Η “Εποχικότητα” Οδηγεί Υψηλότερα τις Τιμές της Ενέργειας –Στο Φουλ Κλιματιστικά & Αμόλυβδη

Η “Εποχικότητα” Οδηγεί Υψηλότερα τις Τιμές της Ενέργειας –Στο Φουλ Κλιματιστικά & Αμόλυβδη
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 10 Ιουλίου 2024 - 11:55

Συνεχίζεται το «roller coaster» των τιμών στην χονδρική ηλεκτρικής ενέργειας. Οι αυξομειώσεις των τιμών στην προημερησία αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας οφείλονται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της «εποχικότητας» για αυτή την περίοδο του έτους, όπως η αυξημένη ζήτηση ηλεκτρισμού λόγω των υψηλών θερμοκρασιών

και οι εναλλαγές στη χρήση των καυσίμων στο ενεργειακό μείγμα, καθώς άλλοτε επικρατεί το φυσικό αέριο και άλλοτε οι ΑΠΕ. Το σκηνικό αυτό που δημιουργούν οι ανάγκες της αγοράς και οι καιρικές συνθήκες καθορίζει σε γενικές γραμμές τις διακυμάνσεις των τιμών.

Ιδίως τον μήνα που πέρασε, την εικόνα στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού καθόρισε η χαμηλότερη παραγωγή από τα αιολικά και τα υψηλότερα φορτία.   

Αυτά τα φαινόμενα θα διατηρηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του θέρους, κατά το οποίο εκτιμάται ότι οι μονάδες φυσικού αερίου και λιγνίτη θα αναλάβουν μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες από την κορύφωση της ζήτησης, γεγονός που θα συντηρήσει την παραμονή των τιμών του ρεύματος σε υψηλότερα επίπεδα, με την επιθυμητή διόρθωση να αναμένεται από το φθινόπωρο, όταν και τα φορτία του συστήματος θα πέσουν και οι άνεμοι θα ενισχυθούν για να αποφέρουν ισχυρότερη αιολική παραγωγή.  

Έτσι, για σήμερα, Τετάρτη, 10 Ιουλίου, η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας διαμορφώνεται στα 115,55 ευρώ/MWh με ποσοστιαία άνοδο +16% από την Τρίτη όταν βρέθηκε στα 99,45 ευρώ/MWh.

Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 454,60 GWh, ενώ στα μερίδια καυσίμου στο ενεργειακό μείγμα κυριαρχούν οι ΑΠΕ με 53,4% ευνοημένες από τις καιρικές συνθήκες των τελευταίων 24ώρων με τους ισχυρούς ανέμους και ακολουθούν, το φυσικό αέριο με μερίδιο 33,9%, οι εισαγωγές με 6,2% και τα υδροηλεκτρικά με 5,1%, ενώ το μερίδιο του λιγνίτη παρέμεινε μηδενικό, όταν προχθές ανερχόταν σε 1,64%. Τέλος, οι εξαγωγές ανήλθαν στις 24,895 MWh και οι εισαγωγές στις 13,139 MWh.  

Η ελληνική αγορά χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας επανέρχεται επομένως στα υψηλά επίπεδα ακρίβειας που τη διακρίνεις τους τελευταίους μήνες, και από την αρχή του έτους, με εξαίρεση ορισμένες σύντομες περιόδους αποκλιμάκωσης των τιμών, όπως ήταν για παράδειγμα τα 64,67 ευρώ/MWh της περασμένης Κυριακής.

 

(Απεικόνιση των τιμών των υγρών καυσίμων στην ελληνική επικράτεια για την Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2024. Πηγή: fuelprices.gr )

Αγορά καυσίμων 

Η σύντομη περίοδος σχετικής αποκλιμάκωσης των τιμών των υγρών καυσίμων που ακολούθησε –απρόθυμα- την υποχώρηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου έχει παρέλθει. 

Η επιστροφή των futures του Brent, του διεθνούς benchmark, για παραδόσεις επόμενου μήνα πάνω από τα 84-85 δολάρια ανά βαρέλι –σήμερα οι τιμές κινούνται πρακτικά αμετάβλητες (-0,41%, στα 84,32 δολάρια ανά βαρέλι) – καθώς και η περίοδος των θερινών διακοπών με τις αυξημένες ανάγκες για μετακινήσεις με αυτοκίνητο, οδηγούν την μέση τιμή της αμόλυβδης των 95 οκτανίων κοντά ή και πάνω από τα 2 ευρώ ανά λίτρο. 

Πιο συγκεκριμένα, η μέση τιμή της αμόλυβδης στα πρατήρια της Νομαρχίας Αθηνών -εκλαμβάνεται ως σημείο αναφοράς για την ευρύτερη εγχώρια αγορά υγρών καυσίμων- διαμορφώνεται στο 1,872 ευρώ ανά λίτρο (1,774 η χαμηλότερη, 2,081 η υψηλότερη), ενώ η αντίστοιχη τιμή στα όρια του Νομού Θεσσαλονίκης βρίσκεται στο 1,871 ευρώ ανά λίτρο.  

Η υψηλότερη μέση τιμή για την αμόλυβδη των 95 οκτανίων ανήκει –ως συνήθως- στις Κυκλάδες, με 2,158 (2,017 η χαμηλότερη και 2,340 η υψηλότερη) και στα Δωδεκάνησα, με 2,078 ευρώ ανά λίτρο.