Ραγδαία αύξηση στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων παρατηρείται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Γερμανία. Το συνεχώς μειούμενο κόστος των ηλιακών πάνελ, οι κρατικές επιδοτήσεις, και η μείωση του κόστους ηλεκτροδότησης έχουν οδηγήσει όλο και περισσότερους ιδιοκτήτες να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκά στις οροφές των κτιρίων όπου στεγάζονται οι εταιρείες τους. 

Η συγκεκριμένη αγορά φαίνεται να αναπτύσσεται ταχύτατα, με τους Γερμανούς επιχειρηματίες να είναι λιγότεροι δύσπιστοι έναντι των ΑΠΕ.

Η Γερμανία αποτελεί την οικονομική ατμομηχανή της Ευρώπης, κατέχοντας το 26% της συνολικής βιομηχανικής παραγωγής της ΕΕ. Εντούτοις, η γερμανική αγορά δέχθηκε ένα σοβαρό πλήγμα το 2022, όταν η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σηματοδότησε την παύση της ροής φυσικού αερίου προς τα γερμανικά εργοστάσια. Με την παραγωγή να επανακάμπτει σταδιακά μετά την πανδημία και την ενεργειακή κρίση, οι Γερμανοί επιχειρηματίες στρέφονται μαζικά προς τη χρήση φωτοβολταϊκών, βάζοντας στο περιθώριο τις προηγούμενες ανησυχίες για την ασφάλεια των ΑΠΕ.

Σύμφωνα με μία έρευνα, οι εγκαταστάσεις ηλιακών πάνελ στις οροφές επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 81% το πρώτο τετράμηνο του 2024 συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Ο εντυπωσιακός ρυθμός καθίσταται πιο σαφής όταν αντιπαραβληθεί με τη μόλις 1% αύξηση στις οικιακές εγκαταστάσεις. Και αυτή η τάση δεν είναι παροδική— οι αναλυτές εκτιμούν ότι σχεδόν όλες οι παραγωγικές εταιρείες στη Γερμανία θα χρησιμοποιούν ηλιακή ενέργεια μέχρι το 2030.

Η αύξηση δεν είναι τυχαία. Το κόστος των ηλιακών πάνελ μειώνεται συνεχώς, κυρίως χάρη στην υπερπροσφορά από τους Κινέζους κατασκευαστές. Μολονότι η κινεζική βιομηχανία προσπαθεί να αυτορρυθμιστεί ώστε να αποφευχθεί μία κατάρρευση του τομέα, οι τιμές αναμένεται να παραμείνουν χαμηλές αν δεν επέμβουν οι ευρωπαϊκές αρχές. Επιπροσθέτως, το όποιο κόστος προέρχεται από την εξειδικευμένη ανθρώπινη εργασία για την εγκατάσταση αντισταθμίζεται σχετικά γρήγορα.

Για μία επιχείρηση, το κόστος της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών μπορεί να αποσβεστεί μέσα σε λιγότερο από μία δεκαετία, με τις εγγυήσεις των ηλιακών πάνελ να αγγίζουν την εικοσαετία. Φυσικά, η Γερμανία διαθέτει ήδη ένα πρόγραμμα επιδοτήσεων για τα φωτοβολταϊκά, κάτι που δίνει περαιτέρω κίνητρα στις επιχειρήσεις. Πιο σημαντικά, η πρόσφατη ενεργειακή κρίση αλλά και μία σειρά μικρότερων περιόδων πίεσης απέδειξαν ότι οι τιμές των ορυκτών καυσίμων παραμένουν άρρηκτα συνδεδεμένες με τις εν πολλοίς απρόβλεπτες διεθνείς συγκυρίες.

Σχετικές μελέτες συμπεραίνουν ότι η Γερμανία μπορεί να εγκαταστήσει 287 GW ηλιακής ενέργειας, πολύ περισσότερα από τον στόχο των 215 GW που είχε τεθεί για το 2030. Αυτές οι μονάδες φωτοβολταϊκών μπορούν να τοποθετηθούν στα βιομηχανικά πάρκα, τα πάρκινγκ, τους σιδηροδρόμους, αλλά και τους αυτοκινητόδρομους. Η τελευταία αυτή λύση βρίσκει αρκετούς υποστηρικτές, με την περίπτωση της Νότιας Κορέας να έχει γίνει πρόσφατα …βάϊραλ! Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε τέτοιες εναλλακτικές τοποθεσίες επιτρέπει την απελευθέρωση των πρώην αγροτικών εκτάσεων που επιλέγονταν μέχρι σήμερα, ενώ μειώνει τις αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες.