Η ιστορική νήσος Ρω, απ’ την εποχή της Δέσποινας Αχλαδιώτη που την κατοίκησε επί 40 χρόνια κι αναρτούσε μόνη κάθε ημέρα την Κυανόλευκη σημαία, απέκτησε επιτέλους λιμάνι και στον προβλήτα προσέγγισε για πρώτη φορά το Ελληνικό επιβατηγό πλοίο DODEKANISOS της Sea Ways με πλειάδα Ελλήνων επισήμων, επικεφαλής των οποίων ήταν o περιφερειάρχης Δωδεκανήσου Γεώργιος Χατζημάρκος.

Η νήσος Ρω ή Άγιος Γεώργιος ή Ρώγη είναι μικρά  αλλά σπουδαία και ευρίσκεται δυτικώς του Καστελόριζου, εις απόστασιν 6 χιλιομέτρων από την Ασιατική ακτή.

Έχει εν τούτοις τεραστία γεωστρατηγική σημασία, λόγω του ρόλου που έπαιξε το πολύνησο του Καστελόριζου στον πρώτο και δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Αρχικά με την εκχώρηση της κυριαρχίας υπό της Τουρκίας  στην Ιταλία, διαρκούντος του δευτέρου Βαλκανικού πολέμου 1912-13 - για να μην καταληφθεί υπό του Ελληνικού ναυτικού - και εν συνεχεία, με  τις πολεμικές επιχειρήσεις των Άγγλων (1941-44) για την απελευθέρωση των «12νήσων» (Νότιες Σποράδες) από τους Γερμανούς και την αναγνώριση το 1947 της Ελληνικής κυριαρχίας , με την προσάρτηση των απ’ την Ελλάδα και με  την συνθήκη ειρήνης των Παρισίων, «άνευ όρων» της Γερμανίας και μη-συμμετοχής ως μη εμπολέμου της Τουρκίας. Σημειωτέων, ότι όταν το 1941 οι Βρετανοί κομάντος κατέλαβαν το Καστελόριζο αριθμούσε πληθυσμόν 20.000 Ελλήνων.

Σήμερα , το πολύνησο του Καστελόριζου διαθέτει μία τεραστία θαλάσσια έκταση και ΑΟΖ, επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου της Θαλάσσης που συνήφθη στο Μοντέγκο Μπέη της Τζαμάικα το 1994/2016 που ανεγνωρίσθη από 168 χώρες μέχρις τούδε.

Η νήσος Ρω ως αναπόσπαστο τμήμα του Πολυνήσου επεκτείνει τα Ελληνικά χωρικά ύδατα και την ΑΟΖ δυτικά μέχρις συναντήσεως αντιστοίχως  της νήσου Ρόδου και της Αιγυπτιακής ΑΟΖ.

Άργησε το Ελληνικό κράτος να εννοήσει την γεωστρατηγική αξία της νήσου Ρω αλλά ως είπε ο Scott Belsky «δεν είναι η ιδέα σημαντική αλλά η πραγμάτωση της». Η νήσος Ρω είναι έτοιμη να δεχθεί τους Έλληνες και Ευρωπαίους διαδόχους  της Δέσποινας Αχλαδιώτη.

Διαβάστε ακόμα