Στο μέτωπο των τιμών του φυσικού αερίου, οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων αναφοράς στον ολλανδικό κόμβο, TTF, ενισχύονται από την έναρξη των σημερινών διαπραγματεύσεων κατά 1,43%, στα όρια των 34,700 ευρώ/MWh, ενώ οι τιμές για παραδόσεις Αυγούστου και Δεκεμβρίου 2024, κινούνται σε επίπεδα 35,076 και 39,642 ευρώ/MWh αντίστοιχα.
Στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, στα 98,27 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε για σήμερα Τετάρτη, η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, με πτώση -1% από χθες Τρίτη, χάρη στην κατακόρυφη άνοδο της συμμετοχής φθηνών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής. Η συνολική ζήτηση ανήλθε στις 420,53 GWh, ενώ στα μερίδια καυσίμου στο ενεργειακό μείγμα κυριαρχούν οι ΑΠΕ με 54,1%, και ακολουθούν το φυσικό αέριο με 36,5%, τα υδροηλεκτρικά με 5,7%, οι εισαγωγές που κατακρημνίστηκαν στο 1,8% και τέλος, ο λιγνίτης με μηδενική συμμετοχή. Ακόμη, οι εξαγωγές έφθασαν στις 21,230 MWh και οι εισαγωγές στις μόλις 3,486 MWh.

(Mηνιαία μερίδια καυσίμου στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής. Πηγή: ΙΕΝΕ)
H εικόνα της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού τον Μάιο
Για να έχουμε μια πιο ακριβή εικόνα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, τον περασμένο μήνα, η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε, σε σύγκριση με τον Απρίλιο, γεγονός που άσκησε σοβαρές πιέσεις στις τιμές. Ακόμη, ο όγκος της ηλεκτρικής ενέργειας που ανταλλάχθηκε στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας το ίδιο χρονικό διάστημα αυξήθηκε κατά +3,15% έναντι του Απριλίου, ενώ διαμορφώθηκε υψηλότερα κατά +5,57% από τον Μάιο του 2023.
Πιο αναλυτικά, το μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της Ελλάδας τον προηγούμενο μήνα διαμορφώθηκε κατά 50,12% από ΑΠΕ, 41,78% από φυσικό αέριο, 5,13% από τα μεγάλα υδροηλεκτρικά, 5,23% από καθαρές εισαγωγές, 2,91% από πετρέλαιο και μόλις 0,07% από άνθρακα & λιγνίτη.
Σημειώνουμε ότι η παραγωγή από ΑΠΕ υποχώρησε τον Μάιο κατά -13,44%, σε μηνιαία βάση, με την ημερήσια παραγωγή να πέφτει κάτω από 80 GWh για το μεγαλύτερο διάστημα του μήνα, εξαιτίας της μειωμένης συμμετοχή των αιολικών έργων. Ωστόσο, η μειωμένη συμβολή από τον άνεμο αντισταθμίστηκε από την αυξημένη κατά +29,33% παραγωγή από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς της χώρας, που ανήλθε, συνολικά, στις 201,41 GWh.
Επιπλέον, η παραγωγή από φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά +30,67%, ενώ η αντίστοιχη από λιγνίτη πραγματοποίησε «βουτιά» -96,83% σε μηνιαία βάση, τον Μάιο.
Τέλος είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τον περασμένο μήνα, η χώρα διατήρησε καθαρά εξαγωγική θέση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με τις καθαρές εξαγωγές φθάνουν, με πτώση -27,7%, στις 240,76 GWh, μειωμένες κατά -27,7% που αποδίδονται στην υψηλότερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Ελλάδα αντάλλαξε τον μεγαλύτερο όγκο ηλεκτρικής ενέργειας με την Ιταλία, εξάγοντας 158,51 GWh, αν και μειωμένη κατά -36,53% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2024, για να ακολυθήσει η Βουλγαρία προς την οποία κατευθύναμε 120,47 GWh ηλεκτρικής ενέργειας.
Υψηλά επίπεδα τιμών ηλεκτρισμού στην ΝΑ Ευρώπη
Τον περασμένο μήνα, οι τιμές χονδρικής στην ηλεκτρική ενέργεια επηρεάστηκαν από το συνδυασμό που δημιούργησαν οι μεταβολές στα μερίδια στο μείγμα παραγωγής και της ζήτησης, καθώς και η επικράτηση υψηλότερων τιμών στο φυσικό αέριο και τα δικαιώματα ρύπων, σε μηνιαία βάση.
Η μέση χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης κινήθηκαν υψηλότερα σε μηνιαία βάση και ξεπέρασαν τα 70 ευρώ/MWh, με μοναδική εξαίρεση την Τουρκία. Είναι ενδεικτικό ότι η μέση τιμή του ηλεκτρισμού στην προημερησία αγορά της Ιταλίας έφθασε στα 94,88 ευρώ/MWh και ήταν η υψηλότερη σε όλη την περιοχή.
Ακολούθησε η Βουλγαρία με τιμή 82,22 ευρώ/MWh, ενώ στον αντίποδα κινήθηκε η Τουρκία, με την χαμηλότερη μηνιαία χονδρεμπορική τιμή των 59,29 ευρώ/MWh.
Όσον αφορά στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας παρατηρήθηκαν μεικτές τάσεις, καθώς η Ελλάδα, η Ιταλία, η Κροατία και η Τουρκία κατέγραψαν άνοδο, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία και η Σερβία διατήρησαν τα ίδια επίπεδα, με τον Απρίλιο, ενώ η ζήτηση στην Ρουμανία υποχώρησε.
Επιπλέον, η παραγωγή από μεταβλητές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μειώθηκε σε πέντε από τις οκτώ αγορές της ΝΑ Ευρώπης, κυρίως λόγω της χαμηλότερης παραγωγής αιολικής ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα, η Τουρκία, η Ρουμανία, η Κροατία και η Ιταλία κατέγραψαν χαμηλότερη παραγωγή από ΑΠΕ σε μηνιαία βάση, κατά -13,44%, -9,15%, -5,83%, -3,32 και -2,98% αντίστοιχα, ενώ η Σερβία, η Βουλγαρία και η Ουγγαρία αύξησαν την παραγωγή τους από ανανεώσιμα έργα κατά 13,14%, 4,39% και 4,25% αντίστοιχα. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικούς σταθμούς αυξήθηκε στις περισσότερες αγορές της ΝΑ Ευρώπης, εκτός από την Ρουμανία και την Σερβία.
Τέλος, οι περισσότερες χώρες της περιοχής αύξησαν τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να ανταποκριθούν στην υψηλότερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στο εσωτερικό τους.