Ως ένα «πιο κοστοστρεφές επενδυτικό πλάνο» για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου περιγράφεται το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) από την υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου. Το νέο σχέδιο το οποίο αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση το επόμενο διάστημα  διατηρεί το ίδιο επίπεδο φιλοδοξίας για το “πρασίνισμα” του ενεργειακού συστήματος της Ελλάδας που υπερβαίνει τόσο τη μέση φιλοδοξία των κρατών -μελών της Ένωσης όσο και το “κατώφλι” για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ειδικότερα, το αναθεωρημένο ΕΣΕΚθα προβλέπει μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 59% έως το 2030 (υψηλότερααπό τον ευρωπαϊκό στόχο του 55%). Σχετικά με τον στόχο ως προς τις  ΑνανεώσιμεςΠηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) θα συμμετέχουν ηλεκτροπαραγωγήκατά 75,9%. Δηλαδή πάνω από τον ευρωπαϊκόστόχο για 69% ΑΠΕ στονηλεκτρισμό, ωστόσο σημαντικά περιορισμένο τόσο ως προς την πρόταση που είχε παρουσιαστεί στα μέλη της Επιτροπής ΕΣΕΚ τον περασμένο Απρίλιο (87%) όσο και από το 80% που ήταν ο στόχος που είχε αποτυπωθεί στο draftπου είχε αποσταλεί για παρατηρήσεις στα τέλη του 2023 στην ΕΕ.

Ως προς την εγκατεστημένη ισχύ των ΑΠΕ, ο στόχος φαίνεται ότι διατηρείται περίπου στα 24 GW, με μια αλλαγή στην ισορροπία μεταξύ των τεχνολογιών, ώστε να αυξηθεί η ισχύς των αιολικών. Έτσι πιθανώς η πρόταση του ΕΣΕΚ για τα αιολικά θαείναι περίπου στα 11 GW (9 GW τα χερσαία και 1,95 GWτα υπεράκτια) και στα 13 GWγια τα φωτοβολταϊκά.   

Παράλληλα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η κυρία Σδούκου στην πρόσφατη παρέμβασή της κατά το πρόσφατο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στηΒουδαπέστη, το  αναθεωρημένο Σχέδιο θα προτείνει ένα πιο ορθολογικό και κοστοστρεφές επενδυτικό πλάνο για τη μείωση των εκπομπών,εκμεταλλευόμενο την οικονομικότητα που έχουν επιτύχει οι πιο ώριμες καιανταγωνιστικές από απόψεως κόστους τεχνολογίες, όπως οι ΑΠΕ.

Σύμφωνα με την ίδια, αυτή η πιοισορροπημένη προσέγγιση έχει θετική επίπτωση στο εκτιμώμενο κόστος τωναπαιτούμενων επενδύσεων, οδηγώντας σε μείωση κόστους (σε σχέση με τουποβληθέν τον Οκτώβριο του 2023 προσχέδιο του ΕΣΕΚ) κατά τουλάχιστον 30%έως το 2030, και επιπλέον κατά τουλάχιστον 40% στην περίοδο 2030-2050, χωρίςνα διακινδυνεύεται το βασικό ζητούμενο, που είναι η ενεργειακή μετάβαση. Όπως επεσήμανε η ίδια,  επιτυγχάνεται το ίδιο αποτέλεσμα με πιο λελογισμένεςεπενδυτικές επιλογές, διασφαλίζοντας πως οι πολίτες στη χώρα μας δε θαεπιβαρυνθούν με υπέρογκα ποσά, ενώ και το κράτος θα αξιοποιήσει τους περιορισμένους πόρους που διαθέτει με το βέλτιστο τρόπο και με όρους κοινωνικήςδικαιοσύνης.

Ως προς τους στόχους της αποθήκευσης ενέργειας, σύμφωνα με πληροφορίες θα παραμείνουν περίπου οι ίδιοι όσον αφορά στην τεχνολογία της αντλησιοταμίευσης, ωστόσο θα αυξηθεί το ποσοστό συμμετοχής των μπαταριών, ο οποίος από 3,2GW (γιγαβάτ) που είχε αποτυπωθεί στο τελευταίο draft θα τεθεί πλέον περίπου στα 4 GW για το 2030.

Σχετικά με  το φυσικό αέριο, το νέο ΕΣΕΚ θα θέτει ως στόχο κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσηςφυσικού αερίου, διατηρώντας σχεδόνσταθερή την ισχύ των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, κάτι που θα οδηγήσει και σε περιορισμένη παραγωγή των μονάδων  και  στην ανάγκη δημιουργίας ενός μηχανισμού στήριξή τους ώστε να είναι βιώσιμεςκαινα παραμείνουν στο σύστημα.