Η Shell αντικατέστησε τον όγκο υγροποιημένου φυσικού αερίου που έχασε μετά την αποχώρησή της από τη Ρωσία το 2022 με μια σειρά συμφωνιών που βασίζονταιστην πρόβλεψη του διευθύνοντος συμβούλου, Wael Sawan, για την αυξανόμενη ζήτηση για το καύσιμο, καθώς μειώνει την έκθεσή της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Τα νέα έργα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο και η απόκτηση ενός μεγάλου χαρτοφυλακίου εμπορίας βάζουν τη Shell στη μέση της πορείας για την επίτευξη του στόχου της να αυξήσει τον όγκο του LNG έως και 20 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ετησίως (mtpa) μεταξύ 2023 και 2030, σύμφωνα με αναλυτές.

Επιτρέπουν επίσης στη βρετανική εταιρεία να ανακτήσει τις προμήθειες που χάθηκαν όταν αποσύρθηκε από τη Ρωσία μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022. Η κίνηση αυτή οδήγησε στην απώλεια προμηθειών 2,5 εκατ. τόνων ετησίως από το γιγαντιαίο έργο LNG στη νήσο Σαχαλίνη και σε μείωση κατά 5% των ποσοτήτων υγροποίησης της Shell το 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Το LNG έγινε ο εμβληματικός τομέας της Shell μετά την εξαγορά της BG Group για 53 δισ. δολάρια το 2016. Ο ολοκληρωμένος τομέας φυσικού αερίου απέφερε σχεδόν το ήμισυ των 28 δισ. δολαρίων προσαρμοσμένων κερδών της Shell το 2023, υποβοηθούμενος από τα πολύ ισχυρά αποτελέσματα της εμπορικής του δραστηριότητας, του μεγαλύτερου εμπόρου ΥΦΑ στον κόσμο.

Από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο του 2023, ο Sawan προσπάθησε να ενισχύσει τις επιδόσεις της Shell, αποσύροντας πολλά αιολικά, ηλιακά, και έργα χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ενώ παράλληλα διπλασίασε την παραγωγή φυσικού αερίου.

Η Shell προβλέπει ότι η αγορά ΥΦΑ θα αυξηθεί κατά περίπου 50% έως το 2040 από περίπου 400 εκατ. τόνους ετησίως το 2023, καθώς οι ασιατικές οικονομίες αναπτύσσονται και καθώς το φυσικό αέριο, το λιγότερο ρυπογόνο ορυκτό καύσιμο, αντικαθιστά τον άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή.

Η βρετανική εταιρεία στοχεύει να αυξήσει τον όγκο των πωλήσεών της σε LNG κατά 20% έως 30% μέχρι το τέλος της δεκαετίας και να φτάσει τα 87 εκατ. τόνους ετησίως από 67 εκατ. τόνους ετησίως το 2023.

Την Τετάρτη, η Shell ανακοίνωσε ότι επένδυσε σε ποσοστό 10% στο έργο Ruwais LNG της ADNOC, το οποίο θα υπερδιπλασιάσει την παραγωγή του εργοστασίου σε 15 εκατομμύρια τόνους ετησίως (mtpa) μέχρι το 2028. Θα αγοράσει επίσης 1 εκατ. mtpa από το εργοστάσιο, το οποίο αναμένεται να κοστίσει περίπου 5,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την ιαπωνική Mitsui, άλλος συνεταίρο.

Η Shell επωμίστηκε επίσης το 10% του κόστους μηχανικής και σχεδιασμού που προηγήθηκε της τελικής επενδυτικής απόφασης της Adnoc στη μονάδα Ruwais τον περασμένο μήνα, όπως δήλωσαν πηγές.Η Shell αρνήθηκε να σχολιάσει.

Την Τρίτη, η Shell δήλωσε ότι θα προχωρήσει στην ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου Manatee, 2,7 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών (tcf), στα ανοιχτά του Τρινιντάντ, το οποίο θα τροφοδοτήσει την υποαπασχολούμενη εγκατάσταση υγροποίησηςAtlantic, ισχύος 15 εκατ. τόνων ετησίως.

Και τον περασμένο μήνα η Shell συμφώνησε να αγοράσει την εταιρεία LNG της Σιγκαπούρης Pavilion Energy από την παγκόσμια επενδυτική εταιρεία Temasek, γεγονός που της δίνει πρόσβαση σε νέες αγορές φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τη Σιγκαπούρη, καθώς και σε συμβάσεις προμήθειας 6,5 εκατ. τόνων ετησίως σε όλο τον κόσμο.

Οι τρεις συμφωνίες θα φέρουν τη Shell στα μισά του δρόμου προς το στόχο της ανάπτυξης, δήλωσε ο Saul Kavonic, επικεφαλής της έρευνας για την ενέργεια στην MST Financial. «Αυτές οι τρεις συμφωνίες, σε συνδυασμό με τα έργα LNG που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, θα πρέπει να δουν τη Shell να επιτυγχάνει τον στόχο της για αύξηση των πωλήσεων LNG για το 2030, υπό την προϋπόθεση ότι μπορούν επίσης να αντισταθμίσουν την πτώση σε άλλα σημεία του χαρτοφυλακίου», δήλωσε ο Kavonic.

Η Zoë Yujnovich, Διευθύντρια Integrated Gas and Upstream της Shell, δήλωσε στα τέλη Μαΐου ότι περίπου το ήμισυ της αύξησης για το 2030, περίπου 11 εκατ. τόνους ετησίως, θα προέλθει από έργα υπό κατασκευή, όπως η τεράστια επέκταση του συγκροτήματος North Field του Κατάρ, το έργο LNG του Καναδά που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το επόμενο έτος, και οι εγκαταστάσεις NLNG της Νιγηρίας.

Η Shell θα ενισχύσει επίσης τις εν λειτουργία εγκαταστάσεις LNG, όπως η πλωτή εγκατάσταση LNG Prelude στα ανοικτά των δυτικών ακτών της Αυστραλίας και η εγκατάσταση Atlantic στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο.Η Shell στοχεύει να διατηρήσει μια αναλογία 50-50 μεταξύ της δικής της παραγωγής LNG και των ποσοτήτων που αποκτά από άλλους παραγωγούς, πρόσθεσε.

Οι πρόσφατες επενδύσεις ευθυγραμμίζονται με τη στρατηγική της Shell, η οποία θεωρεί το LNG ως «κρίσιμο καύσιμο στην ενεργειακή μετάβαση», δήλωσε ο αναλυτής της Accela Research, Rohan Bowater. «Η Shell διαμορφώνει το LNG ως μοχλό απεξάρτησης από τον άνθρακα, αλλά έχει περιορισμένο αντίκτυπο» στον στόχο της να μειώσει την ένταση άνθρακα του χαρτοφυλακίου της κατά 15% έως 20% έως το 2030, δήλωσε ο Bowater.

Η αύξηση της στάθμισης του φυσικού αερίου στο χαρτοφυλάκιο της Shell κατά 10% έως το 2030 θα οδηγήσει σε μείωση της καθαρής έντασης άνθρακα κατά 4%. Η ίδια αύξηση της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα επιτύχει μείωση κατά 14%, είπε.