Βαριά η Σκιά της Γεωπολιτικής Πάνω Από τις Διεθνείς Αγορές

Βαριά η Σκιά της Γεωπολιτικής Πάνω Από τις Διεθνείς Αγορές
των Λορα Μαθιους, Τομ Γουεστμπρουκ / Reuters
Πεμ, 25 Ιουλίου 2024 - 13:45

Η πολιτική έχει αντιστρέψει την πορεία των διεθνών αγορών από τα επίπεδα-ρεκόρ όπου οδηγούνταν και μέσα σε μερικές ταραχώδεις εβδομάδες ήρθε στο προσκήνιο

Οι επενδυτές αντιμετωπίζουν την προοπτική μιας ολοένα και πιο διχασμένης Ευρώπης, μιας πιο απομονωμένης Αμερικής και μιας επιβράδυνσης του παγκόσμιου εμπορίου. Οι γεωπολιτικοί παράγοντες βρίσκονται ψηλά στον κατάλογο κινδύνων των διαχειριστών κρατικών ομολόγων και μετά ένα δυναμικό ράλι τα κεφάλαια αποχωρούν από πιθανά σημεία ανάφλεξης, λόγου χάριν το χρηματιστήριο της Ταϊβάν, και στρέφονται στον χρυσό. Αυτός λογίζεται ασφαλές καταφύγιο και έφτασε σε υψηλό όλων των εποχών την περασμένη εβδομάδα. Σχεδόν ο μισός κόσμος ψηφίζει φέτος και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα φανερώνουν μια μεταστροφή. Η Ταϊβάν εξέλεξε έναν πρόεδρο που απεχθάνονταν στο Πεκίνο, οι ψηφοφόροι στράφηκαν προς τα δεξιά στη Γαλλία και στη Βρετανία η Αριστερά εξασφάλισε τη μεγαλύτερη πλειοψηφία εδώ και 30 χρόνια. Μέσα σε μόλις οκτώ ημέρες η προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ υπέστη σοβαρό κλυδωνισμό. Ο πρωτοπόρος στην κούρσα Ντόναλντ Τραμπ χτυπήθηκε από μια σφαίρα και ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν παραιτήθηκε της διεκδίκησης, ενώ απομένουν λιγότερο από τέσσερις μήνες από τις εκλογές. «Η γεωπολιτική αποτελεί σίγουρα ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς», δηλώνει ο Ερικ Κνούτζεν, επικεφαλής επενδύσεων πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων στη Neuberger Berman, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 481 δισ. δολ. «Εμείς πρέπει να κάνουμε αξιολόγηση των συνολικών επιπέδων κινδύνου του χαρτοφυλακίου μας».

Αυτό είναι ήδη εμφανές στις τιμές, καθώς οι αγορές εστιάζουν αμέσως σε δύο πιθανά στοιχεία που ίσως ενισχυθούν σε περίπτωση νίκης Τραμπ, δηλαδή ο πληθωρισμός και οι περιορισμοί στις εξαγωγές ημιαγωγών, ειδικά για την Ταϊβάν.

Ο χρυσός εκτοξεύτηκε σε επίπεδα-ρεκόρ μετά την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ. «Ολες οι πολιτικές του Τραμπ είναι πιθανό να είναι πληθωριστικές – είτε πρόκειται για φοροελαφρύνσεις, είτε για μετανάστευση, είτε για εκ νέου στήριξη του δολαρίου, επομένως το δολάριο είναι πιθανό να υποτιμηθεί έναντι του χρυσού», δήλωσε ο Πράσαντ Κοθάαρι, διευθύνων σύμβουλος της Alpha Alternatives. Τα υψηλά επιτόκια αρχίζουν να αφήνουν το αποτύπωμά τους και η ανάπτυξη της Κίνας επιβραδύνεται. Διεξάγονται πόλεμοι στη Μέση Ανατολή και στα σύνορα της Ευρώπης. Τέλος, οι μετοχές των γαλλικών ομίλων υστερούν σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και τα γερμανικά κρατικά ομόλογα δέχθηκαν σοβαρό πλήγμα λόγω ανησυχιών ότι η κυβέρνηση της χώρας θα δείξει σκεπτικισμό ως προς την Ε.Ε.


(από την εφημερίδα “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”)