Ο υπηρεσιακός υπουργός Ενέργειας Ουαλίντ Φαγιάντ ανακοίνωσε ότι το δεξαμενόπλοιο In Ecker που αναχωρεί από την Αλγερία θα φτάσει στο Λίβανο τη Δευτέρα, δήλωσε ο Φαγιάντ την Παρασκευή, μετά το μπλακάουτ του κρατικού παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας Electricité du Liban το Σάββατο λόγω εξάντλησης των καυσίμων. Έκτοτε, οι κάτοικοι του Λιβάνου βασίζονται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε ιδιωτικές γεννήτριες για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό την Παρασκευή, ο Φαγιάντ εξήγησε ότι «το Υπουργείο Ενέργειας πήρε δείγμα από το φορτίο που στάλθηκε μέσω της DHL στο Ντουμπάι για έλεγχο. Εάν πληροί τις προδιαγραφές, οι πολίτες θα βιώσουν σταδιακά βελτιωμένη παροχή από την Τρίτη».

Ωστόσο, ο εκτιμώμενος χρόνος άφιξης του δεξαμενόπλοιου στη Βηρυτό έχει οριστεί, σύμφωνα με την πλατφόρμα παρακολούθησης MarineTraffic.com, για τις 28 Αυγούστου ή την επόμενη Τετάρτη. Το πλοίο βρίσκεται επί του παρόντος στα ανοικτά των ακτών της Σικελίας, μετά την αναχώρησή του χθες από την Αλγερία.

Το δεξαμενόπλοιο In Ecker μεταφέρει το πρώτο φορτίο των 30.000 τόνων καυσίμων που η Αλγερία αποφάσισε την Κυριακή να στείλει στον Λίβανο, ως δωρεά. Θα ακολουθήσουν και άλλα φορτία, αλλά προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί η συνολική ποσότητα καυσίμων που θα σταλεί.

Αυτό το φορτίο καυσίμων που προοριζόταν για τον Λίβανο παράχθηκε στο διυλιστήριο Skikda, το οποίο έχει παραγωγική ικανότητα περίπου 16,5 εκατομμυρίων τόνων ετησίως.

Η Αλγερία είναι ο μεγαλύτερος αφρικανικός εξαγωγέας φυσικού αερίου και ο 7ος παγκοσμίως.

Μέχρι το 2020, η κρατική εταιρεία Sonatrach παρείχε καύσιμα στην EDL, αλλά το Αλγέρι δεν ανανέωσε τη σύμβασή της μετά από ένα σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει τον Απρίλιο του ίδιου έτους. Η Electricite du Liban είχε αναφέρει τότε στη δικαιοσύνη ότι η Sonatrach είχε παραδώσει ελαττωματικό καύσιμο τον προηγούμενο μήνα, παρόλο που οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στο λιμάνι της Βηρυτού φάνηκε να διαψεύδουν τον ισχυρισμό αυτό.

Η EDL είχε προηγουμένως προειδοποιήσει αρκετές φορές, από τις αρχές Ιουλίου, για πιθανές καθυστερήσεις στην τελευταία αναμενόμενη αποστολή καυσίμων, που κανονικά προέρχονται από το Ιράκ στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που θεσπίστηκε το 2021 και ανανεώνεται κάθε χρόνο.

Βάσει της σύμβασης αυτής, ο Λίβανος λαμβάνει μαζούτ που είναι ακατάλληλο για τις εγκαταστάσεις του EDL, το οποίο στη συνέχεια ανταλλάσσει μέσω μηχανισμού διαγωνισμού με άλλα είδη καυσίμων συμβατά με τις λιβανικές εγκαταστάσεις. Σε αντάλλαγμα, το υπουργείο Οικονομικών καταθέτει ποσό ισοδύναμο με τις παρεχόμενες ποσότητες σε λογαριασμό στην BDL, ώστε οι ιρακινές αρχές να ξοδεύουν τα ποσά αυτά αποκλειστικά στο Λίβανο σε αντάλλαγμα για υπηρεσίες - η φύση των οποίων δεν έχει διευκρινιστεί στη συμφωνία.

Τους τελευταίους μήνες, οι λιβανέζικες αρχές ισχυρίστηκαν ότι υπήρξε καθυστέρηση αρκετών εβδομάδων από την πλευρά του Ιράκ. Σε μια δήλωση τύπου νωρίτερα αυτό το μήνα, ο EDL δήλωσε ότι «κανένα φορτίο δεν έχει παραδοθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει συναφθεί μεταξύ του Ιράκ και του Λιβάνου ... ούτε τον Ιούλιο ούτε τον Αύγουστο μέχρι σήμερα».

Τη Δευτέρα, η ιρακινή κυβέρνηση διέψευσε «τις φήμες ότι το Ιράκ έχει σταματήσει να προμηθεύει τον Λίβανο με καύσιμα», προσθέτοντας ότι η καθυστέρηση του τελευταίου φορτίου οφείλεται σε «τεχνικούς και υλικοτεχνικούς λόγους».

 

Σε περίπτωση πολέμου ο Λίβανος έχει «ένα μήνα εφοδιασμό καυσίμων

Από την άλλη πλευρά, ο Φαγιάντ εξήγησε την Παρασκευή ότι σε περίπτωση ενός μεγάλου πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ «σε ολόκληρη τη χώρα ... ορισμένα κυβερνητικά νοσοκομεία θα λάβουν απευθείας προμήθεια από την EDL».

Σημείωσε επίσης ότι «το σύστημα των γεννητριών που είναι διασκορπισμένο σε όλες τις περιοχές, καθώς και η επέκταση της ηλιακής ενέργειας, θα μπορούσαν να παρέχουν κάποια προστασία από μια ενεργειακή κρίση, σε περίπτωση που ο ισραηλινός στρατός στοχεύσει το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας».

Από τις 8 Οκτωβρίου, η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ εμπλέκονται σε σχεδόν καθημερινές συγκρούσεις, με το Ισραήλ να απειλεί επανειλημμένα ότι θα εισβάλει στον Λίβανο και θα εξαπολύσει πόλεμο πλήρους κλίμακας.

Ο Φαγιάντ διαβεβαίωσε ότι «ο Λίβανος έχει επαρκή αποθέματα πετρελαίου για ένα μήνα ή περισσότερο, απαραίτητα για βασικές ανάγκες όπως ασθενοφόρα, νοσοκομεία και εξασφάλιση της άντλησης νερού».

Την Τρίτη, ο Φαγιάντ εξήγησε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις βάσει του νόμου Caesar και οι πολιτικές διαμάχες έχουν επηρεάσει σημαντικά τις επιχειρήσεις του EDL. Οι κυρώσεις που στρέφονται κατά οποιουδήποτε συνεργάζεται επιχειρηματικά με την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ από το 2020 συνέβαλαν στην επ' αόριστον αναστολή ενός σχεδίου του 2022 για την εισαγωγή αιγυπτιακού φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας από την Ιορδανία μέσω της Συρίας για την προσωρινή ενίσχυση της δυναμικότητας του EDL.

Τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής του EDL ξεμένουν τακτικά από καύσιμα, προκαλώντας χρόνιες ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα και αναγκάζοντας τους πολίτες του Λιβάνου να βασίζονται σε ιδιωτικές γεννήτριες.