Γερμανία: RWE και Luxcara Επιλέχθηκαν για το Νέο Γύρο Δημοπρασιών Υπεράκτιων Αιολικών Έργων

Γερμανία: RWE και Luxcara Επιλέχθηκαν για το Νέο Γύρο Δημοπρασιών Υπεράκτιων Αιολικών Έργων
energia.gr
Τετ, 14 Αυγούστου 2024 - 12:40

Ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Ναυτιλίας και Υδρογραφίας της Γερμανίας (Bundesnetzagentur ή BSH) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του νεότερου γύρου δημοπρασιών υπεράκτιων αιολικών έργων. Με τη δυνατότητα να παρέχουν 5,5 GW ισχύος, οι τρεις περιοχές ανατέθηκαν στη Luxcara, μια θεσμική εταιρεία διαχείρισης χρηματικών περιουσιακών στοιχείων, και στην RWE. Οι τοποθεσίες του έργου στη γερμανική Βόρεια Θάλασσα κοντά στα σύνορα με τις Κάτω Χώρες διαθέτουν

σημαντικές δυνατότητες, καθώς η θα μπορούσε να προσπαθήσει να επιτύχει τον στόχο των 30 GW και ένα μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της τάξης του 80% του μείγματος ενέργειας της χώρας μέχρι το 2030. Οι τρεις τοποθεσίες έχουν προερευνηθεί με την BSH να θέτει συνολικό στόχο 5,5 GW. Τα έργα αντιπροσωπεύουν αύξηση κατά σχεδόν δύο τρίτα της δυναμικότητας των 8,5 GW που διαθέτει η Γερμανία σε λειτουργία, καθώς σήμερα η χώρα διαθέτει πάνω από 1.500 υπεράκτιες ανεμογεννήτριες σε λειτουργία έχοντας αυξηθεί από μόλις 35 MW το 2009. Αρκετά έργα που έχουν ήδη ανατεθεί βρίσκονται επίσης στο στάδιο της προετοιμασίας για την αύξηση της λειτουργικής δυναμικότητας με συνολική ισχύ 8,8 GW που έχει οριστεί για το 2023.

Η BSH που έκλεισε τις δημοπρασίες την 1η Αυγούστου αναφέρει ότι έλαβε συνολικά πέντε προτάσεις. Αυτές κρίθηκαν με βάση στοιχεία όπως οι προσπάθειες για τη μείωση της αποανθρακοποίησης των έργων και η χρήση φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών θεμελίωσης, καθώς και η τιμή που ήταν διατεθειμένος να καταβάλει ο κάθε πλειοδότης. Η BSH δήλωσε ότι το συνολικό τίμημα δεν θα δημοσιοποιηθεί για λόγους εμπιστευτικότητας, αλλά τόνισε ότι το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων πηγαίνει στη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι επιτυχόντες πλειοδότες καταβάλλουν μικρές συνεισφορές κατά το πρώτο έτος για τη διατήρηση της θαλάσσιας φύσης και την προώθηση της βιώσιμης αλιείας, αλλά το μεγαλύτερο μέρος των πληρωμών γίνεται σε διάστημα 20 ετών από τη στιγμή που το αιολικό πάρκο αρχίζει να λειτουργεί και πηγαίνει στους διαχειριστές του συστήματος μεταφοράς.

Η RWE πάντως ανακοίνωσε ότι υπέβαλε προσφορά συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ για τις δύο περιοχές που της ανατέθηκαν. Βρίσκονται περίπου 70 μίλια βορειοδυτικά του νησιού Borkum στη γερμανική Βόρεια Θάλασσα. Συνδυαστικά έχουν δυναμικό 2 GW το καθένα με το ένα να αναμένεται να φτάσει στην τελική επενδυτική απόφαση το 2027 και το άλλο το 2028. Η κατασκευή θα μπορούσε να ξεκινήσει το 2029 και το 2030 με τα πάρκα να λειτουργούν το 2031 και το 2032.

Με την TotalEnergy

Η RWE θα διερευνήσει την ανάπτυξη των εγκαταστάσεων με την TotalEnergy. Θα λάβουν τα δεδομένα που έχει αναπτύξει η BSH για να επιταχύνουν τη διαδικασία σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων. Οι μισθώσεις έχουν διάρκεια 25 ετών και μπορούν να επεκταθούν στα 35 έτη.

Οι προσφορές αποτελούν μέρος της στρατηγικής της RWE να τριπλασιάσει την παγκόσμια υπεράκτια αιολική της δυναμικότητα από 3,3 GW σε 10 GW έως το 2030. Η εταιρεία τονίζει ότι ήδη λειτουργεί συνολικά 19 υπεράκτια αιολικά πάρκα, συμπεριλαμβανομένων έξι στα ανοικτά των γερμανικών ακτών. Έχει υπό κατασκευή δυναμικότητα 1,6 GW στο Nordseecluster.

Ο διαχειριστής κεφαλαίων Luxcara ανέλαβε την άλλη τοποθεσία, η οποία έχει δυναμικότητα 1,5 GW. Βρίσκεται στη γερμανική Βόρεια Θάλασσα, περίπου 50 μίλια βορειοδυτικά της Helgoland. Η Luxcara υπογραμμίζει ότι με τη χρήση των δεδομένων από την BSH το έργο θα μπορούσε να αναπτυχθεί και να συνδεθεί στο δίκτυο ενδεχομένως ήδη από το 2029.

Η Luxcara τον Αύγουστο του 2023 συμμετείχε με επιτυχία σε μια άλλη γερμανική δημοπρασία υπεράκτιων αιολικών έργων.Κέρδισε το δικαίωμα να κατασκευάσει ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο 270 MW που βρίσκεται περίπου 55 μίλια από το Borkum. Και τα δύο έργα θα αποτελέσουν μέρος ενός χαρτοφυλακίου που διαχειρίζεται η Luxcara για λογαριασμό θεσμικών επενδυτών.

Η εταιρεία προκάλεσε πρόσφατα αναστάτωση στη Γερμανία όταν ανακοίνωσε ότι επέλεξε την κινεζική Mingyang Smart Energy ως προτιμώμενο προμηθευτή ανεμογεννητριών.Η είδηση αντιμετωπίστηκε αμέσως με αντιδράσεις που κατηγόρησαν την Κίνα για αθέμιτο ανταγωνισμό, ενώ προσπάθησαν να εμποδίσουν την είσοδό της στη γερμανική αγορά.
Η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα επανεξετάσει την πρόταση, ενώ η ΕΕ δήλωσε ότι μπορεί να χτυπήσει την Κίνα με δασμούς για αθέμιτες τιμές και αθέμιτο ανταγωνισμό στην αγορά υπεράκτιας ενέργειας.