Το πολιτικό σκηνικό στις ΗΠΑ, άλλαξε άρδην μετά τη χθεσινή απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου και νυν υποψηφίου και πάλι με το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων από έναν 20χρονο. Ο δράστης που εξουδετερώθηκε άμεσα, αφού όμως πυροβόλησε τον Τραμπ, είχε καταφέρει να φτάσει ανενόχλητος σε οροφή απέναντι από το σημείο της ομιλίας για να εκτελέσει το αρρωστημένο σχέδιο του. Ευτυχώς δεν τα κατάφερε. Σε μια χώρα βαθιά διχασμένη 

με το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη όλα είναι διαφορετικά μετά το χθεσινό συμβάν.

«Θα έπρεπε να είμαι νεκρός»

«Θα έπρεπε να είμαι νεκρός», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μετά την απόπειρα κατά της ζωής του, την οποία περιέγραψε ως μια «πολύ σουρεαλιστική εμπειρία», σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες Κυριακή στην New York Post.

«Δεν θα έπρεπε να είμαι εδώ, θα έπρεπε να είμαι νεκρός», δήλωσε ο Τραμπ στην εφημερίδα από το αεροσκάφος που τον μετέφερε στο Μιλγουόκι για να παραστεί στο εθνικό συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, όπου αναμένεται να λάβει και επισήμως το χρίσμα του κόμματος για να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ήταν «μια πολύ σουρεαλιστική εμπειρία», πρόσθεσε αναφερόμενος στην επίθεση κατά της ζωής του που σημειώθηκε το Σάββατο στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια.

Ο Τραμπ, σύμφωνα με την εφημερίδα, φορά έναν λευκό επίδεσμο στο δεξί αφτί του, στο σημείο όπου τον διαπέρασε η σφαίρα του δράστη της απόπειρας δολοφονίας. Από τα πυρά του σκοτώθηκε ένας παριστάμενος στην προεκλογική συγκέντρωση και τραυματίστηκαν σοβαρά ακόμη δύο.

Ο 78χρονος πρώην πρόεδρος δήλωσε ότι αν δεν είχε γυρίσει το κεφάλι του λίγο προς τα δεξιά για να κοιτάξει μια εικόνα που έδειχνε προτζέκτορας στο κοινό, θα ήταν νεκρός, αναφέρει η εφημερίδα.

«Από τύχη ή με τη βοήθεια του Θεού, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν με τη βοήθεια του Θεού, είμαι ακόμη εδώ», τόνισε ο Τραμπ.

Εξάλλου ο Ρεπουμπλικάνος ευχαρίστησε τους πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας (Secret Service) που εξουδετέρωσαν τον δράστη. «Τον σκότωσαν με μία σφαίρα ανάμεσα στα μάτια», εξήγησε. «Έκαναν φανταστική δουλειά». «Είναι σουρεαλιστικό για όλους εμάς».

Φωτογραφίες του Ντόναλντ Τραμπ, με αίματα στο πρόσωπο, να υψώνει τη γροθιά του σε ένδειξη πείσματος προς το πλήθος την ώρα που τον απομακρύνει η Μυστική Υπηρεσία έκαναν τον γύρο του κόσμου.

«Πολλοί λένε ότι αυτή είναι η πιο εμβληματική φωτογραφία που έχουν δει ποτέ», υπογράμμισε ο ίδιος. «Έχουν δίκιο και δεν είμαι νεκρός. Συνήθως πρέπει να πεθάνεις για να έχεις μια εμβληματική φωτογραφία».

Μετά την απόπειρα κατά της ζωής του ο Τραμπ δήλωσε ότι ξανάγραψε την ομιλία που είχε ετοιμάσει για το συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων.

Ο πρώην πρόεδρος επεσήμανε ότι «είχα ετοιμάσει μια εξαιρετικά σκληρή ομιλία» για «τη φρικτή κυβέρνηση Μπάιντεν», αλλά την άλλαξε προτιμώντας να εκφωνήσει έναν λόγο ο οποίος, όπως δήλωσε, ελπίζει «να ενώσει τη χώρα».

«Όμως δεν ξέρω αν αυτό είναι εφικτό. Οι άνθρωποι είναι πολύ διχασμένοι».

Η δήλωση Μπάιντεν

Οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου αποτελούν «δοκιμασία» για τις ΗΠΑ μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ, υπογράμμισε χθες Κυριακή ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια έκτακτου τηλεοπτικού διαγγέλματός του από τον Λευκό Οίκο.

