Ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός TotalEnergies ανακοίνωσε την Τρίτη την επέκταση του χαρτοφυλακίου του στις ΑΠΕ με νέες συμφωνίες στην Αφρική

Συγκεκριμένα, η ενεργειακή εταιρεία αγόρασε το 100% της SN Power, θυγατρικής της νορβηγικής εταιρείας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Scatec, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της. Η SN Power, σε συνεργασία με τη Norfund και τη British International Investment (BII), κατέχει μερίδιο 51% σε έργα υδροηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε όλη την Αφρική.

Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η TotalEnergies θα αποκτήσει μερίδιο 28,3% στον υδροηλεκτρικό σταθμό Bujagali της Ουγκάντα. Με χωρητικότητα 250 MW, ο υδροηλεκτρικός σταθμός Bujagali καλύπτει περισσότερο από το 25% της αιχμής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της αφρικανικής χώρας.

Η εταιρεία θα αποκτήσει επίσης μειοψηφικά μερίδια σε δύο έργα υπό ανάπτυξη στη Ρουάντα και το Μαλάουι, δυναμικότητας 260 MW και 360 MW, αντίστοιχα.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία, ο Patrick Pouyanne, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της TotalEnergies, δήλωσε ότι αυτή η εξαγορά ευθυγραμμίζεται με τη δέσμευση της εταιρείας στην ενεργειακή μετάβαση της Αφρικής, με στόχο να προμηθεύσει ηλεκτρική ενέργεια σε εκατομμύρια ανθρώπους μέσω έργων υδροηλεκτρικής ενέργειας.


«Ιδιαίτερα, είμαστε χαρούμενοι που μπορούμε να γίνουμε παίκτης στην υδροηλεκτρική ενέργεια στην Ουγκάντα, μια χώρα όπου αναπτύσσουμε επίσης ένα μεγάλο πετρελαϊκό έργο», είπε ο Pouyanne.

Μέχρι σήμερα, η TotalEnergies έχει μερίδιο σε μια σειρά από έργα υδροηλεκτρικής ενέργειας με συνολική ισχύ 3,7 GW παγκοσμίως, σε μια σειρά από χώρες, όπως η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Τουρκία, η Μοζαμβίκη και η Ινδία.