Anglo American: Πιθανός Αντίκτυπος στην Προσπάθεια Αποεπένδυσης Από την Πυρκαγιά σε Ανθρακωρυχείο στην Αυστραλία

Anglo American: Πιθανός Αντίκτυπος στην Προσπάθεια Αποεπένδυσης Από την Πυρκαγιά σε Ανθρακωρυχείο στην Αυστραλία
energia.gr
Δευ, 1 Ιουλίου 2024 - 18:10

Οι μετοχές της Anglo American υποχώρησαν έως και 4% τη Δευτέρα, με τους επενδυτές να ανησυχούν για τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει μια εν εξελίξει υπόγεια πυρκαγιά σε ανθρακωρυχείο στην Αυστραλία στα σχέδια της εταιρείας να πουλήσει το χαρτοφυλάκιο άνθρακα που διαθέτει, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας να αυξήσει την αξία της

Η Anglo δίνει μάχη με τη φωτιά που άναψε στο ανθρακωρυχείο του Grosvenor στην πολιτεία Κουίνσλαντ της Αυστραλίας το Σάββατο. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί, αλλά η εκτίμηση των ζημιών και η επαναλειτουργία του ορυχείου ενδέχεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες. «Το συμβάν υπόγειας καύσης βρίσκεται σε εξέλιξη· ωστόσο, η κινητή μονάδα πυροσβεστήρα QMRS (Queensland Mines Rescue Service) είναι πλέον πλήρως λειτουργική και ο καπνός έχει μειωθεί εμφανώς», ανέφερε σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα.


Ο διευθύνων σύμβουλος της Anglo, Duncan Wanblad, δήλωσε τον Μάιο ότι η διαδικασία πώλησης των πέντε ενεργών ανθρακωρυχείων, έργων ανάπτυξης και κοινοπραξιών της εταιρείας στην Αυστραλία επρόκειτο να ξεκινήσει σύντομα ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου εκποίησης λιγότερο κερδοφόρων περιουσιακών στοιχείων και εστίασης στην επέκταση της παραγωγής χαλκού μετά την αποτυχημένη προσπάθεια εξαγοράς της εταιρείας από την BHP.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι η αναστολή λειτουργίας του ανθρακωρυχείου από το Σαββατοκύριακο θα μπορούσε να καθυστερήσει την πώληση των περιουσιακών στοιχείων και να επηρεάσει την αποτίμηση της εταιρείας. «Πιστεύουμε ότι αυτό το περιστατικό θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις για το χρονοδιάγραμμα και την εκτέλεση του σχεδίου εταιρικής αναδιάρθρωσης της Anglo», γράφουν σε σημείωμα οι αναλυτές της JPMorgan.

Σύμφωνα με τον Jefferies, το Grosvenor αντιπροσωπεύει περίπου το 30% των δραστηριοτήτων παραγωγής άνθρακα της Anglo, τη συνολική αξία του οποίου ο οίκος εκτιμά σε 4,5 δις δολ.

Όπως ανακοίνωσε η Anglo τη Δευτέρα, «θα αξιολογήσουμε το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας αποεπένδυσης τις επόμενες εβδομάδες, αλλά, στο μεταξύ, συνεχίζουμε τις εργασίες προετοιμασίας».