Η αύξηση στο κοίτασμα SARB, σε συνολικά 140.000 bpd, ενισχύει τον στόχο της ADNOC να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα σε 5 MMbopd έως το 2027.
Καθώς το κοίτασμα βρίσκεται 120 χλμ. βορειοδυτικά του Άμπου Ντάμπι, οι ψηφιακές λύσεις που εφαρμόζονται επιτόπου στο SARB επιτρέπουν την εξ αποστάσεως λειτουργία του πεδίου από το νησί Zirku, 20 χλμ. μακριά. Η απομακρυσμένη παρακολούθηση, οι έξυπνες λειτουργίες των γεωτρήσεων, και οι τεχνολογίες διαχείρισης της παραγωγής ενσωματώνονται στο κέντρο απομακρυσμένου ελέγχου για βελτιστοποιημένη λήψη αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο.
Αυτό επέτρεψε την επιταχυνόμενη αύξηση της χωρητικότητας του πεδίου με μειωμένο κόστος και εκπομπές ρύπων. Η ψηφιοποίηση του πεδίου θα επιτρέψει την ανάπτυξη πρόσθετων λύσεων τεχνητής νοημοσύνης για την περαιτέρω ενίσχυση και βελτιστοποίηση των λειτουργιών.
Οι τεχνολογίες που αναπτύσσονται στο κοίτασμα SARB περιλαμβάνουν εργαλεία που αναπτύχθηκαν από την AIQ, μία από τις πρωτοπόρους στον τομέα του AI με έδρα το Άμπου Ντάμπι που παρέχει μετασχηματιστικές λύσεις στον τομέα της ενέργειας. Τα συστήματα DrillRep και OptiDrill της AIQ επεξεργάζονται δεδομένα από εξέδρες και γεωτρήσεις στο πεδίο, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα και τη βελτιστοποίηση της γεώτρησης.
Χρησιμοποιώντας καθημερινές αναφορές δεδομένων γεώτρησης και δεδομένα αισθητήρων εξέδρας, η τεχνολογία της AIQ υποστηρίζει τις εργασίες γεώτρησης με τις απαραίτητες πληροφορίες και ενέργειες για τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας γεώτρησης.
Ο Abdulmunim Saif Al Kindy, Εκτελεστικός Διευθυντής της ADNOC Upstream, δήλωσε: «Η τεχνητή νοημοσύνη και η ψηφιοποίηση βρίσκονται στο επίκεντρο της ‘έξυπνης’ στρατηγικής ανάπτυξης της ADNOC, προκειμένου να συμβάλει στην υπεύθυνη κάλυψη της αυξανόμενης παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης.
Με την ανάπτυξη κορυφαίων τεχνολογιών στον κλάδο στο κοίτασμα SARB, αυξήσαμε την παραγωγική ικανότητα, ενώ παράλληλα βελτιώσαμε την ασφάλεια, τη βιωσιμότητα και την αποτελεσματικότητα των δραστηριοτήτων μας, ενισχύοντας τη θέση της ADNOC ως ένας από τους παραγωγούς ενέργειας με το χαμηλότερο κόστος και τις λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως».