Για το τέλος του έτους μεταφέρθηκε η οριστικοποίηση της Σύμβασης Σύμπραξης μεταξύ δημοσίου και αναδόχου για την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του κτιριακού συγκροτήματος που θα στεγάσει τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών

Πρόκειται για ΣΔΙΤ προϋπολογισμού 112,5 εκατ. ευρώ με ανάδοχο την Intrakat για το οποίο ο διαγωνισμός ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2021.

Η πεντάμηνη μετάθεση της προθεσμίας οριστικοποίησης της Σύμβασης Σύμπραξης (συγκεκριμένα έως την 19-12-2024) ζητήθηκε από τον ανάδοχο και δόθηκε με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα. Ως αιτιολογία αναφέρεται η πληθώρα των εμπλεκόμενων μερών (Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης – ΙΦΣ, Μελετητές, Χρηματοδότες, Σύμβουλοι κ.α.) με αποτέλεσμα να απαιτείται σημαντικός χρόνος για τον συντονισμό τους.

Οι Συμβάσεις Σύμπραξης προκειμένου να υπογραφούν και να ξεκινήσει η εκτέλεση τους χρειάζονται τουλάχιστον 4 με 5 χρόνια από τη στιγμή που αποφασίζονται και ξεκινά η διαγωνιστική διαδικασία, με την εν λόγω να μην ξεφεύγει από τον κανόνα.

Το νέο κτίριο της Γ.Γ. Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στην οδό Πειραιώς έχει σχεδιαστεί με τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, θα είναι πενταώροφο και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, χώρους διοίκησης, γραφεία, αμφιθέατρο, συνεδριακό κέντρο, βιβλιοθήκη, μουσείο τεχνολογίας, εστιατόριο, κυλικεία, παιδικό σταθμό, ιατρείο και υπόγειους χώρους στάθμευσης. Το εμβαδόν της ανωδομής είναι 21.730 τ.μ., των υπογείων 31.976 τ.μ. και του συνολικού περιβάλλοντος χώρου 10.565 τ.μ.

Το όφελος

Σύμφωνα με όσα έχει πει η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, από τη συγκέντρωση των υπηρεσιών της Γ.Γ. σε ένα μόνο κτίριο θα προκύψει όφελος της τάξεως των 3 εκατ. ετησίως (2 εκατ. από τα μισθώματα και 1 εκατ. από τα λειτουργικά κόστη).

Το έργο περιλαμβάνει και την κατασκευή πεζογέφυρας επί της οδού Πειραιώς, στο ύψος του υπό ανέγερση κτιριακού συγκροτήματος, εξυπηρετώντας και την προσβασιμότητα στο Σεράφειο αθλητικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Να σημειωθεί ότι στο εν λόγω έργο ανάδοχος έχει ανακηρυχθεί η Intrakat σε κοινοπραξία με τη Redex (όμιλος Κοπελούζου). Ωστόσο έχει γίνει γνωστό ότι η δεύτερη αποχωρεί από το έργο και θα το αναλάβει μόνη της η Intrakat, σύμφωνα και με όσα είπε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Αλέξανδρος Εξάρχου.+

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")