Επίσημα και για πρώτη φορά η Paneuropean Oil & Industrial Holdings SA, συμφερόντων του ομίλου Λάτση, εμφανίζεται να κατέχει στα Ελληνικά Πετρέλαια ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό του Δημοσίου. Μετά τη μεταβίβαση, προχθές, μέσω χρηματιστηρίου από την εταιρία POIH Holdings Ltd. ποσοστού 2,617%, η Paneuropean εμφανίζεται να κατέχει στα ΕΛΠΕ ποσοστό 36,014%, έναντι 35,48% του Δημοσίου.

Επίσημα και για πρώτη φορά η Paneuropean Oil & Industrial Holdings SA, συμφερόντων του ομίλου Λάτση, εμφανίζεται να κατέχει στα Ελληνικά Πετρέλαια ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό του Δημοσίου. Μετά τη μεταβίβαση, προχθές, μέσω χρηματιστηρίου από την εταιρία POIH Holdings Ltd. ποσοστού 2,617%, η Paneuropean εμφανίζεται να κατέχει στα ΕΛΠΕ ποσοστό 36,014%, έναντι 35,48% του Δημοσίου (το 8,020% ανήκει στη ΔΕΚΑ).

Η εξέλιξη αυτή προοιωνίζεται, όπως εκτιμούν αρμόδιες πηγές, ραγδαίες ανακατατάξεις στον όμιλο των ΕΛΠΕ όπου ήδη είναι ορατές οι αλλαγές που προωθεί ο διευθύνων σύμβουλος κ. Γιάννης Κωστόπουλος, ο οποίος ανήκει στα ιστορικά στελέχη του ομίλου Λάτση.

Έτσι κι αλλιώς, φέτος συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την είσοδο Λάτση στα ΕΛΠΕ και τη συμφωνία εξαγοράς, που προέβλεπε ότι μετά την παρέλευση 5ετίας η αλλαγή διοίκησης θα μπορούσε να γίνει μέσω της γενικής συνέλευσης των μετόχων, αν ψήφιζε το 50% συν μία μετοχή. Όμως, στη σύμβαση που υπογράφηκε στις 30/5/2003 συμπεριλαμβανόταν και μία ακόμη ρύθμιση, χωρίς να απαιτείται η παρέλευση 5ετίας: “Εάν η συμμετοχή του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ κατέλθει του ελάχιστου ποσοστού του Δημοσίου (σ.σ.: δηλαδή του 35%), το δικαίωμα διορισμού του Δημοσίου θα δύναται να αποδυναμωθεί ή/και να καταργηθεί οποτεδήποτε έπειτα από απόφαση της γενικής συνέλευσης των ΕΛΠΕ, η οποία θα λαμβάνεται με απλή απαρτία και πλειοψηφία”. Αυτό μπορεί να μην έγινε για τον φόβο των αντιδράσεων, συνέβη όμως κάτι άλλο: η βελούδινη μεταβίβαση. Ας δούμε τα γεγονότα.

Τυπικά, σύμφωνα με το μετοχολόγιο της εταιρίας, πριν από την προχθεσινή μεταβίβαση, στα ΕΛΠΕ το Δημόσιο κατείχε ποσοστό 27,460%, η ΔΕΚΑ 8,020%, η POIH Holdings Ltd. 35,890%, ενώ το ποσοστό της Paneuropean, ήτοι το 33,397%, περιλαμβανόταν στην POIH Holdings Ltd. Με τη μεταβίβαση, η Paneuropean βγαίνει μπροστά και ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλες εταιρίες συμφερόντων Λάτση που κατέχουν μικρά ποσοστά και δεν θα έχουν πρόβλημα να τα μεταβιβάσουν προς την εταιρία, προκειμένου να εμφανιστεί ενισχυμένη σε μία έκτακτη γενική συνέλευση που θα αποφασίσει άνετα πλέον να πάρει και επισήμως το μάνατζμεντ. Κι αυτό γιατί η ανάληψη της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου από τον κ. Κωστόπουλο, που έγινε λίγο πριν κλείσει το 2007 και πριν από την παρέλευση της 5ετίας, εμφανίστηκε με τον μανδύα του “εκπροσώπου του Δημοσίου”.

Ο κος Σπύρος Δήμου, γενικός γραμματέας της ΔΑΚΕ-ΕΛΠΕ,δήλωσε ότι “το μοντέλο διοίκησης έχει να κάνει με το τραπεζικό και όχι με μίας βιομηχανίας”.

“Από το 2004 και μετά δεν έχει γίνει καμία επένδυση για νέες μονάδες, φεύγουμε από το upstream, ενώ η επένδυση της Ελευσίνας, πρώην Πετρόλα, φαίνεται ότι δεν προχωράει”. Κατά την άποψη του κ. Δήμου, στον όμιλο “αυξάνονται συνεχώς οι διευθύνσεις και οι εργαζόμενοι αναρωτιούνται μήπως υφίσταται ανατροπή της πυραμίδας, με το να έχουμε περισσότερους διευθυντές, που καρπώνονται τα ανάλογα οφέλη και την ίδια στιγμή πληρώνονται ακριβά στρατιές συμβούλων”.

Μετά τη διοικητική αναδιοργάνωση που ανακοινώθηκε στις αρχές Αυγούστου με εσωτερικό έγγραφο, που υπέγραψε μόνο ο κ. Κωστόπουλος, και την αποχώρηση από τη Λιβύη (θα εγγράψει υψηλά κεφαλαιακά κέρδη από τη μεταβίβαση των δικαιωμάτων της), που ανακοινώθηκε επίσης την ίδια ημέρα της μεταβίβασης των μετοχών, η ενίσχυση του μετοχικού ποσοστού της Paneuropean σαφώς και δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη κι έχει τη σημασία της. Από τη στιγμή που υπάρχει σιωπηρή συναίνεση του Δημοσίου για τις εξελίξεις αυτές και ουσιαστική αντίδραση από τους συνδικαλιστές του ομίλου δεν εκφράζεται, είναι σαφές πλέον ότι πολύ σύντομα και επίσημα πλέον το μάνατζμεντ των ΕΛΠΕ θα περάσει ολοσχερώς στον όμιλο Λάτση. Ίσως θα είναι η μοναδική περίπτωση στην οποία η παρούσα κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν θα πονοκεφαλιάσει.

(πηγή: ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ - 26/9/2008)