Δεξαμενόπλοιο που του Εχουν Επιβληθεί Κυρώσεις Μεταγγίζει Ρωσικό LNG σε Άλλο Πλοίο

Δεξαμενόπλοιο που του Εχουν Επιβληθεί Κυρώσεις Μεταγγίζει Ρωσικό LNG σε Άλλο Πλοίο
energia.gr
Δευ, 26 Αυγούστου 2024 - 11:25

Ένα δεξαμενόπλοιο μεταφοράς LNG, στο οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις, φαίνεται να μεταφέρει το ρωσικό φορτίο του σε άλλο πλοίο στη Μεσόγειο Θάλασσα, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Το Pioneer, στο οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ την Παρασκευή, είναι επί του παρόντος αγκυροβολημένο δίπλα σε ένα άλλο πλοίο περίπου 30 χιλιόμετρα 

περίπου 30 χιλιόμετρα (19 μίλια) βορειοανατολικά του Port Said της Αιγύπτου, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες. Αυτό αποτελεί ένδειξη ότι εκτελεί τη λεγόμενη μεταφορά από πλοίο σε πλοίο σε ανοιχτή θάλασσα, η οποία είναι σπάνια για το φυσικό αέριο. Το πλοίο-παραλήπτης είναι το New Energy, το οποίο δεν υπόκειται σε περιορισμούς, σύμφωνα με το TankerTrackers.com.

Το φορτίο είναι το πρώτο που φορτώνεται από το Arctic LNG 2, το νεότερο εργοστάσιο εξαγωγής φυσικού αερίου της Ρωσίας, στο οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ πέρυσι. Σε απάντηση στις ενέργειες των ΗΠΑ, η Μόσχα αναπτύσσει έναν σκιώδη στόλο δεξαμενόπλοιων LNG με παρόμοιο τρόπο που έκανε για τη μεταφορά αργού πετρελαίου και προϊόντων.

Οι ΗΠΑ ανέβασαν τους τόνους την περασμένη εβδομάδα επιβάλλοντας περιορισμούς σε επτά πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου που συνδέονται με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του Pioneer και της Ocean Speedstar Solutions, της διαχειρίστριας εταιρείας του πλοίου με έδρα την Ινδία.

Το New Energy διαχειρίζεται από τον Ιούνιο η Plio Energy Cargo Shipping, σύμφωνα με την Equasis, μια παγκόσμια ναυτιλιακή βάση δεδομένων, και προηγουμένως υπήρχαν υποψίες ότι αποτελούσε μέρος του σκιώδους στόλου λόγω της αδιαφανούς ιδιοκτησίας του. Η Plio Energy με έδρα την Ινδία ιδρύθηκε στις 20 Ιουνίου, σύμφωνα με το Υπουργείο Εταιρικών Υποθέσεων της Ινδίας.

Ο Plio δεν απάντησε σε ηλεκτρονικό μήνυμα για να σχολιάσει την πληροφορία.

Μόλις ολοκληρωθεί η μεταφορά, το New Energy μπορεί να κατευθυνθεί μέσω της διώρυγας του Σουέζ προς την Ασία, όπου θα μπορούσαν να υπάρξουν πρόθυμοι αγοραστές του ρωσικού αερίου. Είναι συνήθης πρακτική για τα πλοία που μεταφέρουν φορτία στα οποία εχουν επιβληθεί κυρώσεις, να κρύβουν τη θέση τους απενεργοποιώντας ή χειραγωγώντας τα συστήματα αυτόματης αναγνώρισης.

Το Everest Energy, ένα άλλο πλοίο στο οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ την Παρασκευή, απομακρύνεται επί του παρόντος από την εγκατάσταση Arctic LNG 2 στη Ρωσία, σύμφωνα με τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων, που δείχνουν ότι το πλοίο παρέλαβε ένα φορτίο. Το πλοίο προσποιούταν ότι η θέση του ήταν στη Θάλασσα του Μπάρεντς μέχρι τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα δεδομένα.