Οι τιμές του πετρελαίου ήταν σταθερές στις πρώτες ασιατικές συναλλαγές της Παρασκευής, αλλά ήταν έτοιμες να κλείσουν την εβδομάδα χαμηλότερα, καθώς οι αναθεωρήσεις προς τα κάτω των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ αύξησαν τις ανησυχίες για τη ζήτηση και οι συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα μείωσαν τις ανησυχίες για διαταραχές της προσφοράς.

 

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent σημείωναν πτώση κατά ένα σεντ στα 77,21 δολάρια ανά βαρέλι έως τις 0033 GMT, αν και αργότερα γύρισε ανοδικά. Τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) σημείωναν άνοδο 4 σεντς στα 73,05 δολάρια ανά βαρέλι.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς σημείωσαν άνοδο για πρώτη φορά σε πέντε συνεδριάσεις την Πέμπτη, λόγω των προσδοκιών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει σύντομα τα επιτόκια, γεγονός που συνέβαλε στην άμβλυνση ορισμένων ανησυχιών σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές του κορυφαίου καταναλωτή πετρελαίου.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τον Ιούλιο που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Fed πίστευαν ότι η κεντρική τράπεζα βρισκόταν σε καλό δρόμο για μείωση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Παρ' όλα αυτά, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent επρόκειτο να σημειώσουν εβδομαδιαία πτώση περίπου 3%, ενώ το WTI ήταν σε πορεία απώλειας σχεδόν 5%.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς είχαν φθάσει στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τις αρχές Ιανουαρίου νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, αφού η αμερικανική κυβέρνηση αναθεώρησε απότομα χαμηλότερα την εκτίμησή της για τις θέσεις εργασίας που προστέθηκαν από τους εργοδότες στη χώρα φέτος έως τον Μάρτιο.

Αυτό προκάλεσε ανησυχίες για μια πιθανή ύφεση στις ΗΠΑ που πλήττει τη ζήτηση στην κορυφαία χώρα κατανάλωσης πετρελαίου.

Πρόσφατα στοιχεία από την Κίνα, τον κορυφαίο εισαγωγέα πετρελαίου, έδειξαν επίσης ότι η οικονομία αγωνίζεται και η ζήτηση πετρελαίου επιβραδύνεται από τα εκεί διυλιστήρια.

«Τα ανοδικά θεμελιώδη μεγέθη συνεχίζουν να παίζουν δεύτερο ρόλο έναντι της εξασθένησης του κλίματος, με την αγορά πετρελαίου να μην μπορεί να αποτινάξει τις πρόσφατες πτωτικές τάσεις της», ανέφεραν οι αναλυτές της εταιρείας συμβούλων FGE σε σημείωμά τους προς τους πελάτες τους.

Πρόσθεσαν ότι η ανανεωμένη προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς βοήθησε να αμβλυνθούν οι ανησυχίες για την προσφορά και με τη σειρά της επιβάρυνε τις τιμές του πετρελαίου αυτή την εβδομάδα.

Οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ ξεκίνησαν έναν νέο γύρο συναντήσεων στο Κάιρο την Πέμπτη για την επίλυση των διαφορών σχετικά με μια πρόταση εκεχειρίας.

Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι το πετρέλαιο θα μπορούσε να βρει στήριξη τις επόμενες εβδομάδες. Τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου έχουν μειωθεί τους τελευταίους δύο μήνες, υποδεικνύοντας ότι η αύξηση της προσφοράς υπολείπεται της ζήτησης, ανέφεραν αναλυτές της UBS την Πέμπτη.

Αυτό θα πρέπει να βοηθήσει τις τιμές να ανακάμψουν τους επόμενους μήνες, ωθώντας το αργό τύπου Brent πίσω στην περιοχή των 85 έως 90 δολαρίων, είπαν.