Tα τελευταία χρόνια η Αμερικανική Δημοκρατία γνώρισε τις πιο ωμές παρεμβάσεις του “βαθέος κράτους” (στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα, υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών). Αυτή η περίοδος είναι η πιο επικίνδυνη στην ιστορία των ΗΠΑ, γιατί το “βαθύ κράτος” μαζί με τους πολιτικούς υπαλλήλους του και τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ δαιμονοποίησαν τον πρώην Πρόεδρο, αδιαφορώντας ότι έτσι δίχαζαν την αμερικανική κοινωνία και καλλιεργούσαν το κλίμα για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ

Μεγάλο ποσοστό Αμερικανών εθίστηκαν να μισούν θανάσιμα τον Τραμπ, αφού καθημερινά τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ –συνήθως μέσω διαρροών από τους γραφειοκράτες των μυστικών υπηρεσιών– προπαγάνδιζαν ότι ο πρώην Πρόεδρος ήταν ένας “βρωμερός προδότης”, ένας “Χίτλερ”, ένας ”ψυχοπαθής τύραννος”. Όταν τα ΜΜΕ τον κατηγορούν σαν “Χίτλερ”, αυτόματα πρόσφεραν ηθική κάλυψη για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ. Την ίδια ηθική κάλυψη και δόξα που η Ιστορία θα είχε προσφέρει σε όποιον θα είχε καταφέρει να δολοφονήσει τον πραγματικό Χίτλερ.

Οι πολιτικοί οφείλουν να γνωρίζουν ότι κάποιοι πολίτες θα εκλάβουν τη ρητορική μίσους ως δικαιολογία για βίαιη συμπεριφορά. Π.χ. πριν δύο χρόνια ο δημοκρατικός επικεφαλής της Γερουσίας Τσακ Σούμερ μπροστά στο ωρυόμενο πλήθος απείλησε ανοιχτά τους Ανώτατου Δικαστές που έβγαλαν απόφαση που δεν του ήταν αρεστή: «Δικαστές Γκόρσουτς και Κάβανο θα πληρώσετε το τίμημα, δεν θα ξέρετε τι σας χτύπησε» (Washington Times). Λίγες μέρες αργότερα ο ακτιβιστής Νίκολας Ρόσκε πήγε στο σπίτι του Κάβανο για να τον δολοφονήσει αλλά συνελήφθη.

Φυσιολογική κατάληξη όλων των παραπάνω είναι η σημερινή απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ. Η αρχή έγινε με τη διαβόητη RussiaGate συνωμοσία που στήθηκε από το Δημοκρατικό Κόμμα μαζί με το “βαθύ κράτος“. Ακολούθησαν συντονισμένες ενέργειες από τους συνωμότες: Ο διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμυ πλήρωσε τον πρώην πράκτορα της αγγλικής ΜΙ6, Κρίστοφερ Στηλ, 1.000.000 δολάρια για ένα φάκελο με ψεύτικα στοιχεία ότι ο Τραμπ ήταν πράκτορας της Ρωσίας (Washington Examiner). Όταν κλήθηκε να καταθέσει ενόρκως στο Κογκρέσσο, ο Κόμυ είπε 245 φορές «δεν θυμάμαι», «δεν ξέρω» και «δεν μου θυμίζει τίποτα». Είναι γνωστό ότι αν ένας οποιοσδήποτε Αμερικανός κάνει το ίδιο όταν του κάνει ερωτήσεις, π.χ., η αμερικανική εφορία, θα του απαγγελθούν αμέσως βαριές κατηγορίες.

Συντονισμένα δημοσιεύματα

Τα δημοσιεύματα των διαπλεκόμενων ΜΜΕ ήταν απόλυτα συντονισμένα:

  • Τραμπ: έτσι μοιάζει ο αμερικανικός φασισμός” (The New Republic).
  • Μπορείς να συγκρίνεις τον Τραμπ με τον Χίτλερ” (The Washington Post).
  • Τραμπ ο προδότης” (BostonGlobe).
  • O Tραμπ επικαλείται θεωρίες που υποστήριζαν οι Ναζί“ (Los Angeles Times).
  • O Τραμπ θα εξαφανίσει ομοφυλόφιλους και δημοσιογράφους αν κερδίσει” (Advocate).
  • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι πράκτορας της Ρωσίας, μιας εχθρικής δύναμης” (Chicago SunTimes).
  • Γνωστή ηθοποιός καλεί τον Μπάιντεν να δολοφονήσει τον Τραμπ” (The Hollywood Reporter).

Σε μια αποθέωση του συνδυασμού φανατισμού και γελοιότητας ο καθηγητής Χενκ ντε Μπέργκ σε βιβλίο του συγκρίνει «το μουστάκι σε σχήμα οδοντόβουρτσας του Χίτλερ και το χτένισμα του Τραμπ».

(η συνέχεια στο slpress.gr)

*Ο Γιώργος Χριστάκος πήρε πτυχίο από το Μετσόβειο Πολυτεχνείο και διδακτορικό από το Harvard University των ΗΠΑ. Διετέλεσε καθηγητής στα πανεπιστήμια University of North Carolina-Chapel Hill στη (Σχολή Δημόσιας Υγείας), στο Zhejiang University της Κίνας (Σχολή Ωκεανοεπιστημών) και στον San Diego State University-California (Τμήμα Γεωγραφίας της Υγείας).