Γερμανία: Το Ερώτημα Δεν Είναι αν το Λίθιο στη Σερβία θα Εξορυχθεί ή Όχι, αλλά Ποιος θα το Κάνει

Γερμανία: Το Ερώτημα Δεν Είναι αν το Λίθιο στη Σερβία θα Εξορυχθεί ή Όχι, αλλά Ποιος θα το Κάνει
energia.gr
Παρ, 16 Αυγούστου 2024 - 11:31

Η Franziska Brantner, υφυπουργός στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και Δράσης για το Κλίμα της Γερμανίας, δήλωσε προ ημερών ότι το ερώτημα δεν είναι αν θα εξορύσσεται ή όχι λίθιο στη Σερβία, αλλά αν η Rio Tinto και οι Ευρωπαίοι εταίροι θα το κάνουν ή η Κίνα.

Πριν από λίγες ημέρες, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Βελιγράδι για να διαμαρτυρηθούν κατά του έργου λιθίου Jadar της Rio Tinto.

Σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Tageszeitung, η Franziska Brantner δήλωσε ότι το λίθιο συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων υλών που είναι απαραίτητες για τη δράση για το κλίμα. Εξορύσσεται στην Αυστραλία και τη Χιλή, αλλά επεξεργάζεται εξ ολοκλήρου στην Κίνα.

Μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, έχει γίνει σαφές, σύμφωνα με όσα είπε, ότι η εξάρτηση από τους άλλους είναι επικίνδυνη.

Στόχος της γερμανικής κυβέρνησης είναι να μειώσει τέτοιες εξαρτήσεις και το έργο στη Σερβία θα μπορούσε να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής της, είπε η αξιωματούχος.

Τα αρχικά σχέδια της Rio Tinto δεν πληρούσαν τα περιβαλλοντικά πρότυπα της ΕΕ

Ο Brantner τόνισε ότι τα αρχικά σχέδια της Rio Tinto δεν πληρούσαν τα περιβαλλοντικά πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήταν σωστό να διαμαρτυρηθούμε για το σχέδιο και είναι καλό που τερματίστηκε, πρόσθεσε. Σύμφωνα με την Brantner, η γερμανική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησαν την αλλαγή της ιδέας.

Το λίθιο στη Σερβία θα πρέπει να εξορύσσεται μόνο με διαδικασίες που δεν βλάπτουν το περιβάλλον, με υψηλό επίπεδο προστασίας των υδάτων και του εδάφους και με ένα πολύ καλό σχέδιο για τη διάθεση των αποβλήτων, υποστήριξε.

Με την πίεση στη Σερβία, μεταξύ άλλων παραγόντων, το έργο ανασχεδιάστηκε, σύμφωνα με τον Brantner. Τώρα υπάρχει μια νέα αντίληψη για τον ΧΥΤΑ, πρόσθεσε. Θα επαναχρησιμοποιηθούν περισσότερα απόβλητα εξόρυξης και δεν θα πρέπει να γίνει στη μέση μιας κοιλάδας ποταμού, υποστήριξε ο αξιωματούχος.

Υπάρχει επίσης μια νέα αντίληψη για την προστασία των υδάτων και το έργο στηρίζεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είπε.

Η Γερμανία και η Ευρώπη μαχαιρώνουν πισώπλατα τη Σερβία;

Ο δημοσιογράφος της γερμανικής εφημερίδας σημείωσε ότι τα παραδείγματα της Χιλής και άλλων περιοχών του κόσμου δείχνουν ότι η εξόρυξη λιθίου προκαλεί καταστροφές στη γύρω περιοχή. Επεσήμανε την αντίσταση του σερβικού πληθυσμού και ρώτησε την Μπράντνερ αν η Γερμανία και η Ευρώπη «μαχαιρώνουν» πισώπλατα την Σερβία.

Η Γερμανία έλαβε πολύ σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες του σερβικού πληθυσμού και κατέβαλε προσπάθειες για την προσαρμογή του σχεδίου της Rio Tinto, είπε.

Σύμφωνα με την Brantner, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρακολουθεί τις νέες εκτιμήσεις περιβαλλοντικών επιπτώσεων για να διασφαλίσει ότι τηρούνται τα περιβαλλοντικά πρότυπα. Η ΕΕ σκοπεύει επίσης να αναπτύξει μια αλυσίδα αξίας για την παραγωγή μπαταριών και την ηλεκτρική κινητικότητα, είπε.

Σε αντίθεση με πολλά άλλα έργα σε όλο τον κόσμο, όπου η πρώτη ύλη εξάγεται μόνο, εδώ, σύμφωνα με τα λόγια της, ο τοπικός πληθυσμός θα συμμετέχει στην αλυσίδα αξίας.

Ο έλεγχος του έργου βρίσκεται στα χέρια της Σερβίας

Η Rio Tinto έχει ορκιστεί να συμμορφώνεται με την περιβαλλοντική νομοθεσία της ΕΕ, αν και στη Σερβία εφαρμόζεται μόνο εν μέρει, σύμφωνα με τον Brantner. Η εποπτεία του έργου εναπόκειται στη Σερβία, ενώ η ΕΕ και η Γερμανία μπορούν να παρέχουν συμβουλές εμπειρογνωμόνων, πρόσθεσε.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, επιθυμούν επίσης τη συμμόρφωση με τα περιβαλλοντικά πρότυπα.

Η Brantner αναγνώρισε ότι ο τοπικός πληθυσμός και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δίκιο να απαιτούν από τα κρατικά όργανα να επιβάλουν τα περιβαλλοντικά πρότυπα. Ταυτόχρονα, είναι καλό αν η Ευρώπη έχει τα δικά της ορυχεία και επεξεργάζεται το μετάλλευμα σύμφωνα με τους κανόνες της, σύμφωνα με την υφυπουργό.

Η ΕΕ θέλει να εμποδίσει την Κίνα να αυξήσει την επιρροή της στις ευρωπαϊκές πηγές πρώτων υλών

Με αυτόν τον τρόπο η ΕΕ εμποδίζει την Κίνα να ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή όσον αφορά τις ευρωπαϊκές πηγές πρώτων υλών, τόνισε ο Brantner.

Το ερώτημα δεν είναι αν θα υλοποιηθεί το σχέδιο λιθίου στη Σερβία, αλλά αν θα το υλοποιήσουν η Rio Tinto και οι Ευρωπαίοι εταίροι ή οι Κινέζοι, είπε. Η Brantner εξέφρασε την πεποίθηση ότι μια εταιρική σχέση μεταξύ της Σερβίας και της Κίνας δεν θα αποφέρει περισσότερα οφέλη για τη δημοκρατία, το περιβάλλον και τον πληθυσμό της Σερβίας.

Το νέο έργο Jadar είναι επίσης μια ευκαιρία για να δείξουμε στον κόσμο ότι οι γερμανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες κάνουν τη διαφορά και ότι η εξόρυξη και η επεξεργασία των πρώτων υλών μπορεί να είναι πολύ πιο φιλική προς το περιβάλλον από ό, τι μέχρι σήμερα, δήλωσε η Brantner.