Από πλευράς Ιταλών, έχει διαμηνυθεί προς την ελληνική κυβέρνηση η πρόθεση να συνεχίσουν, μέσω της Elpedison, την παρουσία τους στην αγορά της χώρας μας, που, όπως τονίζουν, ανάγεται στο 2000 και είναι, όπως με νόημα προσθέτουν, “στρατηγικής σημασίας”. Από πλευράς HELLENiQ ENERGY, υπήρξαν, στα τέλη Ιουλίου, επαφές με τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Χατζηδάκη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκυλακάκη, με στόχο να διασφαλιστεί πως η εταιρεία θα έχει τη στήριξη των μελών του Δ. Σ. της που εκπροσωπούν σε αυτό τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου, εν όψει της συνεδρίασης στην οποία θα εγκριθεί η εισήγηση Σιάμισιη για το ύψος των προσφορών στην δημοπρασία για την Elpedison.
Η έναρξη της δημοπρασίας αναμένεται τις επομενες ημέρες, ενώ στόχος είναι να ξεκαθαρίσει το τοπίο εντός του Σεπτεμβρίου. Η δημοπρασία θα είναι “ολλανδικού τύπου”, καθώς σε αυτήν αμφότεροι οι μέτοχοι θα διαθέτουν ταυτόχρονα δικαίωμα πώλησης (put option) και δικαίωμα αγοράς (call option). Χρονικός ορίζοντας της ηλεκτρονικής αυτής δημοπρασίας αναμένεται να είναι οι τρεις με τέσσερεις εβδομάδες, μέσα στις οποίες οι δύο σημερινοί μέτοχοι της Elpedison θα “διασταυρώσουν” τις αντίπαλες προσφορές τους, οι οποίες και θα οριστικοποιήσουν το “διαζύγιό” τους, το οποίο ξεκίνησε με πρωτοβουλία της HELLENiQ ENERGY την περασμένη άνοιξη.
Το συγκεκριμένο μετοχικό σχήμα, με μερίδιο 50% – 50% των δύο εταίρων, χρονολογείται από το 2009, όταν αποχώρησε ο τρίτος εταίρος, η Ελλάκτωρ. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα διαθέτει δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, ενώ το μερίδιό της στην προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος υπολογίζεται σε 6,14%.
Όσον αφορά την κυβέρνηση, το πώς θα κατευθύνει τη στάση των εκπροσώπων του Δημοσίου στην ως άνω συνεδρίαση του Δ. Σ. της HELLENiQ, θα κρίνει και το ύψος της προσφοράς της τελευταίας στη δημοπρασία. Ωστόσο, και αυτό, με τη σειρά του, θα εξαρτηθεί από το πώς θα αξιολογήσουν οι συναρμόδιοι Υπουργοί – Οικονομικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας – τις προθέσεις της ιταλικής Elpedison για την ελληνική αγορά ηλεκτρισμού. Θα πρόκειται, απλώς, για μία στρατηγική που θα αποφέρει κέρδη σε μία μελλοντική μεταπώληση; Ή, αντίθετα, οι Ιταλοί βλέπουν σοβαρά και στρατηγικά την θέση τους στην αγορά της χώρας μας και, άρα, θα παραμείνει η Elpedison στον έλεγχό τους μακροπρόθεσμα, μετά και την πιθανή εξ ολοκλήρου εξαγορά της; Στη δεύτερη περίπτωση είναι ευνόητο πως το “σήμα” της κυβέρνησης προς τη HELLENiQ ENERGY είναι να αποφύγει την κατάθεση μιας πολύ υψηλής προσφοράς, που θα δώσει το “σήμα” της αποθάρρυνσης ξένων επενδυτών στο μέλλον.
Προτεραιότητα έχει η HELLENIQ ENERGY στην κατάθεση προσφοράς, την οποία η Edison είτε θα αποδεχθεί είτε θα “απαντήσει” με αντιπροσφορά. Ας σημειωθεί, πάντως, ότι ήδη έχουν στείλει το μήνυμα και προς τη HELLENIQ και προς το Μαξίμου ότι δεν είναι στις προθέσεις του η αποεπένδυση.
Αναφορικά με την αποτίμηση της Elpedison από τους δύο μέχρι σήμερα συν-εταίρους της, θεωρείται πως υπάρχουν αποκλίσεις. Συγκεκριμένα, αποτιμούν το 50% της εταιρείας σε 200 με 300 εκατ. ευρώ, με την ιταλική εταιρεία να το αποτιμά υψηλότερα και την HELLENIQ ENERGY να κινείται στο χαμηλότερο άκρο του εν λόγω εύρους.