Η Ιαπωνία, η Αυστραλία, και εννέα χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της Ινδονησίας, θα συνεργαστούν για τη δημιουργία μιας ασιατικής αλυσίδας εφοδιασμού με στόχο την επέκταση της χρήσης βιώσιμων καυσίμων, όπως συμφώνησαν οι υπουργοί τους σε συνάντηση στην Τζακάρτα την Τετάρτη.

Οι υπουργοί της 11μελούς Ασιατικής Κοινότητας Μηδενικών Εκπομπών (AZEC), μιας περιφερειακής πράσινης πρωτοβουλίας με επικεφαλής την Ιαπωνία, συγκεντρώθηκαν στην Τζακάρτα την Τετάρτη για την πρώτη συνάντηση της ομάδας εκτός Ιαπωνίας.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι χώρες μέλη θα καταρτίσουν έναν οδικό χάρτη για την ανάπτυξη αλυσίδων εφοδιασμού για βιώσιμα καύσιμα όπως η βιομάζα, ιδίως καθώς η ζήτηση για βιώσιμα καύσιμα αερομεταφορών (SAF) αναμένεται να αυξηθεί στην περιοχή. Οι υπουργοί συμφώνησαν επίσης να μοιραστούν τις βέλτιστες πρακτικές τους όσον αφορά την παραγωγή, τη διανομή, και τη λιανική πώληση καθαρότερων καυσίμων.

Ανακοινώθηκαν περισσότερα από 400 έργα, εκ των οποίων περίπου 150 αφορούσαν την Ινδονησία. Ο Rosan Roeslani, υπουργός επενδύσεων της Ινδονησίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση ότι η χώρα «καλωσορίζει και αναμένει να συμμετάσχει ενεργά στην ... πρωτοβουλίες της AZEC για την προώθηση της ενέργειας μηδενικών εκπομπών, ως πρωτοβουλία για τη δημιουργία βιώσιμης αγοράς καυσίμων και ... για την οικοδόμηση βιομηχανιών νέας γενιάς».

Στον τομέα των μεταφορών, η τοπική εταιρεία ανάπτυξης βιοκαυσίμων ABE Indonesia Berjaya, ο Εθνικός Οργανισμός Έρευνας και Καινοτομίας της Ινδονησίας, και η Green Power Development Corporation της Ιαπωνίας υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την παραγωγή SAF από λάδι καρύδας χαμηλής ποιότητας.

Μέχρι στιγμής, η εμπορική παραγωγή SAF έχει γίνει από ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες. Καθώς το πλαίσιο δίνει προτεραιότητα στην ενεργειακή ασφάλεια, η AZEC επιδιώκει να δημιουργήσει μια περιφερειακή αλυσίδα εφοδιασμού SAF μέσω συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Οι υπουργοί εγκαινίασαν επίσης το Κέντρο Μηδενικών Εκπομπών της Ασίας στο Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών για την ASEAN και την Ανατολική Ασία (ERIA) στην Τζακάρτα, μια διεθνή δεξαμενή σκέψης που χρηματοδοτείται από την ιαπωνική κυβέρνηση. Το κέντρο θα ανταλλάσσει πληροφορίες, θα διεξάγει μελέτες σχετικά με πολιτικές και έργα και θα βοηθήσει τα μέλη της AZEC να αναπτύξουν οράματα, οδικούς χάρτες και πολιτικές προς την απαλλαγή από τον άνθρακα μέσω των αγορών πιστωτικών μορίων άνθρακα, του υδρογόνου και άλλων μέσων.

Ο Airlangga Hartarto, συντονιστής υπουργός οικονομικών υποθέσεων της Ινδονησίας, άνοιξε τη συνάντηση εκφράζοντας τις ελπίδες του ότι το κέντρο θα παράσχει «απίστευτη υποστήριξη» στην ανάπτυξη οράματος, οδικών χαρτών και πολιτικών «για να καθοδηγήσει την απεξάρτηση από τον άνθρακα».

Το AZEC προτάθηκε για πρώτη φορά από τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Fumio Kishida το 2022. Εννέα μέλη της Ένωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας, εκτός της Μιανμάρ, έχουν ενταχθεί, μαζί με την Αυστραλία. Η σύνοδος κορυφής των ηγετών της AZEC έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο στο Λάος. Η επόμενη συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο θα πραγματοποιηθεί στη Μαλαισία το 2025.