Οι ιαπωνικές Tokyo Gas, Osaka Gas, Toho Gas και η αυστραλιανή Santos υπέγραψαν συμφωνία για τη διεξαγωγή προκαταρκτικής μελέτης μηχανικής και σχεδιασμού για την παραγωγή συνθετικού μεθανίου στην Αυστραλία και τη μεταφορά του μέσω τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου που διαχειρίζεται η Santos στην Ιαπωνία. 

Τον Νοέμβριο του 2023, η Santos και η Tokyo Gas ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αξιολογήσουν τις δυνατότητες παραγωγής συνθετικού μεθανίου στη λεκάνη Cooper της Αυστραλίας με σκοπό την αποστολή του στην Ιαπωνία.

Το e-μεθάνιο είναι συνθετικό μεθάνιο (CH4) που παράγεται με το συνδυασμό πράσινου υδρογόνου και CO2 που λαμβάνεται από τη δέσμευση άνθρακα από βιομηχανικές εκπομπές.

Η Tokyo Gas ανέφερε σε ανακοίνωσή της την περασμένη εβδομάδα ότι αυτή η προ-FEED εργασία βασίζεται στα αποτελέσματα της μελέτης σκοπιμότητας που ανέλαβαν η εταιρεία και η Santos από τον περασμένο Νοέμβριο.



Το έργο στοχεύει στην εξαγωγή περισσότερων από 130.000 τόνων ηλεκτρονικού μεθανίου ετησίως, που ισοδυναμεί με περίπου 180 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αστικού αερίου ετησίως, στην Ιαπωνία το νωρίτερο από το 2030, αναφέρεται.

Οι εταίροι σχεδιάζουν να στείλουν το e-μεθάνιο από τη Moomba στη λεκάνη Cooper μέσω υφιστάμενων αγωγών στη μονάδα εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου Darwin που λειτουργεί από τη Santos και στη μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου Gladstone.

Μόλις υγροποιηθούν, οι προμήθειες μπορούν να αποσταλούν στην Ιαπωνία μέσω πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Για αυτή την προ-FEED πρωτοβουλία, η Tokyo Gas εξασφάλισε επιδότηση από το Υπουργείο Οικονομίας της Ιαπωνίας,
Εμπορίου και Βιομηχανίας (METI).

Η Osaka Gas ανέφερε επίσης σε ξεχωριστή δήλωση ότι έχει εξασφαλίσει επιδότηση από το METI.

Translated with DeepL.com (free version)