Η Σαουδική Αραβία Στρέφεται προς τη Βραζιλία και τη Χιλή σε Αναζήτηση Μεταλλευτικών Πόρων και Λιθίου

Η Σαουδική Αραβία Στρέφεται προς τη Βραζιλία και τη Χιλή σε Αναζήτηση Μεταλλευτικών Πόρων και Λιθίου
energia.gr
Δευ, 29 Ιουλίου 2024 - 10:47

Ο Υπουργός Βιομηχανίας και Ορυκτών Πόρων της Σαουδικής Αραβίας, Bandar Alkhorayaf, αναμένεται να επισκεφθεί τη Βραζιλία και τη Χιλή τις επόμενες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου. Η συγκεκριμένη επίσκεψη σηματοδοτεί μια στρατηγική κίνηση από τον κορυφαίο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο που έχει στόχο να διευρύνει το διεθνές του αποτύπωμα στον μεταλλευτικό κλάδο

Οι συζητήσεις στη Βραζιλία αναμένεται να περιλάβουν την εξόρυξη, την επεξεργασία τροφίμων και την αεροπορία, ενώ στη Χιλή, η έμφαση θα δοθεί στο λίθιο, ένα κρίσιμο συστατικό για τις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων. Υπενθυμίζεται ότι η Χιλή είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός λιθίου στον κόσμο. «Αυτό ευθυγραμμίζεται με την κατεύθυνση του Βασιλείου προς την επέκταση της παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων», αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας.

Στη Βραζιλία, ο Alkhorayaf θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των εταιρειών Minerva Foods, JBS, BRF SA, Vale καθώς της Βραζιλιάνης Ένωσης Μεταλλείων.


Στη Χιλή θα έχει συναντήσεις με την Aurora Williams και εκπροσώπους από την Antofagasta και την κρατική Codelco, η οποία αναζητά εταίρους από τον ιδιωτικό τομέα για έργα λιθίου.

Ένας πιθανός εταίρος είναι η Almar Water Solutions της Σαουδικής Αραβίας. Τον Ιούνιο, ο διευθύνων σύμβουλός της εξέφρασε ενδιαφέρον για συνεργασία με την Codelco στο προγραμματισμένο έργο εξόρυξης λιθίου Maricunga.


Παραδοσιακά εξαρτημένη από το πετρέλαιο, η Σαουδική Αραβία στοχεύει να αξιοποιήσει το λίθιο για να διαφοροποιήσει την οικονομία της και να καθιερωθεί ως κόμβος για την κατασκευή EV. Αυτή η στρατηγική διαφοροποίησης περιλαμβάνει την επέκταση στη διεθνή εξόρυξη για την εξασφάλιση πρόσβασης σε βασικά ορυκτά όπως ο χαλκός, το κοβάλτιο, το νικέλιο και το λίθιο.

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας, το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων (PIF) και η Ma'aden, η κρατική μεταλλευτική εταιρεία του βασιλείου, η οποία ανήκει κατά 67% στο PIF, έχουν συστήσει κοινοπραξία με την ονομασία Manara Minerals για να επενδύσουν σε περιουσιακά στοιχεία εξόρυξης σε όλο τον κόσμο.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας της Βραζιλίας, Alexandre Silveira, ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι το PIF σχεδιάζει να επενδύσει 15 δισεκατομμύρια δολάρια στη Βραζιλία σε τομείς όπως το πράσινο υδρογόνο, οι υποδομές και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Υπουργείο Βιομηχανίας και Ορυκτών Πόρων της Σαουδικής Αραβίας ξεκίνησε τη διαδικασία υποβολής προσφορών για πέντε νέες άδειες εξερεύνησης ορυκτών. Τρεις άδειες θα είναι διαθέσιμες για την τοποθεσία Jabal Sayid, που καλύπτει μια έκταση 2.892 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αυτή η τοποθεσία περιέχει βασικά μέταλλα όπως χρυσό, ασήμι, χαλκό, ψευδάργυρο και μόλυβδο. Η δεύτερη τοποθεσία, που βρίσκεται στο Al-Hajjar, καλύπτει έως και 1.896 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περιλαμβάνει ορυκτά όπως χρυσό, ασήμι, χαλκό, ψευδάργυρο και μόλυβδο.