«Είμαστε όλοι μας μπροστά σε περίοδο δοκιμασίας καθώς πλησιάζουν οι εκλογές. Όσο περισσότερα διακυβεύονται, τόσο περισσότερο εξάπτονται τα πάθη», σημείωσε ο Δημοκρατικός πρόεδρος. Όμως, «όσο σθεναρές κι αν είναι, οι πεποιθήσεις μας δεν πρέπει ποτέ να μας οδηγήσουν να βυθιστούμε στη βία (...) Είναι ώρα να ηρεμήσουμε».

Κάλεσε να «πέσει η θερμοκρασία» της πολιτικής ζωής, που τόνισε ότι δεν μπορεί να μετατραπεί σε «πεδίο φονικής μάχης».

«Θέλω να σας μιλήσω απόψε για την ανάγκη να πέσει η θερμοκρασία της πολιτικής μας ζωής», ήταν η φράση με την οποία επέλεξε να αρχίσει το διάγγελμά του, την επομένη της απόπειρας κατά της ζωής του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του από νεαρό ένοπλο στην Πενσιλβάνια, ο οποίος έπεσε νεκρός από τις σφαίρες ελεύθερων σκοπευτών της αστυνομίας αφού σκότωσε έναν παριστάμενο, τραυμάτισε τον Ρεπουμπλικάνο πρώην πρόεδρο και υποστηρικτές του ανοίγοντας πυρ με ημιαυτόματο τουφέκι.

Η απόπειρα «καλεί όλους μας να κάνουμε ένα βήμα πίσω», είπε ο Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας πως ευτυχώς ο Ντόναλντ Τραμπ δεν τραυματίστηκε σοβαρά.

Το διάγγελμα ακολούθησε την απόφαση του κ. Μπάιντεν και της εκστρατείας του να αναβληθούν προεκλογικές συγκεντρώσεις και να αποσυρθούν εσπευσμένα τηλεοπτικά πολιτικά μηνύματα τα οποία καταφέρονταν εναντίον του κ. Τραμπ, τον οποίο ο αρχηγός του κράτους έχει χαρακτηρίσει επανειλημμένα «απειλή» για τη δημοκρατία στις ΗΠΑ.

Η παρέμβαση του αμερικανού προέδρου, με διάρκεια μικρότερη από επτά λεπτά, είχε σκοπό να τονίσει το μήνυμα ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η (πολιτική) βία να γίνει κοινοτοπία» και ότι πρέπει να τερματιστεί το «μίσος» στη χώρα.

«Η πολιτική ρητορική σε αυτή τη χώρα είναι πλέον υπερβολικά οξεία. Είναι καιρός να κατεβάσουμε τη θερμοκρασία. Όλοι μας έχουμε ευθύνη για αυτό», τόνισε.

Επρόκειτο για μόλις το τρίτο επίσημο διάγγελμα του κ. Μπάιντεν από το Οβάλ γραφείο αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2021. Τα προηγούμενα δύο αφορούσαν τους πολέμους στη Λωρίδα της Γάζας και στην Ουκρανία και τη συμφωνία που έκλεισε με τους Ρεπουμπλικάνους για το όριο του δημόσιου χρέους.

Οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν τους Δημοκρατικούς

Για ορισμένους Ρεπουμπλικάνους, η απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ στην Πενσιλβάνια προχθές Σάββατο οφειλόταν στο τεταμένο κλίμα της προεκλογικής εκστρατείας — που πρόσαψαν στον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, την ώρα που οι εντάσεις ανάμεσα στις δυο παρατάξεις βρίσκονταν ήδη στα ύψη.

Παρότι το κίνητρο του νεαρού δράστη παραμένει άγνωστο ως τώρα, όχι ακριβώς λίγοι Ρεπουμπλικάνοι σήκωσαν τον δείκτη και τον έστρεψαν στους πολιτικούς τους αντιπάλους.

«Το κεντρικό πρόταγμα της εκστρατείας Μπάιντεν είναι πως ο πρώην πρόεδρος Τραμπ είναι αυταρχικός φασίστας, που πρέπει να εμποδισθεί με κάθε κόστος. Αυτή η ρητορική οδήγησε απευθείας στην απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου Τραμπ», υποστήριξε μέσω «X» προχθές Σάββατο ο γερουσιαστής της αμερικανικής δεξιάς Τζ. Ντ. Βανς, προαλειφόμενος για να γίνει υποψήφιος αντιπρόεδρος του μεγιστάνα.

«Εδώ και χρόνια, κι ακόμη και σήμερα, ακτιβιστές της αριστεράς, δωρητές των Δημοκρατικών και ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν έκαναν αποκρουστικά σχόλια και περιγραφές περί τουφεκισμού του Ντόναλντ Τραμπ», υποστήριξε ο Κρις ΛαΣιβίτα, στέλεχος της ομάδας που διεξάγει την εκστρατεία του πρώην προέδρου.

Το μήνυμα αναπαρήγαγε χθες Κυριακή ο Μάικ Τζόνσον, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων: «Καμιά πολιτική προσωπικότητα στην αμερικανική ιστορία, ακόμη λιγότερο στη σύγχρονη ιστορία, πιθανόν μετά τον Λίνκολν, δεν έχει υποστεί τέτοια δαιμονοποίηση και διωγμό από τα μέσα ενημέρωσης, τις ελίτ του Χόλιγουντ, άλλους πολιτικούς και ακόμη το δικαστικό σύστημα».

«Κι όταν εκπέμπεται συνεχώς το μήνυμα ότι η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ θα αποτελούσε απειλή για τη δημοκρατία, ότι η δημοκρατία θα τερματιζόταν, αυτό εξάπτει τα πνεύματα», πρόσθεσε.

Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Στιβ Σκαλίζ, ο οποίος το 2017 γλίτωσε από πυρά που θα μπορούσαν να του είχαν στοιχίσει τη ζωή, κατηγόρησε επίσης τους Δημοκρατικούς πως τροφοδοτούν την «εμπρηστική ρητορική».

«Ο Τζο Μπάιντεν έδωσε τη διαταγή», έφθασε να υποστηρίξει ο Ρεπουμπλικάνος Μάικ Κόλινς, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, απαιτώντας να ασκηθεί δίωξη στον Τζο Μπάιντεν για «υποκίνηση φόνου».

Η Ρεπουμπλικανή βουλεύτρια Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν υπερθεμάτισε: «βρισκόμαστε εν μέσω μάχης ανάμεσα στο καλό και στο κακό», είπε (για άλλη μια φορά), συμπληρώνοντας πως «το Δημοκρατικό κόμμα είναι απλούστατα το απόλυτο κακό και χθες προσπάθησε να δολοφονήσει τον (σ.σ. πρώην) πρόεδρο Τραμπ».

Ορισμένοι πάντως προτίμησαν να φανούν πιο συγκρατημένοι. Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής της παράταξης, μέγας σύμμαχος του κ. Τραμπ, ο Μάικλ Γουάτλι, ρωτήθηκε επανειλημμένα για την απόπειρα κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Fox News, όμως απέφυγε να επιδοθεί σε σεναριολογία.

«Δεν γνωρίζουμε όλες τις λεπτομέρειες» και «θα έχουμε τον χρόνο να κάνουμε έρευνες», είπε. «Όμως, για την ώρα, νομίζω πως όλοι οι Αμερικανοί πρέπει να σταματήσουν, να κάνουν παύση, να αναλογιστούν τι είναι αληθινά σημαντικό», συμπλήρωσε.

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσαν και οι δύο χθες τους Αμερικανούς σε ενότητα, την ώρα που διάφορες θεωρίες συνωμοσίας πλημμυρίζουν τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Η αμερικανική πολιτική ζωή έχει πολωθεί τα τελευταία χρόνια σε βαθμό που η ατμόσφαιρα είναι ενίοτε ακατάλληλη για αναπνοή.

Ορισμένοι ειδικοί σημειώνουν πως οι βίαιες ενέργειες εναντίον αμερικανών αιρετών αυξήθηκαν δραματικά αφότου ανέλαβε την προεδρία ο Ντόναλντ Τραμπ, τον Ιανουάριο του 2017.

Για τον Τζέικομπ Γουέαρ, ειδικό σε ζητήματα ασφαλείας με έδρα την Ουάσιγκτον, στο ινστιτούτο μελετών Council on Foreign Relations, «οποιαδήποτε έρευνα» για την απόδοση ευθυνών σήμερα δεν θα πήγαινε πουθενά. Έπειτα από αυτή τη «σκοτεινή ημέρα για την ιστορία μας» αυτό που χρειάζεται είναι «οι Αμερικανοί να ενωθούν και να απορρίψουν τις δυνάμεις του διχασμού και της βίας», έκρινε.

«Οι Δημοκρατικοί δεν δίσταζαν να μιλούν ανοικτά για την απειλή που αντιπροσωπεύει ο Τραμπ», επισήμανε από τη δική του πλευρά ο Μάικλ Μπέιλι, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν της Ουάσιγκτον. «Η εμπρηστική ρητορική» έχει υιοθετηθεί και «στις δυο πλευρές», συνέχισε, αναγνωρίζοντας πάντως πως οι Ρεπουμπλικάνοι είναι «πιο επιρρεπείς στο να παντρέψουν αυτή τη ρητορική με εικονογραφία για τα όπλα».