Λουκασένκο: Καλεί Ρωσία και Ουκρανία να Τερματίσουν τον Πόλεμο καθώς Συνεχίζεται η Εισβολή στο Κουρσκ

Λουκασένκο: Καλεί Ρωσία και Ουκρανία να Τερματίσουν τον Πόλεμο καθώς Συνεχίζεται η Εισβολή στο Κουρσκ
energia.gr
Παρ, 16 Αυγούστου 2024 - 09:15

Η Ρωσία και η Ουκρανία θα πρέπει να διαπραγματευτούν τον τερματισμό της διαμάχης τους για να αποφύγουν την επέκταση του πολέμου στη Λευκορωσία, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο, βασικός σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν, σε συνέντευξή του στη ρωσική κρατική 

τηλεόραση. Όπως αναφέρει το euractiv.com, o Λουκασένκο μιλούσε με φόντο την ουκρανική εισβολή στη Ρωσία που ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου, όταν χιλιάδες στρατιώτες του Κιέβου διέσπασαν τα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, προκαλώντας μια μεγάλη αμηχανία στα ανώτατα στρατιωτικά κλιμάκια του Πούτιν.

Σε μια εκτενή συνέντευξη, ο Λουκασένκο δήλωσε ότι μόνο «υψηλόβαθμοι άνθρωποι αμερικανικής καταγωγής» ήθελαν να συνεχιστεί ο πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας.

Η Δύση, είπε, ενθαρρύνει το Κίεβο να πολεμήσει επειδή θέλει η Ουκρανία και η Ρωσία να «αλληλοκαταστραφούν», σύμφωνα με αποσπάσματα της σχεδόν δίωρης συνέντευξης που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη στον προεδρικό ιστότοπο της Λευκορωσίας.

Η Ρωσία δήλωσε την Πέμπτη (15 Αυγούστου) ότι θα ενισχύσει την άμυνα των συνόρων, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διατάχθηκαν να εκκενώσουν τη δυτική περιοχή του Κουρσκ. Το Κίεβο δήλωσε ότι οι δυνάμεις του έχουν προχωρήσει 35 χιλιόμετρα μέσα στη Ρωσία από την περασμένη εβδομάδα και συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος.

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει την πρόκληση να κρατήσει εδάφη
Η Ουκρανία έχει σημειώσει μια σειρά από νίκες περισσότερο από μια εβδομάδα αφότου αιφνιδίασε τη Ρωσία με μια αστραπιαία διασυνοριακή επίθεση, αλλά οι κίνδυνοι συσσωρεύονται καθώς τα στρατεύματά της κάνουν σχέδια για να κρατήσουν εδάφη και η Ρωσία ανακτά τις δυνάμεις της.

Ο Λουκασένκο άφησε να εννοηθεί, χωρίς να παράσχει αποδείξεις, ότι το Κίεβο μπορεί να έχει σχέδια επίθεσης στη Λευκορωσία και δήλωσε ότι το Μινσκ δεν θα επιτρέψει στα ουκρανικά στρατεύματα να «καταπατήσουν τη χώρα μας».

Ο ουκρανικός στρατός δεν απάντησε αμέσως σε γραπτό αίτημα για σχολιασμό.

Ο Λευκορώσος ηγέτης έχει τοποθετηθεί ως κύριος υποστηρικτής του Πούτιν από τότε που ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε την πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, μέρος της οποίας πραγματοποιήθηκε από το έδαφος της Λευκορωσίας.

Αντί να αφήσει τις μάχες να μαίνονται, ο Λουκασένκο προέτρεψε σε συνομιλίες.

«Ας καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ας τερματίσουμε αυτόν τον καβγά», είπε. «Ούτε ο ουκρανικός λαός, ούτε οι Ρώσοι, ούτε οι Λευκορώσοι το χρειάζονται. Αυτοί (η Δύση) το χρειάζονται».

Η Μόσχα έχει πει ότι οι όποιες ειρηνευτικές συνομιλίες θα πρέπει να βασίζονται στην παραχώρηση από την Ουκρανία εδαφών που αντιστοιχούν στο ένα πέμπτο της επικράτειάς της - μεγάλο μέρος των οποίων έχει καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις. Η Ουκρανία λέει ότι το Κίεβο θα ήταν έτοιμο για συνομιλίες υπό την προϋπόθεση ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας θα γίνονταν πλήρως σεβαστές.

Ο Λουκασένκο κατηγόρησε τη Δύση ότι στοιχηματίζει ότι η αποσταθεροποιητική κατάσταση στο Κουρσκ θα ενθαρρύνει την κινητοποίηση στρατευμάτων τόσο στη Λευκορωσία όσο και στη Ρωσία και θα «ταρακουνήσει την κοινωνία εκ των έσω».

«Δεν θέλουμε κλιμάκωση και δεν θέλουμε έναν πόλεμο εναντίον ολόκληρου του ΝΑΤΟ. Δεν το θέλουμε αυτό», δήλωσε.

Αλλά αν η Ουκρανία προκαλέσει τη Λευκορωσία, προειδοποίησε ο Λουκασένκο, «δεν θα έχουμε άλλη επιλογή».

«Κοινός πόλεμος»

Ο Λουκασένκο αναφέρθηκε στη σύγκρουση ως «κοινό πόλεμο» της Λευκορωσίας και της Ρωσίας εναντίον «αυτών των θηρίων» -του Κιέβου και των δυτικών συμμάχων του- και δήλωσε ότι η Μόσχα θα μας «υποστηρίξει» εάν η Λευκορωσία δεχθεί επίθεση.

Το Σάββατο το Μινσκ δήλωσε ότι στέλνει στρατεύματα για να ενισχύσει τα νότια σύνορά του με την Ουκρανία, αφού κατηγόρησε το Κίεβο ότι παραβιάζει τον εναέριο χώρο του με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Το Κίεβο δήλωσε ότι δεν είχε δει σημάδια μιας τέτοιας ενίσχυσης.

Ο Λουκασένκο επανέλαβε τους ισχυρισμούς για παραβιάσεις του εναέριου χώρου και δήλωσε ότι τα στρατεύματα της Λευκορωσίας αποστέλλονται στα σύνορα για να «αποτρέψουν μια διάρρηξη».

Είπε ότι το Μινσκ δεν βλέπει κανέναν λόγο να χρησιμοποιήσει τα ρωσικά πυρηνικά όπλα, που αναπτύχθηκαν στο έδαφος της Λευκορωσίας πέρυσι, εκτός αν παραβιαστούν τα σύνορά του.

«Δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε όπλα μέχρι να πατήσετε τα κρατικά μας σύνορα», είπε.