Σε διπλασιασμό της κερδοφορίας μέχρι το 2012 στοχεύει η διοίκηση του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, με κύριο μοχλό την αύξηση των περιθωρίων διύλισης, και την περαιτέρω επέκταση της διεθνούς εμπορίας.

Σε διπλασιασμό της κερδοφορίας μέχρι το 2012 στοχεύει η διοίκηση του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, με κύριο μοχλό την αύξηση των περιθωρίων διύλισης, και την περαιτέρω επέκταση της διεθνούς εμπορίας.

Τα παραπάνω τονίστηκαν στην παρουσίαση που έκαναν χθες σε θεσμικούς επενδυτές ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Τίμος Χιστοδούλου και Ιωάννης Κωστόπουλος, αναφορικά με τους στρατηγικούς στόχους και τις προτεραιότητες που θέτει η διοίκηση.

Αναφορικά με τα περιθώρια διύλισης, η διοίκηση εκτιμά ότι αυτά με βάση το υπάρχον σχήμα (με τη σημερινή μορφή των διϋλιστηρίων σε Θεσσαλονίκη, Ελευσίνα, Ασπρόπυργο και Σκόπια) θα αυξηθούν κατά 1-1,5 δολάρια ανά βαρέλι μέχρι το 2012.

Η βελτίωση της απόδοσης, θα επιτευχθεί μέσω της εφαρμογής βέλτιστων λειτουργικών πρακτικών και τη μείωση των σταθερών και μεταβλητών εξόδων. Ειδικότερα, οι μονάδες διύλισης των ΕΛ.ΠΕ. θα λειτουργούν σε δύο κέντρα δραστηριότητας (hubs), στο Βορρά και στο Νότο, ενώ στο Βόρειο κέντρο, θα ενσωματωθεί και το διϋλιστήριο των Σκοπίων, το οποίο ως γνωστόν τροφοδοτείται μέσω αγωγού από τις εγκαταστάσεις της Θεσσαλονίκης.

Περιθώρια διύλισης

Ωστόσο περαιτέρω σημαντική βελτίωση των περιθωρίων διύλισης, αναμένεται με την προγραμματισμένη αναβάθμιση των διϋλιστηρίων Ελευσίνας και Θεσσαλονίκης και τη διατήρηση του υψηλού τεχνολογικού επιπέδου του διυλιστηρίου Ασπροπύργου, στο οποίο συνεχίζονται οι επενδύσεις σε επιμέρους παραγωγικά τμήματα.

Ειδικότερα, με την επένδυση στο διϋλιστήριο Ελευσίνας, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, θα αυξηθεί η επεξεργασία αργού πετρελαίου μέσου και χαμηλού θείου, οι τιμές του οποίου είναι πλέον συμφέρουσες.

Ταυτοχρόνως, θα μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του θείου κατά 70,2% και θα μηδενιστεί η παραγωγή μαζούτ που σήμερα ανέρχεται σε 2 εκατομμύρια τόνους, η οποία θα υποκατασταθεί από ισόποση παραγωγή λευκών προϊόντων (1,5 εκατομμύρια τόνοι ντίζελ και 500.000 τόνοι κυρίως νάφθας).

Ηγετική θέση

Σε ό,τι αφορά στην εμπορία καυσίμων, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μέσω ελεγχόμενων δικτύων, επιδιώκεται η διατήρηση της ηγετικής θέσης της ΕΚΟ στην ελληνική αγορά, αλλά και ο εξορθολογισμός του δικτύου πρατηρίων. Ηδη από το 2004 εφαρμόζεται πρόγραμμα περιορισμού του αριθμού τους (από περίπου 1.300 σήμερα είναι στα επίπεδα των περίπου 1.200), και με αύξηση του ποσοστού των πρατηρίων που ελέγχονται αμέσως από την εταιρεία.

Στο εξωτερικό

Οσο για την εμπορία στο εξωτερικό, ο συνολικός αριθμός των πρατηρίων θα αυξηθεί σε 500 το 2012, έναντι των 274 που ήταν στο εξάμηνο του 2008. Στόχος της διοίκησης είναι οι εμπορικές εταιρείες του ομίλου σε Κύπρο, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Αλβανία, Γεωργία, Μαυροβούνιο και Σερβία, να καταλάβουν μία από τις 3 πρώτες θέσεις σε κάθε χώρα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη οι θυγατρικές των ΕΛ.ΠΕ. σε Κύπρο, ΠΓΔΜ και Μαυροβούνιο κατέχουν αντιστοίχως μερίδια 35%, 97% και 45%, ενώ σε αγορές όπως η Βουλγαρία, η Σερβία και η Αλβανία, η ετήσια αύξηση των πωλήσεων την περίοδο 2005-07, ανήλθε σε ποσοστά 81%, 62% και 28% αντιστοίχως. Πέραν των συγκεκριμένων χωρών, τα ΕΛ.ΠΕ. θα συνεχίσουν να βολιδοσκοπούν και νέες αγορές της Ανατολικής Μεσογείου, με έμφαση στην Τουρκία. Για την ανάπτυξη σε νέες αγορές, εξετάζονται ευκαιρίες εξαγορών δικτύων που βρίσκονται σε λειτουργία.

Αναφορικά με την ηλεκτροπαραγωγή, τα ΕΛ.ΠΕ. προχωρούν σταθερά στην ανάπτυξη του μικτού σχήματος με την Edison και την HEAD (Ελλάκτωρ), μέσω του οποίου στοχεύουν στη δημιουργία ενεργειακού χαρτοφυλακίου 1.500-2.000 μεγαβάτ. Ηδη ως γνωστόν λειτουργεί η πρώτη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στη Θεσσαλονίκη και κατασκευάζεται η δεύτερη στη Θίσβη Βοιωτίας, η συνεισφορά της οποίας στο EBITDA του ομίλου ανήλθε σε 6% το 2007.

Τέλος, στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, μετά την πώληση στην γαλλική Gaz de France, ποσοστού 20% επί των δικαιωμάτων σε 6 περιοχές της Λιβύης, με τίμημα 170 εκατ. δολάρια, η στρατηγική του ομίλου εστιάζεται στην συνέχιση του ερευνητικού προγράμματος στην Αίγυπτο. Ως γνωστόν στη χώρα αυτή τα ΕΛ.ΠΕ. διαθέτουν δικαιώματα 100% στην περιοχή West Obayet (Δυτική Ερημος) και 30% στην περιοχή Εl Mesaha.

(Από την εφημερίδα Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 09/10/2008)