Η Google εξέδωσε την Περιβαλλοντική Έκθεσή της για το 2024, ένα έγγραφο περισσότερων από 80 σελίδων που περιγράφει όλες τις προσπάθειες της τεράστιας εταιρείας να εφαρμόσει τεχνολογία σε περιβαλλοντικά ζητήματα και να μετριάσει τη δική της συνεισφορά. Αλλά αποφεύγει εντελώς το ερώτημα πόση ενέργεια χρησιμοποιεί η τεχνητή νοημοσύνη – ίσως επειδή η απάντηση είναι «πολύ περισσότερη από ό,τι θα θέλαμε να πούμε».

Μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη έκθεση εδώ (PDF), και ειλικρινά έχει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα σε αυτήν. Είναι δύσκολο να αγνοήσουμε πόσα κάνει μια εταιρεία τόσο μεγάλη όσο η Google και υπάρχει κάποια πραγματικά αξιόλογη δουλειά εδώ μέσα.

Για παράδειγμα, εργάζεται σε ένα πρόγραμμα αναπλήρωσης νερού, με το οποίο ελπίζει να αντισταθμίσει το νερό που χρησιμοποιείται στις εγκαταστάσεις και τις λειτουργίες του, δημιουργώντας τελικά ένα καθαρό θετικό. Αυτό γίνεται με τον εντοπισμό και τη χρηματοδότηση αποκατάστασης λεκανών απορροής, διαχείρισης άρδευσης και άλλων εργασιών σε αυτήν την περιοχή, με δεκάδες τέτοια έργα σε όλο τον κόσμο να χρηματοδοτούνται τουλάχιστον εν μέρει από την Google. Έχει φτάσει στο 18% της χρήσης νερού που αναπληρώνεται (με όποιον ορισμό της λέξης χρησιμοποιείται εδώ) με αυτόν τον τρόπο και βελτιώνεται κάθε χρόνο.

Η εταιρεία φροντίζει επίσης να προβάλει τα πιθανά οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης στο κλίμα, όπως η βελτιστοποίηση των συστημάτων ποτίσματος, η δημιουργία πιο αποδοτικών διαδρομών για αυτοκίνητα και τα σκάφη και η πρόβλεψη πλημμυρών. Έχουμε επισημάνει μερικά από αυτά ήδη στην κάλυψη της τεχνητής νοημοσύνης μας και στην πραγματικότητα θα μπορούσαν να είναι αρκετά χρήσιμα σε πολλούς τομείς. Η Google δεν χρειάζεται να κάνει αυτά τα πράγματα, και πολλές μεγάλες εταιρείες δεν το κάνουν. Λοιπόν, πίστωση όπου οφείλεται η πίστωση.

Στη συνέχεια όμως φτάνουμε στην ενότητα «Υπεύθυνη διαχείριση της κατανάλωσης πόρων της τεχνητής νοημοσύνης». Εδώ η Google, τόσο σίγουρη για κάθε στατιστική και εκτίμηση μέχρι τώρα, ξαφνικά ...σηκώνει τους ώμους της. Πόση ενέργεια χρησιμοποιεί η τεχνητή νοημοσύνη; Μπορεί κανείς να είναι πραγματικά σίγουρος;

Ωστόσο, πρέπει να είναι κακό, επειδή το πρώτο πράγμα που κάνει η εταιρεία είναι να υποβαθμίσει ολόκληρη την ενεργειακή κατανάλωση των κέντρων δεδομένων, λέγοντας ότι είναι μόνο το 1,3% της παγκόσμιας χρήσης ενέργειας και η ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιεί η Google είναι μόνο το 10% το πολύ — άρα μόνο 0,1 Το % της συνολικής ενέργειας στον κόσμο τροφοδοτεί τους διακομιστές της, σύμφωνα με την έκθεση. 

Συγκεκριμένα, το 2021, αποφάσισε ότι ήθελε να φτάσει τις καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2030, αν και η εταιρεία παραδέχεται ότι υπάρχει μεγάλη «αβεβαιότητα», όπως θέλει να την αποκαλεί, για το πώς θα συμβεί στην πραγματικότητα. Ειδικά επειδή οι εκπομπές αυξάνονται κάθε χρόνο από το 2020.

