Η συμμαχία ιδρύθηκε το 2009 για την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών μεταξύ της Ρωσίας, της Κίνας, της Ινδίας και της Βραζιλίας, ενώ το επόμενο έτος προστέθηκε και η Νότια Αφρική. Σήμερα, μετά από αλλεπάλληλες διευρύνσεις στον συνασπισμό συμμετέχουν επίσης το Ιράν, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία και τα ΗΑΕ.
Με σκοπό να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Δύσης στην παγκόσμια οικονομία, ο όμιλος των χωρών αυτών, μεταξύ άλλων, εξετάζει την αντικατάσταση του δολαρίου ως βασικού νομίσματος του διεθνούς εμπορίου.
Η ανακοίνωση του Αζερμπαϊτζάν είδε το φως της δημοσιότητας μετά την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στο Μπακού την Κυριακή για συνομιλίες με τον πρόεδρο της χώρας, Ιλχάμ Αλίεφ, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις προχωρούν με επιτυχία, παρά τις παγκόσμιες προκλήσεις.
Οι δύο χώρες διέρχονται μια περίοδο αγαστής συνεργασίας, έχοντας υπογράψει μάλιστα μια δήλωση «συμμαχικής αλληλεπίδρασης» τον Φεβρουάριο του 2022, λίγες μέρες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Την ίδια στιγμή όμως, το Αζερμπαϊτζάν μετατρέπεται σ’ έναν όλο και πιο κρίσιμο ενεργειακό εταίρο για την Ευρώπη, έχοντας συμφωνήσει στα μέσα του 2022 με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βοηθήσει τη Γηραιά Ήπειρο να απομακρυνθεί από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Έκτοτε, έχουν ενισχυθεί σημαντικά οι εμπορικές σχέσεις με το πλούσιο σε ορυκτά καύσιμα κράτος του Καυκάσου, παρά το γεγονός ότι συχνά οι Βρυξέλλες απευθύνουν εκκλήσεις για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Να σημειωθεί επίσης ότι η αζέρικη πρωτεύουσα θα φιλοξενήσει τον Νοέμβριο τη φετινή διοργάνωση COP29 του ΟΗΕ για το κλίμα.