Εγκαινιάστηκε στο Άσπρο Σκύδρας ο νέος σταθμός αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), που ανέπτυξε ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), μέσω του οποίου θα τροφοδοτηθούν τουλάχιστον 3.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις της Σκύδρας και της Έδεσσας

Το LNG είναι απαραίτητο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας, ιδίως μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που είχε ως αποτέλεσμα να διακοπούν οι εισαγωγές ρωσικού αερίου. Σημειώνουμε ότι είναι ο δεύτερος σταθμός αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου που αναπτύσσει ο ΔΕΣΦΑ, μετά εκείνον στην Αλεξανδρούπολη. 

Ο νέος Σταθμός LNG του Άσπρου είναι ο πρώτος περιφερειακός σταθμός αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου και θα τροφοδοτεί το τοπικό δίκτυο φυσικού αερίου. Σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας ενεργειακής εποχής για την περιοχή, καθώς μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής καθίσταται δυνατή η τροφοδοσία βιομηχανικών καταναλωτών, σταθμών ανεφοδιασμού οχημάτων που χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο, καθώς και οικιακών και εμπορικών καταναλωτών. Η εγκατάσταση θα ωφελήσει την περιοχή μέχρι και τη λειτουργία του Αγωγού Δυτικής Μακεδονίας, του εμβληματικού έργου του ΔΕΣΦΑ που θα εξασφαλίσει την ομαλή μετάβαση των Περιφερειών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας στη εποχή μετά το λιγνίτη, παρέχοντας πρόσβαση σε πλήθος νέων περιοχών και χρηστών, αρχικά στο φυσικό αέριο και στη συνέχεια σε υδρογόνο και άλλα ανανεώσιμα αέρια.

Αυτή τη στιγμή έχουν ήδη συνδεθεί στο δίκτυο το νοσοκομείο Έδεσσας και δύο βιομηχανίες κονσερβοποιίας στην περιοχή του Μαυροβουνίου. Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις θα συμβάλουν να αμβλυνθεί η ενεργειακή απομόνωση της περιοχής, να γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι βιομηχανίες της περιοχής της Πέλλας καθώς επίσης και να καλύψουν με πιο οικονομικό τρόπο τις ανάγκες των νοικοκυριών στο ζήτημα της θέρμανσης. Κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να τροφοδοτηθεί με φυσικό αέριο και η Νάουσα, μέσω ενός δεύτερου σταθμού LNG από τον ΔΕΣΦΑ.

Παρόντες στην εκδήλωση των εγκαινίων ήταν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής οι δήμαρχοι της περιοχής, βουλευτές και φορείς, καθώς επίσης, η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της HENGAS, της εταιρείας διανομής φυσικού αερίου, Βασιλική Λαμπροπούλου και ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, Μιχάλης Λαμπρόπουλος.

Αμέσως μετά την εκδήλωση, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης ανέφερε με ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης: «Πρόκειται για τον πρώτο Σταθμό του ΔΕΣΦΑ στην Κεντρική Μακεδονία, μια εξέλιξη με τεράστια αναπτυξιακή σημασία για την ευρύτερη περιοχή. Μια νέα ενεργειακή εποχή ξεκινάει. Βιομηχανικοί καταναλωτές, σταθμοί ανεφοδιασμού οχημάτων φυσικού αερίου αλλά και οικιακοί και εμπορικοί καταναλωτές θα μπορούν να τροφοδοτηθούν, αποκομίζοντας σημαντικά οφέλη. Η Ελλάδα με τις ουσιαστικές πολιτικές της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τόσο για τη μετάβαση στην πράσινη εποχή όσο και για την δυνατόν μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονομία, έχει αρχίσει να μετατρέπεται σε έναν σταθερό ενεργειακό κόμβο ολόκληρης της Ηπείρου μας. Και παρά την ξεκάθαρη επιλογή μας να προχωρήσουμε στην καθαρή ενέργεια και στις ΑΠΕ, ξέρουμε πολύ καλά ότι το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε αυτήν μας την προσπάθεια. Το φυσικό αέριο, το καύσιμο «γέφυρα», που μας περνά από την εποχή του λιγνίτη στη εποχή του αέρα, του ήλιου και του νερού, θα είναι για τα επόμενα χρόνια η σταθερά πάνω στην οποία πρέπει να χτίσουμε. Και αυτό κάνουμε. Με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και Κυριάκου Μητσοτάκη ο Νομός Πέλλας δεν μένει πίσω, μπαίνει και αυτός στην εποχή του φυσικού αέριου.»

