Η Καθυστέρηση στην Αναθεώρηση του Νέου Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ Οδηγεί σε Νέες Εμπλοκές

Η Καθυστέρηση στην Αναθεώρηση του Νέου Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ Οδηγεί σε Νέες Εμπλοκές
της Μάχης Τράτσα
Δευ, 24 Ιουνίου 2024 - 14:40

Όσο καθυστερεί η ολοκλήρωση της πολυαναμενόμενης μελέτης για την αναθεώρηση του νέου ειδικού χωροταξικού πλαισίου  για τις ΑΠΕ, το οποίο θα προσδιορίζει τις περιοχές όπου θα απαγορεύεται η εγκατάστασή τους και εκείνες όπου θα επιτρέπεται η  χωροθέτησή τους, οι αντιδράσεις τοπικών φορέων και οι δικαστικές περιπέτειες των επενδύσεων θα συνεχίζονται.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Περιφέρειας Κρήτης, με τον επικεφαλής της περιφερειακής αρχής κ. Δημήτρη Κουρέτα να δηλώσει κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης την περασμένη εβδομάδα ότι «είμαστε κατά της χωροθέτησης καινούργιων φωτοβολταϊκών αν δεν λυθεί το θέμα της χωροθέτησης των ΑΠΕ».

Ο κ. Κουρέτας απάντησε σε ερώτηση της αντιπολίτευσης, η οποία αναφέρθηκε  στις επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά πάρκα οι οποίες  εξαπλώνονται στη Θεσσαλία, ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές, σε βοσκότοπους, σε γη υψηλής παραγωγικότητας και σε άλλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, εις βάρος της πολύτιμης για την περιφέρεια  αγροτικής παραγωγής. Όπως επεσήμανε ο κ. Κουρέτας, η περιφερειακή αρχή δεν θα είναι θετική στη χωροθέτηση έργων ΑΠΕ έως ότου λυθεί το   χωροταξικό. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι, δεν είναι κατά των ιδιωτικών επενδύσεων.

Παράλληλα, η Επιτροπή  Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης, στην τελευταία συνεδρίαση της οποίας κυριάρχησαν τα ενεργειακά ζητήματα του νησιού, είπε «όχι» στις ανεμογεννήτριες. Η Επιτροπή συνεδρίασε  παρουσία αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης και κατοίκων που αντιδρούν στους ενεργειακούς σχεδιασμούς.

Μεταξύ άλλων κλήθηκε να εκφράσει άποψη επί των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αιολικών σταθμών που χωροθετούνται σε περιοχές των δήμων Λασιθίου και Ηρακλείου και γνωμοδότησε αρνητικά, καθώς, όπως ειπώθηκε, αποτελεί πάγια πολιτική της Περιφέρειας Κρήτης να αρνείται τη χωροθέτηση ΑΠΕ σε περιοχές του δικτύου Natura 2000.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτελείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κάνει προσπάθειες για την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου  για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) ώστε αυτό να είναι έτοιμο εντός του έτους. Είναι αξιοσημείωτο ότι, οι προσπάθειες σύνταξής του είχαν ξεκινήσει πριν από περίπου 5,5 χρόνια, ήτοι τον Φεβρουάριο του 2019, οπότε είχε προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός για το έργο.
Η σύμβαση για τη μελέτη η οποία θα αξιολογούσε το ισχύον ΕΧΠ-ΑΠΕ και θα πρότεινε την αναθεώρησή του είχε υπογραφεί από το ΥΠΕΝ τον Νοέμβριο του 2020, δηλαδή ενάμιση χρόνο μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού. Έπειτα, ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου από τον ανάδοχο, αλλά η ημερομηνία παράδοσης διαρκώς παρατείνεται.  

Σε κάθε περίπτωση, η ανάπτυξη των ΑΠΕ δεν μπορεί να στηρίζεται στο ισχύον παρωχημένο ΕΧΠ-ΑΠΕ του 2009. Παράλληλα, η δαμόκλειος σπάθη του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) επικρέμαται, για άλλη μια φορά, πάνω από την Ελλάδα, καθώς η Κομισιόν είχε δώσει τον περασμένο Φεβρουάριο διορία δύο μηνών στη χώρα μας για να συμμορφωθεί με τον κανονισμό για τις περιοχές NATURA και τη σύνταξη νέου ΕΧΠ-ΑΠΕ, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά θα παραπέμψει την υπόθεση στο ΔΕΕ.

Η Κομισιόν είχε αποστείλει προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα ήδη από τον Ιούλιο του 2014 για παραβίαση της οδηγία 92/43/ΕΟΚ για τους οικοτόπους. Σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, όλα τα σχέδια και τα έργα τα οποία ενδέχεται να έχουν σημαντικές συνέπειες στις προστατευόμενες περιοχές «Natura 2000» πρέπει να υποβάλλονται σε κατάλληλη εκτίμηση των επιπτώσεών τους. Ωστόσο, το υφιστάμενο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) του 2009, είχε εγκριθεί χωρίς να έχει προηγηθεί εκτίμηση επιπτώσεων. Έτσι, τα έργα έως σήμερα εγκρίνονται βάσει ενός σχεδίου που δεν συμμορφώνεται με τη νομοθεσία της ΕΕ.

Παρά την προειδοποιητική επιστολή της Επιτροπής προς την Ελλάδα προ οκταετίας, το σχέδιο δεν έχει ακόμη αναθεωρηθεί, ούτε έχει υποβληθεί στην κατάλληλη εκτίμηση επιπτώσεων, όπως απαιτείται από την οδηγία για τους οικοτόπους. Μάλιστα, αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφερε τεχνική υποστήριξη στη χώρα μας, η διαδικασία αναθεώρησης του σχεδίου δεν έχει ολοκληρωθεί. Γι΄ αυτό αποφάσισε τον Φεβρουάριο να απευθύνει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, με δίμηνη προθεσμία, που πλέον έχει εκπνεύσει,  για να απαντήσει και να λάβει τα αναγκαία μέτρα, διαφορετικά η υπόθεση θα παραπεμφθεί στο ΔΕΕ.