Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν σχεδόν 3% τη Δευτέρα μετά από αναφορές για σχεδόν ολική διακοπή της παραγωγής στη Λιβύη, προσθέτοντας στα προηγούμενα κέρδη λόγω των ανησυχιών ότι η κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να διαταράξει την περιφερειακή αλυσίδα εφοδιασμού πετρελαίου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent σημείωσαν άνοδο 2,30 δολάρια ή 2,91% στα 81,32 δολάρια το βαρέλι έως τις 1148 GMT, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού διαμορφώνονταν στα 77,05 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 2,22 δολάρια ή 2,97%. Το ενδοσυνεδριακό υψηλό του Brent στα 81,35 δολάρια το βαρέλι είναι το υψηλότερο που έχει διαπραγματευτεί το συμβόλαιο εδώ και 11 ημέρες.

Οι τιμές σημείωσαν άλμα μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης για το κλείσιμο όλων των πετρελαϊκών πεδίων τη Δευτέρα, σταματώντας την παραγωγή και τις εξαγωγές. Η κυβέρνηση της Βεγγάζης δεν είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, αλλά ελέγχει τα περισσότερα πετρελαϊκά πεδία της Λιβύης. Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου με έδρα την Τρίπολη, η οποία ελέγχει τους πετρελαϊκούς πόρους, δεν έχει παράσχει ακόμη επιβεβαίωση της είδησης. Οι φατρίες της Λιβύης βρίσκονται σε έναν αγώνα εξουσίας για τον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας και των πετρελαϊκών εσόδων.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την αγορά πετρελαίου είναι πιθανώς μια περαιτέρω πτώση της παραγωγής πετρελαίου της Λιβύης λόγω των πολιτικών εντάσεων στη χώρα, με κίνδυνο η παραγωγή να πέσει από τα σημερινά επίπεδα του 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα στο μηδέν», δήλωσε ο αναλυτής Giovanni Staunovo της ελβετικής τράπεζας UBS. «Δυνητικά έχουμε να κάνουμε με ένα μεγάλο κομμάτι της παραγωγής της Λιβύης που θα τεθεί εκτός λειτουργίας για κάποιο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε ο αναλυτής της Saxo Bank Ole Hansen.

Οι τιμές του πετρελαίου άνοιξαν υψηλότερα αφού η Χεζμπολάχ εκτόξευσε εκατοντάδες ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ την Κυριακή και ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι έπληξε τον Λίβανο με περίπου 100 αεροσκάφη για να αποτρέψει μια μεγαλύτερη επίθεση, με μία από τις μεγαλύτερες συγκρούσεις σε περισσότερους από 10 μήνες συνοριακού πολέμου να αυξάνει τους φόβους για ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή. «Οι παράγοντες γεωπολιτικού κινδύνου θα επηρεάσουν πιθανότατα σημαντικά την αγορά πετρελαίου», δήλωσε ο Kelvin Wong, ανώτερος αναλυτής της αγοράς στην OANDA στη Σιγκαπούρη.

Τα κέρδη της Δευτέρας έρχονται αφού και οι δύο δείκτες αναφοράς πετρελαίου κέρδισαν περισσότερο από 2% την Παρασκευή, όταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell ενέκρινε την έναρξη των μειώσεων των επιτοκίων. «Η προοπτική χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής ενίσχυσε το κλίμα σε όλο το σύμπλεγμα των εμπορευμάτων», ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ σε σημείωμά τους.

Οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί όσον αφορά τις ενέργειες του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του, ή ΟΠΕΚ+, ο οποίος σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή αργότερα φέτος, δήλωσε η Priyanka Sachdeva, ανώτερη αναλύτρια αγοράς στη Phillip Nova. Αλλού, το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της Ρωσίας στο Ομσκ της Σιβηρίας, δήλωσε ότι μια πυρκαγιά τη Δευτέρα δεν θα επηρεάσει το σχέδιο παραγωγής του και ότι λειτουργεί κανονικά. Ο λόγος της πυρκαγιάς δεν ήταν άμεσα σαφής.