Οι νορβηγικές επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο αναμένεται να σημειώσουν ρεκόρ φέτος και να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα το 2025, λόγω των συνεχιζόμενων εξελίξεων στα κοιτάσματα και της αύξησης του πληθωρισμού, όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (SSB).

Η Νορβηγία τα τελευταία χρόνια ενέκρινε μια σειρά από νέα έργα κοιτασμάτων, καθώς οι εταιρείες εκμεταλλεύτηκαν τις φορολογικές ελαφρύνσεις που θεσμοθετήθηκαν την εποχή της πανδημίας για να επιταχύνουν τα έργα, στο πλαίσιο της στρατηγικής της να επεκτείνει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου για τις επόμενες δεκαετίες.

Ο μεγαλύτερος επιχειρηματικός τομέας της χώρας αναμένει να επενδύσει εντός του 2024 το ποσό ρεκόρ των 257 δισεκατομμυρίων νορβηγικών κορώνων (23,99 δισεκατομμύρια δολάρια), από την εκτίμηση των 246,9 δισεκατομμυρίων κορώνων τον Μάιο και ξεπερνώντας το προηγούμενο ιστορικό υψηλό των 224 δισεκατομμυρίων κορώνων το 2014. Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις για τις επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο το 2025 ανέρχονται σε 240 δισεκατομμύρια κορώνες, έναντι προηγούμενης εκτίμησης 215,8 δισεκατομμυρίων κορώνων τον Μάιο.

«Έχουν πλέον αναφερθεί σημαντικά υψηλότερα κόστη για ορισμένα έργα ανάπτυξης από ό,τι είχαν εκτιμήσει προηγουμένως οι φορείς εκμετάλλευσης», ανέφερε η SSB σε ανακοίνωσή της. Η αποδυνάμωση τους τελευταίους μήνες του νορβηγικού νομίσματος έναντι του ευρώ και του δολαρίου συνέβαλε στην αύξηση του κόστους των επενδύσεων, πρόσθεσε.

Οι σταθερά υψηλές τιμές του πετρελαίου οδήγησαν επίσης τις εταιρείες να ανοίξουν περισσότερα πηγάδια σε υπάρχοντα κοιτάσματα, επιταχύνοντας ενδεχομένως την παραγωγή. Ωστόσο, δεν είχαν προστεθεί νέα έργα ανάπτυξης κοιτασμάτων από τις προβλέψεις του Μαΐου, γεγονός που σημαίνει ότι το σύνολο της αύξησης του κόστους θα αφορά τα υφιστάμενα έργα, πρόσθεσε ο οργανισμός. «Πρόκειται για πρόσθετες επενδύσεις που είναι απίθανο να συμβάλουν στη σημαντική επέκταση της μελλοντικής παραγωγικής ικανότητας πέραν των όσων είχαν προγραμματιστεί προηγουμένως», σύμφωνα με την SSB.

Οι προβλέψεις για τις επενδύσεις συνήθως αυξάνονται καθώς οι εταιρείες αποσαφηνίζουν τους προϋπολογισμούς κατά τη διάρκεια των μηνών που προηγούνται του νέου έτους.

Η παραγωγή πετρελαίου της Νορβηγίας βρίσκει σφοδρή αντίδραση από περιβαλλοντολόγους και άλλους που ανησυχούν ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση πετρελαίου και φυσικού αερίου συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή. Ενώ η Νορβηγία υποστηρίζει τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και τον παγκόσμιο στόχο για την πράσινη μετάβαση μετάβαση, λέει επίσης ότι ο κόσμος θα χρειαστεί πρόσβαση σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο για πολλά χρόνια ακόμη.