήφεια» στην Ευρώπη με την Οικονομία Πολέμου και η Χώρα με τον Χαρακτηρισμό της «Άφωνης Αποικίας» (Ηχητικό)

Μαίρη Μπόση: Η «Πολεμική Κατήφεια» στην Ευρώπη με την Οικονομία Πολέμου και η Χώρα με τον Χαρακτηρισμό της «Άφωνης Αποικίας» (Ηχητικό)
energia.gr
Δευ, 17 Ιουνίου 2024 - 16:00

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την κ. Μπότση, λειτουργεί με στρατηγική και τακτική "άφωνης αποικίας" μπροστά σε έναν κόσμο γενικευμένης αβεβαιότητας με πολλαπλά ζητήματα διεθνούς ασφάλειας

Η καθηγήτρια Διεθνούς Ασφάλειας Μαίρη Μπόση σε μια αναλυτική συζήτηση με τον έγκριτο δημοσιογράφο κ. Γιώργο Σαχίνη στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 σχετικά με τον μεταμορφισμό της Ευρώπης και των κρατών- μελών της Ε.Ε. με τις οικονομίες πολέμου και την άνοδο ακραίων πολιτικών κινήσεων με όχι ομοιόμορφη πολιτική προσέγγιση, λύνοντας, όπως λέει, επί της ουσίας την ύφεση της οικονομίας των ΗΠΑ με την εξαγορά οπλικών συστημάτων από τις πολεμικές της βιομηχανίες και οδηγώντας σε περαιτέρω κοινωνική και πολιτική ασφυξία τους λαούς τους.

Ταυτόχρονα αναφέρεται στο πώς τα οικονομικά αδιέξοδα βάζουν πλέον στο "μενού" των δράσεων και τα πολεμικά γεγονότα ως απαραίτητη παράμετρο, χωρίς αντίλογο για πρωτοβουλίες ειρήνης και αναδιανομής του πλούτου. Σε αυτό τον κόσμο της γενικευμένης αβεβαιότητας και των πολλαπλών ζητημάτων διεθνούς ασφάλειας, η Ελλάδα, με ευθύνη όχι μόνο των κυβερνώντων αλλά όλων των βασικών παικτών του πολιτικού της συστήματος, λειτουργεί με στρατηγική και τακτική "άφωνης αποικίας". Από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τον ακραίο αναθεωρητισμό της Τουρκίας, με στρατηγική όμως έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, μέχρι την απροϋπόθετη στήριξη γενικευμένου πολεμικού τυχοδιωκτισμού, στο όνομα της «σωστής πλευράς της ιστορίας».