H πτώση της τιμής του πετρελαίου αναμένεται να αυξήσει τα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών! Εάν όμως η μείωση της τιμής από τα τρέχοντα επίπεδα συνεχιστεί, τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει αναδιάρθρωση του κλάδου με νέες εξαγορές.

H πτώση της τιμής του πετρελαίου αναμένεται να αυξήσει τα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών! Εάν όμως η μείωση της τιμής από τα τρέχοντα επίπεδα συνεχιστεί, τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει αναδιάρθρωση του κλάδου με νέες εξαγορές.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από τη «λοξή» ματιά που ρίχνει στα κέρδη των πετρελαϊκών επιχειρήσεων η έγκριτη εφημερίδα «Financial Times». Η εφημερίδα επισημαίνει ότι τα κέρδη των εταιρειών του κλάδου παρουσιάζονται υψηλά, προκαλώντας ακόμη και τη μήνιν των υποψήφιων Προέδρων των ΗΠΑ. Ο ρεπουμπλικανός κ. Τζον Μακέιν χαρακτήρισε την κερδοφορία «αισχρή».

Δικαιολογημένα, εάν σταθούμε στην πρώτη ανάγνωση των κερδοφοριών με βάση τα ποσοστά αύξησης, που κατατάσσουν τον ενεργειακό κλάδο στην υψηλότερη θέση την ίδια στιγμή που ο χρηματοοικονομικός έχει «γονατίσει» από την πιστωτική κρίση.

Ενδεικτικά, τα κέρδη των ενεργειακών εταιρειών του δείκτη S&P 500 το δεύτερο τρίμηνο παρουσίασαν μέση ετήσια αύξηση 15%, διαψεύδοντας πάντως τις προβλέψεις των αναλυτών που έδιναν +28%. Οι εκτιμήσεις των ειδικών για το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο έκαναν λόγο για νέα, υψηλότερη αύξηση έναντι του δευτέρου.

Πώς προκύπτει η στασιμότητα

Όμως, εάν τα κέρδη των πετρελαϊκών υπολογιστούν με βάση την απόδοση απασχολούμενου κεφαλαίου, τότε παρουσιάζονται στάσιμα. Αυτό προκύπτει από πρόσφατη έκθεση της εταιρείας ερευνών IHS Herold και της επιχείρησης χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Harisson Lovegrove, βάσει της οποίας η μέση απόδοση κεφαλαίου πέρυσι ήταν μόλις μία ποσοστιαία μονάδα υψηλότερη από εκείνη του 2004.

Όμως, η μέση τιμή του βαρελιού αυξήθηκε κατά 30 δολάρια από το 2004 έως το 2007 και η άνοδος συνεχίστηκε προς το ιστορικό ρεκόρ των 147 δολαρίων στα μέσα Ιουλίου.

Ποιος είναι ο λόγος που παρά τις υψηλές τιμές η απόδοση κεφαλαίων των εταιρειών δεν παρουσίασε ανάλογη άνοδο; Οι αναλυτές την αποδίδουν στο γεγονός ότι οι πετρελαϊκές έχουν προγραμματίσει μεγάλα προγράμματα επενδύσεων.

Ουσιαστικά πληρώνουν την επενδυτική φειδώ τους κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990. Τότε, οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου είχαν αποθαρρύνει πολλές εταιρείες να προχωρήσουν σε νέα επενδυτικά προγράμματα για παραγωγή και εξόρυξη. Όμως τώρα, με την ενίσχυση της ζήτησης από την Κίνα, βιάζονται να προχωρήσουν σε επενδύσεις που θα τους επιτρέψουν να αυξήσουν τα επίπεδα παραγωγής τους ώστε να ανταποκριθούν στην εντεινόμενη ζήτηση.

Από την άλλη, πάντως, η μείωση της τιμής του «μαύρου χρυσού» θα ευνοήσει τις αποδόσεις κεφαλαίων των πετρελαϊκών, καθώς το κόστος των επενδύσεων θα περιοριστεί, ενώ νέος εξοπλισμός θα τεθεί σε λειτουργία στον χώρο της άντλησης και θα πραγματοποιηθούν νέες προσλήψεις στον κλάδο.

Οι «σύμμαχοι»

Οι εταιρείες έχουν «σύμμαχό» τους τις παραγωγούς χώρες, οι οποίες, όπως υποστήριξαν και εκπρόσωποί τους στην τελευταία συνεδρίαση του ΟPΕC, λόγω των υψηλών τιμών πετρελαίου φοβούνται ότι θα περιοριστούν οι εξαγωγές τους και -ως συνέπεια- θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στις επενδύσεις τους. Βέβαια, οι αναλυτές που συνέταξαν την έκθεση προχώρησαν και ένα βήμα πιο... κάτω.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, εάν συνεχιστεί η πτώση της τιμής του «μαύρου χρυσού» και υπάρξουν πιέσεις στην κερδοφορία, τότε θα καταστεί επιτακτική η ανάγκη νέου γύρου αναδιαρθρώσεων. Έτσι, κρίνεται πιθανό να αυξηθούν οι δαπάνες για την ανάπτυξη των εταιρειών, η οποία θα αναζητηθεί και μέσω εξαγορών και συγκέντρωσης του κλάδου.

(από την εφημερίδα "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ" - 19/9/2008)