Το 2023, οι συνολικές εκπομπές GHG [αέρια θερμοκηπίου] ήταν 14,3 εκατομμύρια tCO 2 e, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 13% σε ετήσια βάση και αύξηση 48% σε σύγκριση με το έτος βάσης-στόχου μας για το 2019. Αυτό το αποτέλεσμα οφειλόταν κυρίως στις αυξήσεις στην κατανάλωση ενέργειας των κέντρων δεδομένων και στις εκπομπές της εφοδιαστικής αλυσίδας. Καθώς ενσωματώνουμε περαιτέρω την τεχνητή νοημοσύνη στα προϊόντα μας, η μείωση των εκπομπών μπορεί να είναι δύσκολη λόγω των αυξανόμενων ενεργειακών απαιτήσεων από τη μεγαλύτερη ένταση υπολογισμού της τεχνητής νοημοσύνης και των εκπομπών που σχετίζονται με τις αναμενόμενες αυξήσεις στις επενδύσεις μας σε τεχνική υποδομή.

Ωστόσο, η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης χάνεται ανάμεσα στις προαναφερθείσες αβεβαιότητες. Η Google έχει την ακόλουθη δικαιολογία για τον λόγο που η εταιρεία δεν είναι συγκεκριμένη σχετικά με τη συμβολή του φόρτου εργασίας της τεχνητής νοημοσύνης στον γενικό λογαριασμό ενέργειας του κέντρου δεδομένων:

Η πρόβλεψη των μελλοντικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων της τεχνητής νοημοσύνης είναι περίπλοκη και εξελισσόμενη και οι ιστορικές μας τάσεις πιθανότατα δεν αποτυπώνουν πλήρως τη μελλοντική τροχιά της τεχνητής νοημοσύνης. Καθώς ενσωματώνουμε σε βάθος την τεχνητή νοημοσύνη στο χαρτοφυλάκιο προϊόντων μας, η διάκριση μεταξύ τεχνητής νοημοσύνης και άλλων φόρτων εργασίας δεν θα έχει νόημα. Έτσι, εστιάζουμε σε μετρήσεις σε όλο το κέντρο δεδομένων, καθώς περιλαμβάνουν τη συνολική κατανάλωση πόρων (και επομένως τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο) της τεχνητής νοημοσύνης.

"Σύνθετο και εξελισσόμενο"; "οι τάσεις δεν είναι πιθανό να αποτυπωθούν πλήρως" «η διάκριση … δεν θα έχει νόημα»: Αυτό είναι το είδος της γλώσσας που χρησιμοποιείται όταν κάποιος γνωρίζει κάτι αλλά θα προτιμούσε πραγματικά να μην το πει.

Πιστεύει κανείς στ' αλήθεια ότι η Google δεν γνωρίζει, ακριβώς, πόσο η εκπαίδευση και η εξαγωγή συμπερασμάτων τεχνητής νοημοσύνης έχουν αυξήσει το ενεργειακό της κόστος; Δεν είναι δυνατή η ανάλυση αυτών των στοιχείων με τόση ακρίβεια μέρος της βασικής ικανότητας της εταιρείας στον υπολογιστικό νέφος και τη διαχείριση κέντρων δεδομένων; Έχει όλες αυτές τις άλλες δηλώσεις σχετικά με το πόσο αποτελεσματικές είναι οι προσαρμοσμένες μονάδες διακομιστών AI, πώς κάνει όλη αυτή τη δουλειά για να μειώσει την ενέργεια που απαιτείται για την εκπαίδευση ενός μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης κατά 100 φορές και ούτω καθεξής, αλλά δεν έχει γιαυτό;

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι γίνονται πολλές μεγάλες πράσινες προσπάθειες στη Google και μπορείτε να διαβάσετε τα πάντα στην αναφορά. Αλλά είναι σημαντικό να επισημάνουμε αυτό που φαινομενικά αρνείται: το τεράστιο και αυξανόμενο ενεργειακό κόστος των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης. Η εταιρεία μπορεί να μην είναι ο κύριος μοχλός της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά παρά τις δυνατότητές της, η Google δεν φαίνεται να βρίσκεται ακόμη σε καθαρά θετική κατάσταση.

Η Google έχει κάθε κίνητρο να υποβαθμίσει και να συσκοτίσει αυτά τα στοιχεία, τα οποία ακόμη και στη μειωμένη, εξαιρετικά αποδοτική κατάστασή τους, δύσκολα μπορούν να είναι καλά. Σίγουρα θα ζητήσουμε από την Google να γίνει πιο συγκεκριμένη προτού μάθουμε αν χειροτερεύουν ακόμη περισσότερο στην αναφορά του 2025.

*Από techcrunch.com