Η Αυστραλία ενέκρινε σήμερα τα σχέδια για τη δημιουργία ενός γιγάντιου ηλιακού πάρκου στο βόρειο τμήμα της χώρας, υποστηρίζοντας πως όταν αυτό ολοκληρωθεί θα είναι «η μεγαλύτερη ζώνη ηλιακής ενέργειας στον κόσμο».

Η Αυστραλή υπουργός Περιβάλλοντος, Τάνια Πλίμπερσεκ, διευκρίνισε ότι το τεράστιο ηλιακό πάρκο θα παράγει αρκετή ενέργεια για την τροφοδοσία τριών εκατομμυρίων νοικοκυριών, ενώ εκείνο πρόκειται μελλοντικά να αρχίσει να στέλνει ηλεκτρική ενέργεια και στη Σιγκαπούρη.

«Θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη ζώνη ηλιακής ενέργειας στον κόσμο, πράγμα που θα καταστήσει την Αυστραλία παγκοσμίως ηγέτιδα στην πράσινη ενέργεια», σημείωσε η Πλίμπερσεκ.

Αυτό το ηλιακό πάρκο θα παρέχει 4 GW ενέργειας την ώρα για εθνική χρήση, ενώ άλλα 2 GW θα στέλνονται στη Σιγκαπούρη καλύπτοντας το 15% των αναγκών της.

Το έργο, που είναι γνωστό με το όνομα SunCable, έκτασης 120.000 στρεμμάτων, θα βρίσκεται στη βόρεια Αυστραλία. Το κόστος του υπολογίζεται στα 21 δισ. και έχει την υποστήριξη του δισεκατομμυριούχου Μάικ Κάνον-Μπρουκς.

 

Ο χάρτης του έργου SunCable. Πηγή: CNN.

 

Το ηλιακό πάρκο, που αναμένεται να αρχίσει να παράγει ενέργεια το 2030, θα επιτρέψει επίσης τη δημιουργία «14.300 θέσεων απασχόλησης στη βόρεια Αυστραλία», πρόσθεσε η υπουργός Περιβάλλοντος.

Ωστόσο, για να φτάσει σε φάση υλοποίησης, αυτό θα χρειαστεί προηγουμένως να περάσει και από πολλά άλλα στάδια.

Η Αυστραλία επένδυσε στην ηλιακή και την αιολική ενέργεια τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά οφείλει να διπλασιάσει ή ακόμη και να τριπλασιάσει αυτή την επένδυση αν θέλει να επιτύχει τον στόχο της για μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050.

Η Αυστραλία είναι σήμερα ένας από τους βασικούς εξαγωγείς άνθρακα και φυσικού αερίου στον κόσμο, αλλά παράλληλα επηρεάζεται έντονα και από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Το 2022, το 32% της συνολικής παραγωγής ενέργειας στην Αυστραλία προερχόταν από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.