Ακόμη, ο βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας, Λάκης Βασιλειάδης ο οποίος είχε ενεργό συμμετοχή, τα τελευταία χρόνια, στην προσπάθεια για την ανάπτυξη δικτύου φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή, ανέφερε: «Ο νέος Σταθμός LNG του Άσπρου πλέον γίνεται πραγματικότητα και εισάγει την Πέλλα στην τροφοδοσία του Φυσικού Αερίου. Πλέον ένας μεγάλος προσωπικός στόχος αλλά και ένα στοίχημα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας φτάνει σε μια ολοκλήρωση. Το έργο αυτό δεν είναι μόνο μια ενεργειακή ανακούφιση της τοπικής κοινωνίας, αποτελεί μια ακόμα προσπάθεια στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας αλλά και ένα βήμα για την πλήρη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Με αυτόν τον τρόπο, τα νοικοκυριά θα επωφεληθούν από τις χαμηλές τιμές ενώ και μονάδες θερμοκηπίων και βιομηχανίες θα μπορέσουν να γίνουν πιο ανταγωνιστικές μειώνοντας το κόστος λειτουργίας τους. Και στα Γιαννιτσά παρά τις φημολογίες το έργο αναπτύχθηκε από την ΔΕΔΑ και σε λίγο καιρό θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις συνδέσεων αλλά και ο επόμενος στόχος είναι το φυσικό αέριο να φτάσει και στην Αλμωπία, ένα έργο για το οποίο έχω ήδη ξεκινήσει προσπάθειες».

Στο πλαίσιο των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του έργου από στελέχη της ΔΕΣΦΑ, παρουσία της Διευθύνουσας Συμβούλου της εταιρείας, Maria Rita Galli και του ιδιοκτήτη της HENGAS, Ιωάννη Λαμπρόπουλο. Η HENGAS Α.Ε. διαχειρίζεται την ανάπτυξη του φυσικού αερίου στον Δήμο Σκύδρας και στον Δήμο Έδεσσας με το δίκτυο στη Σκύδρα να έχει ήδη αναπτυχθεί από την HENGAS Α.Ε. και με τις αιτήσεις σύνδεσης να ξεκινάνε, ενώ ήδη ξεκίνησε και η ανάπτυξη του δικτύου στην Έδεσσα.

Ο νέος Σταθμός LNG του Άσπρου είναι ο πρώτος περιφερειακός σταθμός αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG για την τροφοδοσία τοπικού δικτύου φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας ενεργειακής εποχής για την περιοχή, καθώς μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής καθίσταται δυνατή η τροφοδοσία βιομηχανικών καταναλωτών, σταθμών ανεφοδιασμού οχημάτων που χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο, καθώς και οικιακών και εμπορικών καταναλωτών. Η εγκατάσταση θα ωφελήσει την περιοχή μέχρι και τη λειτουργία του Αγωγού Δυτικής Μακεδονίας, του εμβληματικού έργου του ΔΕΣΦΑ που θα εξασφαλίσει την ομαλή μετάβαση των Περιφερειών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας στη εποχή μετά το λιγνίτη, παρέχοντας πρόσβαση σε πλήθος νέων περιοχών και χρηστών, αρχικά στο φυσικό αέριο και στη συνέχεια σε υδρογόνο και άλλα ανανεώσιμα αέρια.