Μία σειρά νέων έργων ΑΠΕ στην Κίνα οδηγεί τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας από τα υπεράκτια αιολικά κάτω από εκείνης που παράγεται από άνθρακα. Η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει τη συνεχιζόμενη πτωτική τάση του κόστους ενέργειας από τις ΑΠΕ, κάτι που αναμενόμενα θα προκαλέσει περαιτέρω κίνητρα για τις διαδικασίες απανθρακοποίησης. Από την άλλη, η χαμηλές τιμές χονδρικής στις ΑΠΕ σημαίνουν και μειωμένα κέρδη για τους επενδυτές, κάτι που ενδεχομένως να υπονομεύσει τις νέες επενδύσεις

Ένα νέο υπεράκτιο αιολικό πάρκο ανοιχτά της Σαγκάης, με 36 τουρμπίνες και ισχύ 306 MW, αδειοδοτήθηκε από τις κινεζικές αρχές. Το συνολικό κόστος του έργου αγγίζει τα 410 εκατομμύρια δολάρια και χρηματοδοτείται από δύο σημαντικούς παίκτες στην κινεζική αγορά ενέργειας: την China Three Gorges Corp και την China National Offshore Oil Corp, μαζί με ένα ιδιώτη επενδυτή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το κόστος της ενέργειας θα ανέρχεται στα 0,042 δολάρια ανά kWh, δηλαδή 27% χαμηλότερο από το κόστος της ενέργειας που παράγεται από κάρβουνο.


Σύμφωνα με τους αναλυτές, το συμβόλαιο αυτό ανοίγει μία νέα εποχή για την υπεράκτια αιολική ενέργεια, η οποία μπορεί πλέον να ανταγωνίζεται τα ορυκτά καύσιμα με αξιώσεις. Η Κίνα σκοπεύει να προσθέσει 129 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας μέχρι το 2030. Επί του παρόντος, η αιολική ενέργεια συνιστά το 11% του ενεργειακού μείγματος της Κίνας, με τα ορυκτά καύσιμα να αγγίζουν το 69%.