«Η απομάκρυνση των συντριμμιών δεν θα αρχίσει σήμερα. Θα ξαναρχίσουμε έπειτα από έρευνα για την αιτία του προβλήματος», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τατσούγια Ματόμπα, εκπρόσωπος της TEPCO, έπειτα από μια πρώτη σύντομη άκαρπη προσπάθεια χθες Πέμπτη το πρωί.
«Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν θα μπορέσουμε να ξαναρχίσουμε την επόμενη εβδομάδα. Θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των ερευνών μας για την αιτία του προβλήματος» που διαπιστώθηκε χθες, πρόσθεσε.
Μηχάνημα δειγματοληψίας, εφοδιασμένο με ρομποτικό χέρι, αναμενόταν να σταλεί στο εσωτερικό ενός από τους κατεστραμμένους αντιδραστήρες. Αναμενόταν να χρειαστεί μια εβδομάδα για να φθάσει στα ραδιενεργά συντρίμμια και να επανεμφανιστεί, τέσσερις εβδομάδες αργότερα, με δείγμα από το εσωτερικό.
Η Tokyo Electric Power Company έχει σκοπό να συλλεχθεί μικροσκοπικό δείγμα από τους 880 τόνους ραδιενεργών συντριμμιών στο εσωτερικό των αντιδραστήρων που καταστράφηκαν όταν η μονάδα χτυπήθηκε από τσουνάμι του 2011.
Το δείγμα θα μελετηθεί ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα για την κατάσταση στο εσωτερικό των αντιδραστήρων και την επικινδυνότητα του περιεχομένου τους, κρίσιμο βήμα για τον παροπλισμό του εργοστασίου.
Τα συντρίμμια έχουν τόσο υψηλό επίπεδο ακτινοβολίας που η TEPCO χρειάστηκε να αναπτύξει ειδικά ρομπότ ικανά να την αντέξουν ώστε να εκτελέσουν εργασίες στο εσωτερικό.
Η απομάκρυνση των συντριμμιών θεωρείται η πιο μεγάλη και επίφοβη πρόκληση στο έργο παροπλισμού του πυρηνικού εργοστασίου. Οι εργασίες απορρύπανσης και διάλυσης της μονάδας αναμένεται να διαρκέσουν δεκαετίες.
Οι τρεις από τους έξι αντιδραστήρες στο εργοστάσιο στη Φουκουσίμα βρίσκονταν σε λειτουργία όταν το έπληξε το τσουνάμι την 11η Μαρτίου 2011, διαλύοντας τα συστήματα ψύξης τους και προκαλώντας τη σοβαρότερη πυρηνική καταστροφή μετά το Τσερνόμπιλ.
Ο σεισμός και το τσουνάμι του 2011 στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 18.000 ανθρώπους και προκάλεσαν ένα από τα χειρότερα πυρηνικά δυστυχήματα στην παγκόσμια ιστορία.