Καθ’ ον χρόνο ο Ντόναλντ Τραμπ οδεύει ακάθεκτος -αν και τραυματίας- για το χρίσμα του υποψηφίου προέδρου στις Αμερικανικές εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου, η επιλογή αντιπροέδρου του μας βάζει σε σκέψεις όσον αφορά στα Ελληνικά συμφέροντα. Ο JD Vance, 39 ετών, Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής ήταν απ’ τους λίγους που κατεψήφισε το νομοσχέδιο για την Αμερικανική οικονομική

και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και από τους πολλούς που υποστηρίζει την στροφή της πολιτικής από την Ευρώπη στην Άπω Ανατολή.

-«Είμεθα (εκεί, είπε) εξαιρετικώς αδύνατοι» όταν συσσωρεύονται σύννεφα πολέμου με την Κομμουνιστική Κίνα, όχι μόνο στον ορίζοντα της Ταιβάν, των Φιλιππίνων αλλά της Αυστραλίας και του νοτίου Ειρηνικού.

Η ενδεχομένη ως βεβαία η νέα προεδρία Τραμπ θα αλλάξει πολλά στην Αμερικανική εξωτερική πολιτική. Πρώτα απ’ όλα θα σημάνει τέρμα το «τσάμπα-μάγκες» του ΝΑΤΟ. Θα πληρώσουν αδρά για την Αμερικανική ασπίδα τόσα χρόνια που το είχαν ρίξει στην ντόλτσε-βίτα και στην «αφυπνισμένη κουλτούρα» (Woke culture) με παρελάσεις και νταούλια. Ήλθε η ώρα, ω Ευρωπαίοι, να χρεωθείτε για την άμυνα σας!

Που σημαίνει τουλάχιστον 2% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ για εξοπλισμούς. Και ναι μεν για τον ισχνό, Ελληνικό προϋπολογισμό που κλέβει τους συνταξιούχους, δεν συνεπάγεται δυσάρεστο αιφνιδιασμό, όμως για τον μέσο Γερμανό ή Ολλανδό σημαίνει ταυτότητα με τον Έλληνα φορολογούμενο που πληρώνει επί δεκαετίες άνω του 3% του εισοδήματος του για την εθνική ασφάλεια. Όταν μάλιστα ο Ερντογάν απειλεί την …Ζουράφα μόλις τρία μίλια έξω από την Σαμοθράκη στο Β. Αιγαίον και προς δόξαν της «εικονικής γαλήνης» στα Ελληνικά πελάγη με την Τουρκία, ας πληρώσουν κάτι κι οι άσπονδοι φίλοι μας .

Δεύτερον, οι παρενέργειες του αναπροσανατολισμού της Αμερικανικής  εξωτερικής πολιτικής θα επηρεάσουν τον ιδεατό άξονα Αλεξανδρουπόλεως - Βαλτικής  Θαλάσσης που έχει παρακάμψει τα Στενά του Ελλησπόντου. Θα σημάνει  ενδεχομένως άρση των επιφυλάξεων του Κογκρέσου την για άνευ όρων πώληση 110 F-16 στη Τουρκία. Οπότε οι παραβιάσεις του Ελληνικού εναερίου χώρου θα φθάσουν μέχρις Καφηρέως. Θα κριθεί εάν η ΕΞΟΝ-Μόμπιλ θα προχωρήσει του χρόνου στην εκμετάλλευση του πιθανού κοιτάσματος υδρογονανθράκων στη νοτιοδυτική Ελλάδα. Θα εξετασθεί εκ νέου η γραπτή εγγύηση Πομπέο προ τεσσάρων ετών, για το απαραβίαστο της εθνικής κυριαρχίας του Ελληνικού λαού. Θα παίξουν ρόλο τα οικονομικά συμφέροντα της οικογενείας Τραμπ, στην Κωνσταντινούπολη.

Ήδη, άρχισαν οι Τουρκολάγνοι να την αποκαλούν Ιστανμπούλ, από τ’ Οθωμανικό «Εις την Πόλιν» - μία ήταν η Βασιλεύουσα, ώσπου την… «πάρθεν» οι Ούννοι.

Η ανόητος εξωτερική μας πολιτική που τα’ δωσε όλα στον Μπάιντεν  χωρίς να λάβει κάτι τι, είναι ένας ακόμη λόγος που το ανθελληνικό Στέητ Ντηπάρτμεντ θεωρεί την Ελλάδα ως «δεδομένη-σύμμαχο χώρα» που την προπηλακίζουν τύποι σαν τον Έντι Ράμα της Αλβανικής συμ-μωρίας.

Συ τω χρόνω, όταν θα κλείσει ο Ουκρανικός πόλεμος του ΝΑΤΟ, επιβάλλεται η έναρξη καλών σχέσεων της Ελλάδος με την Ρωσία. Μπορεί να λειτουργήσει ως αντίβαρον της φιλοτουρκικής πολιτικής της νέας Αμερικανικής κυβερνήσεως κι ήταν λάθος οι εχθροπάθεια του Κυρ. Μητσοτάκη προς παν τι Ρωσικόν. Ο Ερντογάν, πιο ξύπνιος ,το ’παιξε δίπορτο: Και με το ΝΑΤΟ και με τον Πούτιν κι επέπλευσε…

-Θα κολύμπαγες πάλι στον Σηκουάνα;

Ιδού ένας επίκαιρος τίτλος με την έναρξη των… «Ολυμπιακών παιγνίων» (Olymbic games), στο Παρίσι.