Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων ξεκίνησε έρευνα στην αγορά χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να διαπιστώσει σε τι οφείλονται οι ακραίες διακυμάνσεις των τιμών χονδρικής που  δίνουν τον τόνο στην αγορά τις τελευταίες ημέρες ανεβάζοντας, μεταξύ των άλλων, τις τιμές του ρεύματος. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τέτοιες αποκλίσεις τιμών, της τάξης των 450 και 460 ευρώ, από τη χαμηλότερη μέχρι την ανώτατη τιμή εντός της ίδιας μέρας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, είχαν να εμφανιστούν στην ελληνική αγορά από τις ημέρες της ενεργειακής κρίσης.

Στόχος της έρευνας είναι να διαπιστωθεί πώς ακριβώς προκύπτουν οι προσφορές των παικτών στην αγορά ενέργειας και ουσιαστικά αν τα κοστολογικά στοιχεία των παραγωγών δικαιολογούν αυτές τις πολύ υψηλές τιμές που δίνουν τις τελευταίες μέρες στην αγορά, με τη δικαιολογία της αναταραχής στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης. Διότι είναι γεγονός ότι το τελευταίο 48ωρο, κατά το οποίο η μείωση των ροών προς την Ουγγαρία, σε συνδυασμό με την υποχώρηση της μεταφορικής ικανότητας στις διασυνδέσεις Σερβίας-Ουγγαρίας και Βουλγαρίας-Ρουμανίας, έχει προσλάβει σημαντικές διαστάσεις, οι τιμές χονδρικής έχουν εκτιναχθεί στο σύνολο των Χρηματιστηρίων των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης, ωστόσο στην ελληνική αγορά ακραίες αποκλίσεις στις τιμές χονδρικής καταγράφονται εδώ και μέρες.

Χαρακτηριστικά, τη Δευτέρα 8 Ιουλίου, η απόκλιση μεταξύ των τιμών στην ελληνική αγορά βρέθηκε στα 265,6 ευρώ, με την ελάχιστη τιμή στα 61,80 ευρώ/ MWh και τη μέγιστη στα 327,45. Την Τρίτη 9 Ιουλίου, η απόκλιση βρέθηκε στα 228 ευρώ (21,95 η κατώτερη, 250 ευρώ η ανώτερη), την Τετάρτη στα 284,7 ευρώ (56,15-340,83), ενώ την Πέμπτη ξέφυγε στα 424,36 ευρώ (75,64-500 ευρώ). Τέλος, την Παρασκευή η απόκλιση εκτοξεύθηκε στα 462 ευρώ, καθώς η ελάχιστη τιμή (μεταξύ 12-1 το μεσημέρι, οπότε κορυφώνεται η παραγωγή των φωτοβολταϊκών) βρέθηκε στα 88 ευρώ/MWh και η ανώτατη τιμή το βράδυ (μεταξύ 8-9) στα 550 ευρώ.

Αυτό που προβληματίζει την ΡΑΕΕΥ είναι το ενδεχόμενο να συνδυάζεται η αρνητική συγκυρία των ανοδικών τιμών στο ρεύμα με κερδοσκοπικά παιχνίδια στη χρηματιστηριακή αγορά που θα οδηγήσουν σε νέα αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος που θα πληρώσουν οι τελικοί καταναλωτές τον μήνα Αύγουστο. Πρόκειται για έναν προβληματισμό λογικό, αν ληφθεί υπόψη ότι οι τιμές χονδρικής και λιανικής της ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκονται σε άνοδο εδώ και τέσσερις μέρες. Αν ληφθεί μάλιστα υπόψη ότι το Μάιο η χονδρεμπορική τιμή ενέργειας ήταν στα 81 ευρώ, μιλάμε για αύξηση 48% μέσα στον τελευταίο ενάμιση μήνα.

Καθησυχαστικός πάντως ως προς την άνοδο των τιμών στο ρεύμα εμφανίστηκε ο Υπουργός Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό. Ο υπουργός απέδωσε τις ακραίες διακυμάνσεις των τιμών σε αμιγώς εξωτερικούς παράγοντες, συγκεκριμένα σε προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις διασυνδέσεις της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, στο γεγονός ότι βρίσκεται εκτός λειτουργίας μια μονάδα στο Κοζλοντούι της Βουλγαρίας, αλλά και ότι δεν έχει αποκατασταθεί η λειτουργία της γραμμής Ελλάδας-Ιταλίας. Προσέθεσε δε ότι αναμένει πως μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες θα εξομαλυνθεί η κατάσταση στην ανατολική Ευρώπη, ενώ διευκρίνισε πως αν αυτό δεν συμβεί, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ομαλοποίησης των τιμών.

Ερωτώμενος τέλος, αν οι επιδοτήσεις ανήκουν οριστικά στο παρελθόν, ο κύριος Σκυλακάκης απάντησε ότι αυτό εξαρτάται από τις τιμές και διαβεβαίωσε ότι το ΥΠΕΝ παρακολουθεί τις εξελίξεις. Κατέληξε ωστόσο με την εκτίμηση ότι η μεσοσταθμική τιμή ρεύματος το 2024 θα βρεθεί κάτω από τα επίπεδα του Ιανουαρίου 2024.